Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zwisy systemu i zielone paski na ekranie

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 _Seth

_Seth
  • 69 posts

Posted 22 January 2007 - 16:44

No i dolaczylem do elitarnej grupy osob, ktore maja problemy z intelowskimi Macami :D

Moj wyglada nastepujaco:
Co jakis czas nagle na calym ekranie wyskakuja mi zielone linie w postaci fal.
Cos jak to:
___---___---___---___

Jezeli nie zawiesza mi komputera to powoduja, ze animacje czy filmy rowniez posiadaja dodatkowe zielone pixele w miejscach ruchu.

Problem pojawil sie juz duzo wczesniej ale wtedy szybko zniknal.
Odkad wyprobwalem jak chodzi gra Prey na Macu, wszystko zaczelo sie od nowa, a do tego w duzo wiekszej skali - pomijam fakt, ze gra po ok minucie zawiesza caly komputer i wyswietla tecze :/

Teraz te zielone linie pojawiaja sie po jakims czasie. Bardzo czesto bywa tak, ze juz podczas uruchomiania sie systemu caly ekran spowijaja te linie i wyskakuje kernel panic.
Restart dopiero za ktoryms razem powoduje, ze moge w koncu wlaczyc system :|

Bywa tez tak, ze dopiero hardware test "czysci" te linie i wtedy po restarcie moge wlaczyc OS.
Dodam tez, ze test stwierdzil, ze wszystko jest wporzadku.

Szukalem po necie podobnych problemow ale nic nie znalazlem.

Moj model to iMac 24'' C2D z rozszerzona pamiecia do 2GB oraz karta graficzna NVIDIA GeForce 7600 GT 256MB.

Nie kontaktowalem sie jeszcze z pomoca techniczna.

Moze ktos wie w czym lezy problem (wnioskuje, ze moze chodzic o pamiec vram w k. graficznej? :/)?

P.S.
Jak wyglada procedura oddawania sprzetu do serwisu technicznego?
Czy moje dane sa bezpieczne przed wscispskimi serwisantami?
Jaki jest termin odbioru komputera i czy jest mozliwosc otrzymania zastepczego?

P.S. 2
Postaram sie pod wieczor podrzucic zdjecia jak to wyglada, bo zapewne do wieczora jeszcze pary razy to zobacze :/

------------------------------------- EDIT --------

Jak obiecalem, tak podrzucam zdjecia:
(sorry za jakosc, ale nie mialem pod reka nic poza stara nokia ;))

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 25 January 2007 - 02:37

Wyglada mi to tylko na karte graficzna :/ Jedz do serwisu niech Ci naprawia i zaznacz od razu, ze nie przyjmujesz porysowanego sprzetu ;) Naprawde ten plastik po serwisie to czasem tragedia... Nie we wszystkich wypadkach, ale zwykle to jest beznadzieja :( Pozdr.

#3 Shime

Shime
  • 668 posts
  • SkądAngli :(

Posted 25 January 2007 - 08:46

Moze reinstalka (jak kara dla pctowca) tsystemu cos da sprobowac nigdy nie zaszkodzi pare chwil i po robocie a servis to do 2 tygodni kisi sprzet:(

#4 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 25 January 2007 - 08:58

Zrobiłeś hardware test z płytki dołączonej do komputera?

#5 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 25 January 2007 - 09:06

Hardaware zazwyczaj nic nie wykazuje, chyba, że jakaś karta jest odpięta lub złamana na pół :D

#6 _Seth

_Seth
  • 69 posts

Posted 25 January 2007 - 09:33

@reRESERVEDFX: Dzisiaj jade do serwisu bo juz nawet nie moge odpalic systemu. Troche mnie przeraziles tym, ze moga mi go jeszcze porysowac :/ @Shime: Gdyby tylko reinstalacj abyla mozliwa to bym to zrobil :/ Niestety nie chce sie odpalic instalator z plyty :/ @PavelM: jak napisalem w swoim poscie: tak, zrobilem (extended) i nic nie wykazal. Dzisiaj daje do serwisu i zobaczymy co bedzie. Szczerze mowiac zdziwilo mnie to, ze nie daja komputerow zastepczych. Skoro place prawie 10k za sprzet to w cenie powinien byc nie tylko sprzet zastepczy w razie awari ale i kawa do lozka ;P Oczywiscie zartuje ale przy takich cenach support powinien latac za nami, a nie my za nimi :/

#7 ziom434

ziom434
  • 1 posts

Posted 25 May 2011 - 14:18

Jedyny sposób na uratowanie karty ;p uuu.... :( jedyny sposób to piecyk jak chcesz jeszcze kartę uratować to zrób to: - zdejmujesz chłodzenie - czyścisz z pasty termoprzewodzacej rdzeń karty - na kondensatorki zakładasz mokre chusteczki lub karrteczki - owijasz je folią żeby za szybko woda nie wyparowała - kondensatory to takie coś podobne do baterii - stawiasz na kulkach z foli na blaszce do pieczenia - rdzeniem go góry - kulki podłuż w miejsce dziurek na śrubki - rozgrzewasz piekarnik do ok 200 stopni - wkładasz na 5-6 minut - wyciągasz, studzisz nakładasz pastę - skręcasz chłodzenie, wkładasz do kompa - paski powinny zniknąć. to trik jedynie na karty nvidia ;x Pozdrawiam. myślę że pomogłem sam miałem ten problem i pomogło ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users