Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

zagięty macbook alu, spadl z lady

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 sake_

sake_
  • 36 posts

Posted 06 July 2010 - 02:35

Witam!
Przytrafila mi sie straszna rzecz, komputer spadł z impetem z lady ok 90 cm wys byl w torbie(i tak jest za cienki lata w niej na prawo i lewo), odbil sie praktycznie po wszystkich rogach. Juz myslalam ze nic z niego nie zostalo ale przetrwal. Jedyne uszodzenia to zagiete wejscie na karte sieciowa, z leekim wygieciem na glosniku i cała górna czesc z matryca cofneła po lewej stronie o 3 mm. Chcialabym sie poradzic czy wysylac komputer do serwisu i prawdopodobnie placic za nowe unibody czy jakos w delikaty sposob to odgniesc do pierwotnego stanu. Nie mowie tu o waleniu młotkiem po komputerze, tylko delikatnie odpowiednimi narzedziami tak zeby nic wiecej nie uszkodzic.
oto zdjecia zniszczenia :/
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 06 July 2010 - 06:24

Obudowa jest uszkodzona,może udałoby się ją skorygować,a jak z elektroniką,startuje normalnie? W serwisie Cie to chyba sporo wyniesie,bo zapewne stwierdzą ze plyta główna jest lekko pęknięta...

#3 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 06 July 2010 - 08:51

w serwisie pewnie zapłacisz niebagatelną sumę za taką naprawę,możesz też być przebiegły i poszperać po allegro czy innych serwisach i kupić albo obudowę i sam się pobawić albo znaleźć jakiś mbp z uszkodzoną elektroniką i od niego wziąć obudowę :D Zależy na ile masz czasu na zabawę itp.

#4 dudi

dudi
  • 337 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 July 2010 - 08:58

widzę, że mam cholerne szczęście, że mój po upadku tylko ma ciut róg wgięty... współczuję, tym bardziej, że masz fajną wersję z matową matrycą

#5 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 July 2010 - 09:06

Sake miałem tak samo w tym samym miejscu :) na 50 urodzinach mojej mamy lekko wstawiony uderzylem lapem o stół, wygiął się, przestał działać 1 port USB (dziwne bo przecież przywaliłem w miejscu na kartę sieciową). Odpaliłem - działa. Ręką zacząłem delikatnie prostować i się udało. Najgorzej kratkę od głośnika było mi wyprostować.

#6 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 06 July 2010 - 09:08

Szczesciem w nieszczesciu jest fakt ze zlacze zasilania nie jest czescia plyty glownej wiec to wygiecie nie powinno uszkodzic mobo ale to i tak cud ze komputer zyje (bo zakladam ze zyje inaczej autor nie chcial by mu wymieniac obudowy :D ). Z mojego doswiadczenia wynika ze lapki upuszczone z wysokoscy wiekszej niz 50cm maja nikle szanse na przezycie, szczegolnie jezeli uderza rogiem - peknieta plyta glowna gwarantowana. W tym wypadku sztywnosc unibody bardzo sie przydala.

#7 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 06 July 2010 - 09:16

Może warto odpalić AHT w celu zdiagnozowania potencjalnych usterek,skoro działa to dobrze,ale mogą się ujawnić po czasie

#8 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 July 2010 - 09:46

Mój unibobody wypadł ze źle zapiętej torby na schody. Spadał i spadał. Jeden z rogów wyglądał jak po bliskim spotkaniu z pociągiem TGV. Było to jakiś roku temu i nadal wszystko ok działa. Jestem na 100% pewny, że inny komputer rozpadł by się w drobny ma"c"

#9 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 06 July 2010 - 10:11

Sake, nowy unibody do MacBooka PRO 15 kosztuje jakieś 800 zł, więc do serwisu nie ma co iść...

#10 sake_

sake_
  • 36 posts

Posted 06 July 2010 - 11:59

upadek miał miejsce jakis miesiac temu jeszcze przed sesja. puki co wszystko działa pieknie, wszytkie usb port ładowania bez zarzutow, nawet rendery oststnio robil i nic nie wskazywało zeby co kolwiek sie popsuło. dlatego tak dlugo zwlekam z naprawa. sama bym go z powrotem podociskala tyle ze nie moge zdjac obudowy przez to wygiecie. I komputer jest jeszcze na gwarancji stracic jej tez bym nie chciala, chociaz teraz co kolwiek innego mialobyu sie popsuc pewnie powiedza ze to od upadku.

#11 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 July 2010 - 12:33

A i jeszcze jedno - ja mam po moim upadku ten Topcase. Jest wygięty troszkę. Mogę go za parę PLN sprzedać jak byś chciał.

#12 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 July 2010 - 12:43

... jak byś chciał.

chciała ;)

#13 mikemaj

mikemaj
  • 769 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 22 July 2010 - 00:27

Podobno na allegro jest koleś który "prostuje obudowy unibody niezależnie od stanu w jakim się znajdują".

#14 sake_

sake_
  • 36 posts

Posted 22 July 2010 - 02:17

oo a znasz moze jego nick?

#15 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 22 July 2010 - 06:50

weź go jakoś zabezpiecz żeby się nie porysował i spróbuj lekko kręcić małym imadłem. Powinieneś lekko skorygować wygięcie ;-)

I to jest właśnie wielka wada modelów aluminiowych :P

Dołączona grafika

#16 mikemaj

mikemaj
  • 769 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 22 July 2010 - 09:20

BimberKing
#MacBook PROSTOWANIE OBUDOWY ## WARSZAWA (1154832041) - Aukcje internetowe Allegro

#17 sake_

sake_
  • 36 posts

Posted 23 July 2010 - 14:05

dziekuje rybak-17 za konkretna odpowiedz, juz wczesniej myslalam zeby wlasnie tak zrobic ale balam sie o plyte glowna, ale mimo wszystko sprobuje : ) do tego bimberkinga tez napisalam ile by sobie zyczyl za taka naprawe

#18 imis

imis
  • 93 posts
  • Skądokolice Poznania

Posted 23 July 2010 - 15:52

I to jest właśnie wielka wada modelów aluminiowych :P

Gdyby to był plastik to myślę, że już by nie było co zbierać. ;-)

#19 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 08 August 2010 - 07:19

Po upadku z lady (ok 90 cm) jak jeszcze był w torbie? Daj spokój :P sake_ napisz jak idą postępy!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users