Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Słuchawki - które wybrać?

• Please log in to reply
2851 replies to this topic

#1851 agresywnaswinka

agresywnaswinka
  • 15 posts

Posted 18 December 2012 - 15:03

do: x X x Mogłbyś napisac cos wiecej o tej poprawionej wersji? Co dokladnie zostalo poprawione ?

#1852 anbru

anbru
  • 33 posts
  • SkądZachodnie Pomorze

Posted 21 December 2012 - 10:30

Od kilku dni używam AKG K619 w połączeniu z iPodem touch 7g. Słuchawki nie są jeszcze wygrzane, ale grają świetnie. Porównywałem wiele modeli, jednak AKG według mnie mają najlepszy stosunek jakości do ceny. No i firma zacna. Naprawdę polecam i proponuję zabrać swój odtwarzacz do sklepu i posłuchać.

#1853 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 December 2012 - 14:39

Ostatnio byłem w Saturnie posłuchać sobie co tam mają wystawione i były AKG k518 i k619. Obydwa modele generują taką ilość basu, że nie da się tego słuchać. Strasznie nienaturalny dźwięk. AKG ma chyba taką tendencję, k414p też nawalają basem. Takie słuchawki nadają się tylko do wyjścia w nich na miasto lub słuchania w głośnym otoczeniu, w momencie kiedy jest cicho to wrażenia z odsłuchu są bardzo negatywne - miałem ochotę je po prostu zdjąć. To wszystko w cenie 500zł... Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie jeden model słuchawek Philipsa (jeżeli chodzi o dźwięk to nie mam do tej firmy zbytniego zaufania), mianowicie citiscape downtown. Bardzo dobrze izolują od dźwięków zewnętrznych i grają naturalnie - przyjemny, nienachalny bas, tonów wysokich nie brakuje. Nadają się na miasto i w domu też przyjemnie ich posłuchać. Przyszedłem do domu, przeszukałem kilka for audio i okazuje się, że ten model Philipsa jest faktycznie udany. Kosztują 199zł i grają naprawdę bardzo przyzwoicie, do tego fajnie wygladają i są wygodne. Z dokanałowych słuchawek polecam słuchawki od szwedzkiej firmy audio Jays - dostępnych jest kilka modeli dokanałowych A-Jays: One, Two, Three, Four + modele z pilotem do iPhone. Posiadam najniższy model One i jakością dźwięku niszczy dostępne w tej cenie sennheisery cx. Przede wszystkim słychać w tych słuchawkach scenę a nie tylko lewą i prawą stronę, do tego nie torturują wielkimi ilościami basu co jest częste w tańszych modelach słuchawek.

#1854 x X x

x X x
  • 427 posts
  • SkądRzeszów, Poland

Posted 22 December 2012 - 00:57

do: x X x Mogłbyś napisac cos wiecej o tej poprawionej wersji? Co dokladnie zostalo poprawione ?

Starsza wersja miała pilot gorszej jakości (w wykonaniu) oraz wtyczka wykonana w inny sposób: naciągnięta koszulka termokurczliwa na całość i kawałek kabla. W nowszych addiem wtyczka jest plastikowa, z niej wystaje kabel w szarej koszulce termokurczliwej. IMHO wykonanie jest solidniejsze, w starszym modelu ta koszulka lubiła się po prostu zdjąć z wtyczki. Poza tym chyba nie ma widocznych (słyszalnych) różnic między nimi.

#1855 lebi

lebi
  • 80 posts

Posted 22 December 2012 - 12:50

Witam. Zastanawiam się nad zakupem słuchawek z mikrofonem. Mój MBP ma tylko jedno wejście/wyjście mini-jack. Chciałbym się dowiedzieć, tzn. upewnić, że aby móc rozmawiać przez te słuchawki i słuchać w tych słuchawkach jednocześnie to potrzebuję zestawu na usb tak ? Jeśli macie takowe to jakie możecie polecić? Chodzi o takie, w których mikrofon dobrze tłumi dźwięk z zewnątrz. Potrzebuje ich głównie do rozmów z native speakerem.

#1856 x X x

x X x
  • 427 posts
  • SkądRzeszów, Poland

Posted 22 December 2012 - 16:45

Masz wyjście 3 pinowe, tzn. będą obsługiwane słuchawki z mikrofonem. Kwestią zostaje układ pinów, na pewno te kompatybilne ze sprzętem apple (tzn. robione pod niego) będą działać poprawnie, a niestety są też słuchawki (np. te robione pod androida), które nie będą działać poprawnie (inny układ pinów). Domyślam się, że układ w MacBooku będzie taki sam jak w iPhone czy iPodach touch/nano.

#1857 anbru

anbru
  • 33 posts
  • SkądZachodnie Pomorze

Posted 23 December 2012 - 13:40

Ostatnio byłem w Saturnie posłuchać sobie co tam mają wystawione i były AKG k518 i k619. Obydwa modele generują taką ilość basu, że nie da się tego słuchać. Strasznie nienaturalny dźwięk.

Jak je się trochę wygrzeje to grają super. Ale to jest moje, subiektywne odczucie. Oczywiście chodzi mi o k619. Przypuszczam, że z innymi będzie podobnie.

#1858 Kondri

Kondri
  • 79 posts

Posted 23 December 2012 - 17:15

Witam! Jakie słuchawki polecacie w cenie do 200 zł (max 250), chodzi mi u słuchawki nauszne, typowo lajfstajlowe, w których można będzie wyjść w miasto, więc wygląd muszą jakiś mieć, i które będą mieć dobry dźwięk (muzyka elektroniczna: trance, hardstyle, h-h, etc) Ważne też by miały przewód jak w słuchawkach dj'skich, czyli wyjmowany(bądź nie) jednostronny.

#1859 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 December 2012 - 20:11

@UP AKG k518 dj.

#1860 Kondri

Kondri
  • 79 posts

Posted 23 December 2012 - 20:21

no te Akg sa fajne, ale maja podwojny kabel ... Strasznie mnie to irytuje jak mi się pląta za dużo kabli :P Zastanowie się , ale czekam na jeszcze jakieś propozycje ;>

#1861 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 December 2012 - 21:58

No przykro mi, ale w tej cenie, do tej muzyki tych słuchawek nic nie pobije ... zastanów się czy warto poświęcić przyjemność słuchania muzyki przez rozdwojony kabel. Masz jeszcze mniej wyjściową propozycję, ale tez miażdżącą basem, sony z serii xb.

#1862 lebi

lebi
  • 80 posts

Posted 24 December 2012 - 13:36

Masz wyjście 3 pinowe, tzn. będą obsługiwane słuchawki z mikrofonem. Kwestią zostaje układ pinów, na pewno te kompatybilne ze sprzętem apple (tzn. robione pod niego) będą działać poprawnie, a niestety są też słuchawki (np. te robione pod androida), które nie będą działać poprawnie (inny układ pinów). Domyślam się, że układ w MacBooku będzie taki sam jak w iPhone czy iPodach touch/nano.

Fajnie, ale zbytnio nie odpowiada to na moje pytania..

#1863 kozakxxx7

kozakxxx7
  • 21 posts

Posted 25 December 2012 - 11:59

Na Allegro znalazłem sluchawki earpods tylko ze ta są sluchawki dedykowane i sprzedawca twierdzi ze nie ma żadnej różnicy miedzy tymi z Apple. Jak uważacie warto je kupić? Może ktoś posiada owe sluchawki?

#1864 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 25 December 2012 - 12:03

Na Allegro znalazłem sluchawki earpods tylko ze ta są sluchawki dedykowane i sprzedawca twierdzi ze nie ma żadnej różnicy miedzy tymi z Apple. Jak uważacie warto je kupić? Może ktoś posiada owe sluchawki?

Nie warto, zresztą po co miałbyś kupować podróby? Kup sobie Brainwavz M1, świetne słuchawki w dobrej cenie.

#1865 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 25 December 2012 - 16:09

Słuchawki studyjne KOSS ProDJ100 GWARANCJA PL Łódź (2844417793) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. vs SŁUCHAWKI DENON AH-D1100, NOWE, NAJTANIEJ, OKAZJA (2895596571) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Które byście zabrali i dlaczego (sądzicie, że to oryginały)?

Zależy mi głównie na wytrzymałości. Chciałbym, żeby za rok-dwa grały tak samo (albo chociaż w 80% ;)) jak po wyjęciu z pudełka.

Pozdrawiam

#1866 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 25 December 2012 - 19:29

O pierwszych w życiu nie słyszałem, ale to KOSS - nie powinny jakoś kuleć, tak - raczej oryginały sądząc po sprzedawcy i tej gwarancji. Denony to też najprawdopodobniej oryginały ( również dlatego, że jeszcze nikt nie widział podrób denonów :3 ). Dlaczego takie tanie? Bo bez gwarancji, sprowadzony zza granicy. Nie brałbym ich bez niej, bo ten model ma ponoć tendencję do łamania, po 2 miesiącach nawet, jak wiele modeli Denona ;)

#1867 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts
  • SkądPruszcz Gdański, PL

Posted 25 December 2012 - 21:48

Hej, Szukam jakichś niewielkich słuchawek nausznych z aktywną redukcją szumów. Zależy mi na porządnych basach i wygodzie użytkowania. Cena to tak 600-700 zł. Znajdzie się coś porządnego?

#1868 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 25 December 2012 - 23:35

Musi byc tak redukcja szumów, dobre zamkniete sluchawki i tak wystarczajaco izouluja. Podłączysz je do iPoda, iPhonea? Masz jakiegoś daca? Ogolem polecane w tej cenie sa audio technica m50 i na twoim miejscu poczytalbym o nich. Przepraszam za brak polskich znaków w niektórych wyrażają, pisane z iPhonea 4.

#1869 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts

Posted 26 December 2012 - 00:01

No tak, sorry zapomniałem napisać że będą podłączane do iP4. DAC-a nie mam i nie chcę kupować (będą to słuchawki mobilne i nie chcę nosić jeszcze dodatkowego pudełka). Co do redukcji szumów: generalnie by się przydała, bo do samochodu czy autobusu to świetna sprawa (brat ma takie, tylko że z niższej półki). Tak więc preferowałbym, aby była. Te m50 generalnie całkiem fajne, ale wydają mi się bardzo duże. No i nie mają redukcji ;)

#1870 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 26 December 2012 - 00:17

Tylko, ze ta redukcja szumów zazwyczaj idzie kosztem jakości dźwięku ... smutna prawda.

#1871 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts

Posted 26 December 2012 - 00:24

Te słuchawki będą używane w takich miejscach, gdzie jakość dźwięku nie ma większego znaczenia :D Generalnie w tym przypadku dla mnie liczy się wygoda i komfort użytkowania. No ale jeśli faktycznie nic się nie znajdzie, to co byś w tej cenie polecił bez redukcji szumów? Musi być mniejsze od tych m50, coś w ten deser:
Słuchawki nauszne Harman Kardon Classic - Apple Store (Polska)
A tak w ogóle to warto dokładac do tego modelu? No bo Harman Kardon to w końcu marka legenda...

#1872 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 26 December 2012 - 18:58

Jutro będę w silesii to może wpadne do znajomego iSpota i przesłucham te harman-kardony, bo pamiętam, że je mają i powiem co myślę. Najlepiej jednak poczytać kilka recenzji z jakiś audiofilskich forów - to czysta prawda :D W tej cenie o ile nie jesteś bass headem ( razem czy osobno pisane, bo nie pamiętam ? :P ), to słyszałem, że idealne są senki px360 - sam nie słuchałem ( wszystkiego się nie da, nie ? :), ale ponoć są bardzo dobre i nie za wielkie, nie rzucają sie też w oczy.

#1873 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts

Posted 26 December 2012 - 19:48

Jutro będę w silesii to może wpadne do znajomego iSpota i przesłucham te harman-kardony, bo pamiętam, że je mają i powiem co myślę. Najlepiej jednak poczytać kilka recenzji z jakiś audiofilskich forów - to czysta prawda :D

W tej cenie o ile nie jesteś bass headem ( razem czy osobno pisane, bo nie pamiętam ? :P ), to słyszałem, że idealne są senki px360 - sam nie słuchałem ( wszystkiego się nie da, nie ? :), ale ponoć są bardzo dobre i nie za wielkie, nie rzucają sie też w oczy.

Właśnie w tym problem, że basy bardzo lubię (na codzień używam twoich znienawidzonych Beatsów ;) ). Obowiązkowo napisz jak już przesłuchasz Harmany, i jeśli możesz to zwróć też uwagę jak izolują od otoczenia. Bo tak jak mówiłem, izolacja jest dla mnie bardzo ważna. A co sądzisz o Bose AE2? No bo to w końcu też jest legendarna firma, a słuchawki prezentują się bardzo fajnie. Słuchałeś ich kiedyś?

#1874 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 27 December 2012 - 09:54

Właśnie w tym problem, że basy bardzo lubię (na codzień używam twoich znienawidzonych Beatsów ;) ). Obowiązkowo napisz jak już przesłuchasz Harmany, i jeśli możesz to zwróć też uwagę jak izolują od otoczenia. Bo tak jak mówiłem, izolacja jest dla mnie bardzo ważna. A co sądzisz o Bose AE2? No bo to w końcu też jest legendarna firma, a słuchawki prezentują się bardzo fajnie. Słuchałeś ich kiedyś?

Bose nie słuchałem, ale nikt ich nie poleca :c
Okej, powiem co sądzę o Harmanach ( porównam je z akg 550 najpewniej, bo to podobna półka cenowa, a dodatkowo to mój ulubiony model i go najlepiej znam ).
To nie jest tak, że nienawidzę beatsów, tylko sam bym się w nie kiedyś władował i wiem co są warte, po prostu mówię ludziom zdanie audiofila ( które zgadza się z forami takowych BTW ) i proszę żeby przed zakupem przesłuchali ;)

#1875 x X x

x X x
  • 427 posts
  • SkądRzeszów, Poland

Posted 27 December 2012 - 15:49

Fajnie, ale zbytnio nie odpowiada to na moje pytania..

A może by tak poszukać w sieci? W specyfikacji MBP 13?

Słuchawki typu "Made for iPod" z mikrofonem będą działać poprawnie. Wejście w tym modelu to wejście takie samo jak w chociażby iPhone. Poza tym to samo w innych modelach MacBook'ów.

PX360 są ubogie w bas, można to zmienić, ale wymaga ingerencji wewnątrz obudowy (tzn. rozkręcenia muszli).

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users