Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tuning PowerMaca MDD 1.25 ghz G4

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Ender_2007

Ender_2007
  • 15 posts
  • SkądOstrowo k. Gostynia w WLKP

Posted 02 July 2010 - 19:31

Witam! Od pewnego czasu noszę się z zamiarem usprawnienia :wink: swojego PM i mam kilka pytań, mam nadzieję, ze nie za bardzo kontrowersyjnych: 1) Zdobyłem kartę Saphire Ati 9800 XT 256bit/256DDR. Karta ma wiatraczek na układzie graficznym z osobnym zasilaniem. W pc podpiął bym pod molex i wszystko gra, ale w PM nie chce. Podejrzewam, że to sprawa napięcia, a może co innego? 2) Obudowa od PM jest praktyczna i ładna, ale kosmicznie ciężka i dlatego zrodził się w mojej głowie diabelski pomysł ;) a może przenieść PM do obudowy PC. W Internecie (może nawet na forum ) znalazłem opis jak ktoś przełożył PC w obudowę od PM, a ja bym chciał w druga stronę. Jakieś pomysły, robił ktoś coś takiego? 3) Jak wygląda sprawa z zasilaczem od PC? Ludzie pytają, niektórzy coś tam sugerują, ale dla mnie to trochę za mało. Karta grafiki ma osobne zasilanie, nie wiem, czy będzie konieczne podłącznie jej do zasilacza, czy AGP da wystarczające napięcie? No i przy ewentualnej przeprowadzce zasilacz od PC byłby chyba lepszym wyborem dla innej niż oryginalna obudowa. 4) Czytałem, że PM bardzo się nagrzewa, no i chciałem wymienic oryginalny wiatrak na inny, żeby było ciszej i wydajniej. Niestety czytałem, że nic poza oryginalnym nie dopasuje, czy to prawda? 5) Czy procesory w PM 1.25 (dual procesor) da sie bezpiecznie podkręcic do 1.5 ghz tak jak w MM (czytałem na forum i wygląda więcej niz obiecująco)? Pozdrawiam

#2 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2010 - 00:05

Jak upchniesz to wszystko do obudowy PC to szacun. Co do nagrzewania sie to nie bedziesz miec ciszej jesli poprawisz cyrkulacje w oryginalne budzie albo wstawisz to do obudowy PC to moze bedzie ciszej. Ten G4 zalezy z ktorego roku i jaki dokladnie model jest podkrecalny i nie. Pamietaj o jednym jesli usmazysz sciezki na procesorze to ukatrupisz na amen. Mialem model Dual 1GHz i tylko 1.33 szlo podkrecic po czym i tak sie mrozil. Sflashuj jakiegos Radeona AGP x8 i zaklej ktores piny tasma, zeby zwolnil do 4x jak dobrze pamietam.

#3 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 03 July 2010 - 07:14

Jak upchniesz to wszystko do obudowy PC to szacun.

Raczej wieś.

Ten G4 zalezy z ktorego roku i jaki dokladnie model jest podkrecalny i nie.

Bzdura. Każdy G4 (i G3 też) jest "podkręcalny i tak". Trzeba tylko wiedzieć jak się do tego zabrać.

1. Karta musi być przeflashowana i mieć zaklejone piny 3 i 11 (nie "któreś tam"). Poszukaj na forum tematów o flashowaniu kart. Znajdziesz tam linki do właściwych stron (Themacelite, Strangedogs).
2. Pomyśl o obudowie od G5, jak już chcesz coś takiego robić. Obudowy PC są ohydne, może poza Thermaltake level 10 ;) Druga sprawa: za ciężka obudowa? Co Ty, używasz MDD jako mobilnego kompa? ;)
3. Da się, popatrz na Applefritter choćby.
4. Niema wydajniejszego wentylatora w tym rozmiarze niż Delta 1212SHE. Hałas robią 2 małe wentyle w zasilaczu. Duży zaczyna hałasować dopiero jak procesor osiąga temperaturę 57 st C.
5. Tak, na tym forum jest co najmniej kilka razy podlinkowana strona z instrukcjami jak to zrobić. Poszukaj. Google też nie gryzie ;) Musisz umieć posługiwać się lutownicą (sprawnie). G4 się grzeją, zwłaszcza Duale - trzeba poprawić chłodzenie.

Generalnie, na większość Twoich pytań jest już na forum odpowiedź. Wystarczy poszukać.

#4 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2010 - 09:48

Podkrecalne moze i sa ale nie zawsze udaje sie stabilnie pracować na nich. Duala 1GHz nie dalo sie przekrecic, wiem bo mialem przez dlugi czas i probowalem.

#5 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 03 July 2010 - 17:37

Każdy egzemplarz procesora zachowuje się inaczej, tak jak w pecetach. Wiele rzeczy ma wpływ na maksymalne możliwości OC danego egzemplarza. Miałeś i tak szczęście, że doszedłeś do 1.33 - MDD 1.0 DP zazwyczaj wymiękają przy @1.25 GHz. Być może, jeśli podbiłbyś napięcie procesora, byłby stabilny, a może i nie. Jest jeszcze sprawa wydolności kości cache L3. Każdy typ karty procesorowej ma swoje cache ratio. Wraz z podbijaniem MHz CPU, cache jest proporcjonalnie overclockowany. Kości zwyczajnie mają swój limit taktowania i mimo że CPU dałby radę, to L3 już nie. Nie pamiętam jaki był max dla tych w 1.0 DP. Przy DP kluczowym, nieodzownym elementem OC jest poprawa chłodzenia. "Freezy" najczęściej powodowane są przegrzaniem lub za niskim napięciem. Gdybać można wiele, co możnaby zrobić a co nie - ale i tak "po ptakach" bo nie masz już tego kompa :)

#6 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2010 - 20:26

No coz byl glosniejszy od odkurzacza, wybralem cisze i mam MBP

#7 Ender_2007

Ender_2007
  • 15 posts

Posted 08 July 2010 - 11:23

Co Ty, używasz MDD jako mobilnego kompa?
Nie, ale zabranie go gdziekolwiek (jakiś zlot, spotkanie), żeby coś komuś pokazać to przysłowiowa masakra. Miałem Maca Mini, ale chciałem mieć lepszą grafikę, no i wybór padł na PM. Liczylem się z tym, że większy oznacza cięższy, ale rzeczywistość mnie przerosła. Obejrzałem obudowę PM i doszedłem do wniosku, że to ona tyle waży, stąd pomysł, a może by tak wsadzic to do obudowy PC. Zastanawia mnie wymiana zasilacza, skoro to on generuje taki hałas. Z tego co piszesz, to kręcenie raczej odpada, za duże ryzyko, no i znowu problem z grzaniem się procesorów. Dzięki za wskazówki.

#8 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 08 July 2010 - 13:26

Stopień ryzyka zależy tylko od Twoich umiejętności władania lutownicą. Chłodzenie zawsze warto poprawić - im chłodniej, tym wydajniej i dłużej (bezawaryjnie) działają komponenty. W MDD fabrycznie nie jest najlepsze. Do jednoprocesorowych jest OK, do Duali jest już na granicy, mimo zastosowania lepszego wentylatora. Tak czy owak, gratuluje pomysłu targania 22 kilowego kompa na "spotkania i zloty" ;)

#9 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 July 2010 - 16:18

To jeszcze zalezy ile tam siedzi dysków, napędów optycznych i kart rozszerzeń :D Mój ważył 25kg :D:D:D Mialem tam podłaczone 4 dyski i DVD-RW :D:D

#10 Ender_2007

Ender_2007
  • 15 posts

Posted 08 July 2010 - 17:21

Przeczytałem wątek o tym jak dość łatwo podkręca sie procesor w MM, no i zapragnałem mieć 2x 1.5 ghz, bo wczesniej miałem miniaka 1.5 ghz. Po tym co tu piszesz wnioskuję, że podkręcanie to gra nie warta świeczki. Bardziej cenię sobie stabilność pracy niż przyrost mocy o te X %.
Przeglądałem forum, ale nie natrafiłem na pomysł (opis "za rączkę" ;) ) jak udoskonalić/uskutecznić chłodzenie PM. Jakieś sugestie?
Co do targania kompa na zloty... , no własnie nie bede go targał ze wzgledu na wagę. Zanim kupiłem nie pytałem ile PM moze ważyc, pomyślałem, że tyle co PC.
Czy jest jakis legalny sposób (sklep internetowy) wejścia w posiadanie MacOs-a (10.5) Leoparda, tego ostatniego na PPC? Szukałem na allegro, tutaj na forum, ale nic z tego nie wyszło, więc odpuściłem.

---------- Wpis dodano o 18:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:20 ----------

No to ładnie, żebym wiedział, że PM tyle waży to chyba bym pozostał przy MM.

#11 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 July 2010 - 20:22

Co do chłodzenia, to pamiętam, kiedyś na allegro.pl był jeden wystawiony PM G4 z wyciętą dziurką i wstawionym, w nią wentylatorkiem który wypychał na zewnątrz gorące powietrze. Ja bym zrobił podobnie, może walory estetyczne maca spadną ale cyrkulacja powietrza w tym komputerze jest nienajlepsza. Należało by wyciąć miejsce na wentylatorek po prawej stronie kolo dysków twardych i podpiąć go molexem

#12 Ender_2007

Ender_2007
  • 15 posts

Posted 08 July 2010 - 21:07

Cięcie odpada, szkoda obudowy. Gdyby to była obudowa od PC to pewnie bym rzeźbił, ale zniszczyć oryginalną nie wchodzi w grę. Czyli szukam dalej. Dzięki.

#13 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 08 July 2010 - 21:26

Aircooling MDD G4 | aqua-mac.com
Obudowa to nie problem, mam kilka jakbyś chciał ;)

#14 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 July 2010 - 02:26

No niezle, koles musial sie napracowac i sporo kasy wydac na te wentylatorki. Chyba byl tu ciety oryginalny radiator do wprowadzenia tego miedzianego ?

#15 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 09 July 2010 - 07:49

Miedziany to oryginał z wersji 1.42 Dual. Żadnego cięcia nie trzeba.

#16 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 July 2010 - 11:36

Przepraszam, nie wiedzialem. Nie mialem doczynienia, z 1.42 GHz

#17 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 09 July 2010 - 15:06

Ender: to Ci się przyda, jeśli chcesz kombinować z wentylatorami w zasilaczu PowerMac G4 Mirror Drive Door Tower Noise reduction - znajdziesz tam parametry wentylatorów używanych fabrycznie w MDD. Ważne jest, aby wymieniać na takie o jak najbardziej zbliżonym CFM (sprawność wentylatora). To ważne, zwłaszcza przy wymianie tych w zasilaczu - zasilacz jest trudno dostępny, a upiec można go łatwo. Dość trudno znaleźć odpowiednie, ponieważ w tych zasilaczach były montowane najmocniejsze wentylatory w tym rozmiarze (i niestety najgłośniejsze).

#18 Ender_2007

Ender_2007
  • 15 posts

Posted 10 July 2010 - 00:54

Panowie dorwałem fajny test schladzaczy procesora [url=http://pclab.pl/art38203-89.html]Podsumowanie, rekomendacje, co kupi[/url] Niestety tylko do PC, ale co począć. Nic z tego chyba się nie dopasuje? Sam już nie wiem, nie chce wydać źle kasy, ale coś zrobić trzeba. Lepiej pomyśleć dwa razy niż później żalować.

#19 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 10 July 2010 - 08:19

Nie za bardzo. Najlepiej zdejmij radiator (4 śrubki) i zobacz jak wygląda mocowanie, jaka powierzchnia styku jest potrzebna itp to zrozumiesz o co chodzi. Można też tak: Naturally Asperated MDD | aqua-mac.com - zwróć uwagę jak dorobione jest mocowanie coolera.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users