nowy iMac działa wolno (?)
Posted 02 July 2010 - 13:33
Powinien być torpeda, ale nie jest!
Potrafi zastanawiać się chwilę.
Pierwszego dnia już mi się 2 programy zwiesiły, musiałem restartować z palca.
Dysk dziwnie mieli.
Strony przy 6MB\s ładują się mało płynnie.
Jestem trochę zawiedziony. :cry:
Przyznam szczerze że w pracy mam PCka z Atlonem 2,8, RAM 4MB i Windą 7 i działa o wiele płynniej.
Macie jakieś pomysły, co robić? Jak to zoptymalizować? :?:
Posted 02 July 2010 - 13:55
Posted 02 July 2010 - 14:35
Posted 03 July 2010 - 00:45
Posted 03 July 2010 - 02:49
Posted 03 July 2010 - 12:23
Posted 03 July 2010 - 12:26
Posted 03 July 2010 - 14:09
Posted 03 July 2010 - 14:19
Posted 03 July 2010 - 14:32
Posted 03 July 2010 - 16:50
Nowiutki iMac 27″ 3.06GHz 4GB/1TB/ATI Radeon HD 4670.
Powinien być torpeda, ale nie jest!
Dysk dziwnie mieli.
Strony przy 6MB\s ładują się mało płynnie.
Jestem trochę zawiedziony. :cry:
Przyznam szczerze że w pracy mam PCka z Atlonem 2,8, RAM 4MB i Windą 7 i działa o wiele płynniej.
Macie jakieś pomysły, co robić? Jak to zoptymalizować? :?:
Przecież to wina dysku. Być może zużyłeś cały ram i system zaczął swapować po dysku. Tu procesor nie ma nic do rzeczy i jego chłodzenie. Temp. na pewno są na tyle bezpieczne, że to nie ma wpływu większego na wydajność procesora, ramu czy grafiki. Dopatrywał bym się tutaj winowajcy w dysku twardym. Sam napisałeś, że system na chwilę potrafi się zastanowić to w tym momencie zapewne jest odwołanie do odczytu z dysku twardego i czeka. Sprawdź czy jakiś proces nie obciąża w 100% procesora. Zmień HDD na SSD, zmień 4GB ramu na 8GB i będzie OK. No tak, zmienić dysk w iMAC'u.... trzeba całego rozebrać.
Posted 03 July 2010 - 17:04
Gość_owca666_*
Posted 03 July 2010 - 17:26
Dysk dziwnie mieli.
IMO właśnie tu jest wskazówka nt źrodła problemu.
Posted 03 July 2010 - 17:37
Posted 03 July 2010 - 17:43
On dopiero co kupil nowego 27" iMaka z 1TB a ty mu doradzasz wymiane dysku na SSD w bardzo szybkim komputerze z szybkim dyskiem? Bez jaj. Nie wkręcaj go w takie bzdury. Takie cos mozna doradzac komus ze starszym macbookiem gdzie ma w srodku 80 albo 120GB a nie 1TB w komputerze za 7 tysiecy
Szybkim dyskiem? Szybki to tylko on ma procesor, ram i magistrale, dysk jest bardzo wolny.To Ty mi tu nie pisz głupot. Co za różnica czy dysk ma 1TB czy 120GB? ten i ten ma 7200rpm, podobne czasy dostępu, więc ogólnie jedna wielka lipa względem procesora, ramu i ich magistral. SSD jedynie daje jakiś pewien synchron między dyskiem, ramem i procesorem i to dość ładnie i szybko współgra jak ktoś potrzebuje szybkości i wydajności, ale ile razy to można już wałkować.
Gość_owca666_*
Posted 03 July 2010 - 18:00
Zmień HDD na SSD, zmień 4GB ramu na 8GB i będzie OK. No tak, zmienić dysk w iMAC'u.... trzeba całego rozebrać
Będzie równie OK jeśli mu wymienią wadliwy dysk na dobry w ramach gwarancji. Nie każdy potrzebuje SSD i 8GB RAM - 4GB większości wystarcza, a co najważniejsze, nie każdy jest w stanie (i ma ochotę) rozbierać iMaka
Posted 03 July 2010 - 18:16
Będzie równie OK jeśli mu wymienią wadliwy dysk na dobry w ramach gwarancji. Nie każdy potrzebuje SSD i 8GB RAM - 4GB większości wystarcza, a co najważniejsze, nie każdy jest w stanie (i ma ochotę) rozbierać iMaka
"Nowiutki iMac 27″ 3.06GHz 4GB/1TB/ATI Radeon HD 4670.
Powinien być torpeda, ale nie jest!"
Odnoszę się do tego. Jak widać ludzie tylko patrzą na procesor, ram i grafikę. Nie zdają sobie sprawy lub w ogóle brak wiedzy za co odpowiada dysk, w jakich operacjach bierze udział, itd a być może jeszcze bardziej błędne myślenie mają, że im pojemniejszy dysk, więcej GB to tym szybszy hehe
Gość_owca666_*
Posted 03 July 2010 - 18:40
Spoko, ale clue tematu jest fakt, że człowiek kupił nowy komputer, ma świeży OS ale na 99% ma walnięty HDD. To jest kwestia do reklamacji.Nowiutki
Ze sprawnym dyskiem będzie działał co najmniej dobrze, jeśli nie jak "torpeda". W sumie zależy co dla kogo znaczy "torpeda"
Posted 03 July 2010 - 18:45
Posted 03 July 2010 - 18:51
Szybkim dyskiem? Szybki to tylko on ma procesor, ram i magistrale, dysk jest bardzo wolny.To Ty mi tu nie pisz głupot. Co za różnica czy dysk ma 1TB czy 120GB? ten i ten ma 7200rpm, podobne czasy dostępu, więc ogólnie jedna wielka lipa względem procesora, ramu i ich magistral. SSD jedynie daje jakiś pewien synchron między dyskiem, ramem i procesorem i to dość ładnie i szybko współgra jak ktoś potrzebuje szybkości i wydajności, ale ile razy to można już wałkować.
Polecasz czlowiekowi drogi i mały SSD który mu najwzyklej się nie przyda. On kupił komputer za 7 tysięcy z dyskiem 1TB który do większości zastosowań jest w pełni wystarczający a ty mu polecasz wymienić dysk na SSD. I to jeszcze samemu
Posted 03 July 2010 - 19:13
Posted 03 July 2010 - 19:22
Polecasz czlowiekowi drogi i mały SSD który mu najwzyklej się nie przyda. On kupił komputer za 7 tysięcy z dyskiem 1TB który do większości zastosowań jest w pełni wystarczający a ty mu polecasz wymienić dysk na SSD. I to jeszcze samemu
Już pewnie leci i kupuje 120GB SSD + zdejmuje szybę w domowych warunkach i montuje. Ogarnij się.
Sam się ogarnij, przecież zasugerowałem, że iMAC nie za bardzo nadaje się do rozbierania, co nie oznacza, że się nie da. Chłopak chciał torpedę to mu powiedziałem co trzeba zrobić żeby była torpeda bo tu problemem jest dysk, więc o co chodzi?
---------- Wpis dodano o 20:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:21 ----------
A daj spokój, on tego nie zrozumie, on żyje w swoim świecie.
Stwierdzam fakty i oczywiste oczywistości.
Posted 03 July 2010 - 19:26
Posted 04 July 2010 - 01:31
Posted 09 July 2010 - 17:23
To nie jest tak że on ciągle się wiesza, zmartwiło mnie tylko to 'zastanawianie się' i mielenie po cache'u. W porównaniu z poprzednio używanym przeze mnie maćkiem (mini 1,6, RAM 1GB + Tiger) to i tak petarda że ho ho.
Nie miałem właściwie jeszcze okazji go w pełni potestować, na razie wrzuciłem tylko iStat Pro i widzę że obciążeń zbytnio nie notuje.
W czym więc problem?
Ano głównie w tym że człowiek wydaje te 7 tysie przychodzi do domu, uruchamia, wrzuca kilka podstawowych programów i później czuje się zawiedziony bo ramu sporo magistrala szybka, dysk i procek silny + nowy 'super extra' system a gożej to działa od PCka z Win7 o nieco gorszych parametrach.
Już się sam zastanawiam, może ja za dużo wymagam? Może świat nie jest doskonały a Apple to tylko firma z nadmiernie rozbudowanym działem reklamy? :roll:
Wrzucę jeszcze ten smsFanControl i postaram się bardziej go zoptymalizować, jeżeli będzie podobnie to za tydzień, dwa może faktycznie pojawię się z nim w serwisie.
Właśnie, co do optymalizacji systemu, to co radzicie? Jakieś sugestie? Ze Snow Leopardem to moje pierwsze zetknięcie więc nie mam doświadczenia jeszcze wielkiego.:!::?::!:
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users