Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

nowy iMac działa wolno (?)

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 chiefer

chiefer
  • 141 posts

Posted 02 July 2010 - 13:33

Nowiutki iMac 27″ 3.06GHz 4GB/1TB/ATI Radeon HD 4670.
Powinien być torpeda, ale nie jest!
Potrafi zastanawiać się chwilę.
Pierwszego dnia już mi się 2 programy zwiesiły, musiałem restartować z palca.
Dysk dziwnie mieli.
Strony przy 6MB\s ładują się mało płynnie.

Jestem trochę zawiedziony. :cry:
Przyznam szczerze że w pracy mam PCka z Atlonem 2,8, RAM 4MB i Windą 7 i działa o wiele płynniej.

Macie jakieś pomysły, co robić? Jak to zoptymalizować? :?:

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 02 July 2010 - 13:55

Jaka temperatura w pomieszczeniu ? Obawiam się że wysoka a co za tym idzie procek aby się schłodzić uruchamia coś co się nazywa thermal throttling, tzn po prostu zmieniejsza taktowanie. Normalne zachowanie iMaca, w takie dni jak dzisiejszy mam dokładnie to samo. Co do restartów to u mnie wystarcza cmd+alt+ejct. PCet będzie działał płynniej bo ma w miarę wydajne chłodzenie, a mój iMac parzy pomimo że praktycznie stoi nieużywany. HD - 49C CPU - 47C Northbridge - 60C PSU - 58C Dopiero co doszedłem do kompa po prawie 2h przerwy.

#3 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 02 July 2010 - 14:35

albo zasyfiony już jakimś oprogramowaniem już jest czy coś ,bo normalne działanie to nie jest,faktycznie powinien chodzić szybko- zainstalowałeś wszystkie uaktualnienia systemowe ?

#4 energiapro

energiapro
  • 44 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 July 2010 - 00:45

To normalne naprawde:) Ja swojego imaca (ten sam model co Twoj) znioslem pietro nizej gdzie mamy chlodno w salonie i od razu jakos zwawszy:) No ale u mnie w pokoju gdzies stal wczesniej to sloncze walilo na niego od 10-17 wiec bioraca pod uwage ze mielismy ponad 40 stopni w sloncu i okolo 30 w cieniu nie dziwota ze kompek wywiesza jęzor:)) GŁOWA DO GÓRY:))

#5 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 03 July 2010 - 02:49

Nowy iMac 27 ma problemy na 10.6.1 (masz go po zakupie na starcie). Mi sie mulil jak cholera. Od 10.6.2 jest rakietą. Jak nie robiles uaktualnienia to do dzieła.

#6 chiefer

chiefer
  • 141 posts

Posted 03 July 2010 - 12:23

Być może faktycznie temperatura? Choć w pomieszczeniu jest ok. 26-28 stopni. System zaktualizowałem zaraz po odpaleniu do 10.6.4. Oprogramowania trochę jest, ale bez przesady, tyle co trzeba. Zdziwiony byłem o tyle że na pecku wszystko działa mi o niebo lepiej. Pocieszenie jest takie że w porównaniu z poprzednim miniakiem 1,6 z Tigerem to i tak torpeda :D

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 03 July 2010 - 12:26

Daj go do chłodniejszego pomieszczenia i na pewno będzie lepiej, albo wiatrak za nim :D

#8 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 03 July 2010 - 14:09

27" sie tak nie grzeja, nawet jak jest lato (teraz u mnie za oknem jest afryka... iMak pokazuje CPU 35 a HD 37 stopni po 1.5 godzinie od wlaczenia) Ja bym TM zrobil backup na oddzielny dysk a potem postawil od nowa na czysto SL. Jak to nie da rady to wyslal bym go do serwisu bo nawet jak jest goraco to iMak nie powinien tracic przez to na plynnosci. Mi moj MBP smiga na dworze gdy siedze na deptaku na kawie a co mowic o uzywaniu w domu.

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 03 July 2010 - 14:19

O 27" nie wypowiadam się bo nie jestem pewien, ale pisze na podstawie swojego 21,5 że na poddaszu potrafi długo myśleć jak jest upał. Poza tym niech ściągnie SMC Fan Controll uruchomi wiatraki na MAX na kilka minut i sprawdzi zachowanie komputera :)

#10 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 03 July 2010 - 14:32

Ooo, dokladnie tak jak pisze seb. Zainstalowac cos i podkrecic wiatraki i zobaczyc czy nagle przyspieszy. jak nie to instalka od nowa. A jak to nic nie da to do serwisu go bo szkoda sie meczyc jak faktycznie dziala wolno.

#11 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 03 July 2010 - 16:50

Nowiutki iMac 27″ 3.06GHz 4GB/1TB/ATI Radeon HD 4670.
Powinien być torpeda, ale nie jest!
Dysk dziwnie mieli.
Strony przy 6MB\s ładują się mało płynnie.

Jestem trochę zawiedziony. :cry:
Przyznam szczerze że w pracy mam PCka z Atlonem 2,8, RAM 4MB i Windą 7 i działa o wiele płynniej.

Macie jakieś pomysły, co robić? Jak to zoptymalizować? :?:

Przecież to wina dysku. Być może zużyłeś cały ram i system zaczął swapować po dysku. Tu procesor nie ma nic do rzeczy i jego chłodzenie. Temp. na pewno są na tyle bezpieczne, że to nie ma wpływu większego na wydajność procesora, ramu czy grafiki. Dopatrywał bym się tutaj winowajcy w dysku twardym. Sam napisałeś, że system na chwilę potrafi się zastanowić to w tym momencie zapewne jest odwołanie do odczytu z dysku twardego i czeka. Sprawdź czy jakiś proces nie obciąża w 100% procesora. Zmień HDD na SSD, zmień 4GB ramu na 8GB i będzie OK. No tak, zmienić dysk w iMAC'u.... trzeba całego rozebrać.

#12 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 03 July 2010 - 17:04

On dopiero co kupil nowego 27" iMaka z 1TB a ty mu doradzasz wymiane dysku na SSD w bardzo szybkim komputerze z szybkim dyskiem? Bez jaj. Nie wkręcaj go w takie bzdury. Takie cos mozna doradzac komus ze starszym macbookiem gdzie ma w srodku 80 albo 120GB a nie 1TB w komputerze za 7 tysiecy ;)

#13 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 03 July 2010 - 17:26

@up: emigrant ma rację. To wina dysku. Niektórym trafiały się wadliwe dyski w 27". Wymiana na SSD - nie tak szybko. Najpierw sprawdzenie HDD jakimś dobrym softem (Tech Tool, DiskWarrior etc) i jeśli będzie kaszanka to reklamacja.

Dysk dziwnie mieli.

IMO właśnie tu jest wskazówka nt źrodła problemu.

#14 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 July 2010 - 17:37

Dokladnie. Nie rozsmieszajcie mnie ze temperatura procesora 45 stopni to przegrzanie. Procek przy 60 stopniach sie nawet nie zajaknie.

#15 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 03 July 2010 - 17:43

On dopiero co kupil nowego 27" iMaka z 1TB a ty mu doradzasz wymiane dysku na SSD w bardzo szybkim komputerze z szybkim dyskiem? Bez jaj. Nie wkręcaj go w takie bzdury. Takie cos mozna doradzac komus ze starszym macbookiem gdzie ma w srodku 80 albo 120GB a nie 1TB w komputerze za 7 tysiecy ;)

Szybkim dyskiem? Szybki to tylko on ma procesor, ram i magistrale, dysk jest bardzo wolny.To Ty mi tu nie pisz głupot. Co za różnica czy dysk ma 1TB czy 120GB? ten i ten ma 7200rpm, podobne czasy dostępu, więc ogólnie jedna wielka lipa względem procesora, ramu i ich magistral. SSD jedynie daje jakiś pewien synchron między dyskiem, ramem i procesorem i to dość ładnie i szybko współgra jak ktoś potrzebuje szybkości i wydajności, ale ile razy to można już wałkować.

#16 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 03 July 2010 - 18:00

Zmień HDD na SSD, zmień 4GB ramu na 8GB i będzie OK. No tak, zmienić dysk w iMAC'u.... trzeba całego rozebrać

Będzie równie OK jeśli mu wymienią wadliwy dysk na dobry w ramach gwarancji. Nie każdy potrzebuje SSD i 8GB RAM - 4GB większości wystarcza, a co najważniejsze, nie każdy jest w stanie (i ma ochotę) rozbierać iMaka ;)

#17 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 03 July 2010 - 18:16

Będzie równie OK jeśli mu wymienią wadliwy dysk na dobry w ramach gwarancji. Nie każdy potrzebuje SSD i 8GB RAM - 4GB większości wystarcza, a co najważniejsze, nie każdy jest w stanie (i ma ochotę) rozbierać iMaka ;)

"Nowiutki iMac 27″ 3.06GHz 4GB/1TB/ATI Radeon HD 4670.
Powinien być torpeda, ale nie jest!"

Odnoszę się do tego. Jak widać ludzie tylko patrzą na procesor, ram i grafikę. Nie zdają sobie sprawy lub w ogóle brak wiedzy za co odpowiada dysk, w jakich operacjach bierze udział, itd a być może jeszcze bardziej błędne myślenie mają, że im pojemniejszy dysk, więcej GB to tym szybszy hehe ;) No tak, powinna być torpeda, więc gdzie ta torpeda? ano nie ma tej torpedy i nie będzie mimo, że procek torpeda. Wszytko ok jak jest jeszcze nowy dysk, w sensie świeżo zainstalowany system, nie ma burdelu na dysku, ale jak zacznie się burdel i głowica zacznie latać po całym dysku jak szalona wtedy z takiego pseudo szybkiego dysku robi się totalny żółw.

#18 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 03 July 2010 - 18:40

Nowiutki

Spoko, ale clue tematu jest fakt, że człowiek kupił nowy komputer, ma świeży OS ale na 99% ma walnięty HDD. To jest kwestia do reklamacji.
Ze sprawnym dyskiem będzie działał co najmniej dobrze, jeśli nie jak "torpeda". W sumie zależy co dla kogo znaczy "torpeda" ;)

#19 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 July 2010 - 18:45

emigrant już daj spokój z tymi swoimi ssd, co wątek o dyskach to widzę wciskasz ssd, weź sobie wyobraź że dla niektórych ludzi (większości) zwykły dysk jest wystarczająco szybki. Dla mnie np. 5400 jest ok.

#20 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 03 July 2010 - 18:51

Szybkim dyskiem? Szybki to tylko on ma procesor, ram i magistrale, dysk jest bardzo wolny.To Ty mi tu nie pisz głupot. Co za różnica czy dysk ma 1TB czy 120GB? ten i ten ma 7200rpm, podobne czasy dostępu, więc ogólnie jedna wielka lipa względem procesora, ramu i ich magistral. SSD jedynie daje jakiś pewien synchron między dyskiem, ramem i procesorem i to dość ładnie i szybko współgra jak ktoś potrzebuje szybkości i wydajności, ale ile razy to można już wałkować.

Polecasz czlowiekowi drogi i mały SSD który mu najwzyklej się nie przyda. On kupił komputer za 7 tysięcy z dyskiem 1TB który do większości zastosowań jest w pełni wystarczający a ty mu polecasz wymienić dysk na SSD. I to jeszcze samemu :D Już pewnie leci i kupuje 120GB SSD + zdejmuje szybę w domowych warunkach i montuje. Ogarnij się.

#21 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 July 2010 - 19:13

A daj spokój, on tego nie zrozumie, on żyje w swoim świecie.

#22 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 03 July 2010 - 19:22

Polecasz czlowiekowi drogi i mały SSD który mu najwzyklej się nie przyda. On kupił komputer za 7 tysięcy z dyskiem 1TB który do większości zastosowań jest w pełni wystarczający a ty mu polecasz wymienić dysk na SSD. I to jeszcze samemu :D Już pewnie leci i kupuje 120GB SSD + zdejmuje szybę w domowych warunkach i montuje. Ogarnij się.

Sam się ogarnij, przecież zasugerowałem, że iMAC nie za bardzo nadaje się do rozbierania, co nie oznacza, że się nie da. Chłopak chciał torpedę to mu powiedziałem co trzeba zrobić żeby była torpeda bo tu problemem jest dysk, więc o co chodzi? :).

---------- Wpis dodano o 20:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:21 ----------

A daj spokój, on tego nie zrozumie, on żyje w swoim świecie.

Stwierdzam fakty i oczywiste oczywistości.

#23 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 July 2010 - 19:26

amen

#24 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 04 July 2010 - 01:31

O co chodzi? O to ze ten komputer jest wystarczajacą torpedą:) No chyba ze autor tematu pragnie zajmowac sie grafika 3D. Ty natomiast dales mu rade taka jakby ktos zalozyl nowu temat "czesc, kupilem wlasnie nowego iMaka 27" i okazalo sie ze mam 3 bad pixele. Myslalem ze dostane super obraz a nie jakies bledy na matrycy" a ty odpisalbys mu "kup zewnetrzny monitor EIZO, podepnij i uzywaj". Takie porady w stylu "7200 za wolny, zmien na SSD" prowadza do tego ze potem na forum przychodza ludzie i zakladaja tematy "chce kupic laptopa, glownie do filmów i internetu. Czy MBP i5 bedzie dobry czy za wolny?". Tyle. Koniec:)

#25 chiefer

chiefer
  • 141 posts

Posted 09 July 2010 - 17:23

He he, ale się kłótnia zrobiła, ;) ale dzięki za szczere chęci pomocy!

To nie jest tak że on ciągle się wiesza, zmartwiło mnie tylko to 'zastanawianie się' i mielenie po cache'u. W porównaniu z poprzednio używanym przeze mnie maćkiem (mini 1,6, RAM 1GB + Tiger) to i tak petarda że ho ho.
Nie miałem właściwie jeszcze okazji go w pełni potestować, na razie wrzuciłem tylko iStat Pro i widzę że obciążeń zbytnio nie notuje.
W czym więc problem?
Ano głównie w tym że człowiek wydaje te 7 tysie przychodzi do domu, uruchamia, wrzuca kilka podstawowych programów i później czuje się zawiedziony bo ramu sporo magistrala szybka, dysk i procek silny + nowy 'super extra' system a gożej to działa od PCka z Win7 o nieco gorszych parametrach.
Już się sam zastanawiam, może ja za dużo wymagam? Może świat nie jest doskonały a Apple to tylko firma z nadmiernie rozbudowanym działem reklamy? :roll:

Wrzucę jeszcze ten smsFanControl i postaram się bardziej go zoptymalizować, jeżeli będzie podobnie to za tydzień, dwa może faktycznie pojawię się z nim w serwisie.

Właśnie, co do optymalizacji systemu, to co radzicie? Jakieś sugestie? Ze Snow Leopardem to moje pierwsze zetknięcie więc nie mam doświadczenia jeszcze wielkiego.:!::?::!:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users