Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Time Capsule rozszerzenie sieci

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2010 - 12:10

Witam, Posiadam Time Capsule które działa jak router. Chcę rozszerzyć sieć (WDS). Jaki sprzęt najlepiej się sprawdzi, pomijając Airport Extreme? (po prostu mnie na niego nie stać..). Inną opcją będzie AP Client. Czy ktoś ma taką konfigurację i może coś polecić?

#2 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2010 - 12:17

airport express

#3 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 02 July 2010 - 13:00

A ktora to wersja TC? albo raczej jakiej sieci uzywasz? 5GHz czy 2.4GHz i jesli 2.4GHz to w wersji "n" czy wystarczy Ci 2.4GHz "g"? W tym ostatnim przypadku najlepsze rozwiazanie to ktoras wersja wrt54g z DD-WRT (albo tomato/openwt) na pokladzie, ustawiony jako repeater. W przypadku 2.4GHz "n" ki albo 5GHz "n" ki to juz trzeba szukac jakiegos lepszego repeatera. Mozliwe ze wrt320n (jesli ma tryb repeater, tego nie jestem pewien) zalatwi sprawe bo mozna go ustawic albo na 2.4 albo na 5GHz. Jesli na 2.4GHz "n" to mozna wziasc cos typu wrt120n wrt160n (tez po sprawdzeniu czy oferuja odpowiednie tryby) Jesli natomiast masz TC dual band i chcesz jednoczesnie rozszerzac dwie sieci i 5GHz i 2.4 to moze sie okazac ze trzeba cos drogiego, albo i dwa rozne urzadzenia.

#4 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2010 - 13:45

AP Express jak na razie nie jest simultaneous dual band, więc do rozszerzenia tego typu sieci najprostszym rozwiązaniem pozostaje jednak AP Extreme... ale jeśli nie potrzebujesz rozszerzenia 5Ghz, to AP Express będzie chodził na 2,4Ghz przy 802.11n (ciężko będzie znaleźć prostsze rozwiązanie, a do tego dostajesz możliwość streamowania muzyki z iTunes i banalną konfigurację urządzenia)

#5 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 02 July 2010 - 13:47

ale on nie chce AP Extreme !

#6 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2010 - 14:03

dlatego za rozsądne pieniądze najprostszy wybór dla sieci "n" (co prawda 2,4Ghz) to AP Express

#7 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2010 - 09:35

Za AP Express chcą 400 zł.. trochę drogo.. niewątpliwie posiada zalety - stream muzyki itp ale to nie na moją kieszeń.. Posiadam pierwszą generację TC - jest ustawiona na sieć N zgodną z B/G na 2,4 GHZ.

Czy ten AP da radę rozszerzyć sieć B/G jeżeli TC będzie ustawione na B/G/N? ::: EDIMAX Technology :::

Generalnie chodzi mi o to, aby jakieś urządzenie odebrało sygnał bezprzewodowy, i puściło go kablem do dekodera telewizji N. Niestety położenie kabla od TC do dekodera nie wchodzi w grę, ponieważ nie chcę niszczyć ścian..

#8 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 July 2010 - 10:01

ja miałem przez gniazdko elektryczne też do dekodera n, jeśli zależy ci tylko na dekoderze n to może rozważ to rozwiązanie

#9 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 03 July 2010 - 11:15

Za AP Express chcą 400 zł.. trochę drogo.. niewątpliwie posiada zalety - stream muzyki itp ale to nie na moją kieszeń.. Posiadam pierwszą generację TC - jest ustawiona na sieć N zgodną z B/G na 2,4 GHZ.

Czy ten AP da radę rozszerzyć sieć B/G jeżeli TC będzie ustawione na B/G/N? ::: EDIMAX Technology :::

Generalnie chodzi mi o to, aby jakieś urządzenie odebrało sygnał bezprzewodowy, i puściło go kablem do dekodera telewizji N. Niestety położenie kabla od TC do dekodera nie wchodzi w grę, ponieważ nie chcę niszczyć ścian..

no to ap express na pewno odpada, bo nie może nic przekazać po kablu

z edimaxem mam bardzo złe doświadczenia (kilku znajomych miało urządzenia tej firmy i wszystkie miały skłonność do zawieszania się i innych usterek)

#10 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2010 - 11:29

Też coś mi się obiło o uszy ale myślałem, że to legenda miejska.. W takim razie czy możesz coś polecić? Myślałem nad Linksystem WRT54GL z nieoficjalnym oprogramowaniem, np DD-WRT albo Tomato.. ztrudy możesz rozwinąć swoją myśl?

#11 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 July 2010 - 12:00

ja używam czegoś takiego (ftp://ftp.dlink.eu/datasheets/DHP-303.pdf) do podłączenia telewizji n i do podłączenia bramki VOIP sprawuje się bardzo dobrze
tylko musisz zwrócić uwagę bo są 2 standardy prędkości i tego wolniejszego bym nie polecał

#12 3kgt

3kgt
  • 5 posts

Posted 22 July 2010 - 23:57

Witam!
Zapewniam, że zestawienie Time Capsule + AirPort Express działa wyśmienicie w trybie rozszerzenia sieci - mam u siebie dokładnie taką konfigurację (TC jako router w jednym pokoju, APExpress w drugim, do "ekspresa" podpięty kablem ethernetowym dekoder "n". Śmiga aż miło w trybie 802.11n 2,4 GHz, a konfiguracja jest naprawdę banalna - dla APExpress wybierasz w Narzędziu AirPort opcję "chcę rozszerzyć moją sieć bezprzewodową" i pozwalasz zrobić resztę wynalazkom pana Stefana :) Polecam! Dodatkowo korzystam z AirTunes streamując muzykę z iMaca do zestawu stereo w salonie, i to nie tylko z iTunes, a z czego mi się żywnie podoba dzięki aplikacji AirFoil. Też polecam i pozdrawiam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users