MacBook pro 13 Vs DELL Vostro 1520 Business
Napisano 01 lipca 2010 - 22:11

Napisano 01 lipca 2010 - 22:29

Co do samego komputera - moim zdaniem świetny do noszenia na co dzień, mały i zgrabny. Choć sprawia wrażenie dosyć "napakowanego", to znaczy jest wrażenie ciężkości jak na te rozmiary. Nie wiem jak lepiej wytłumaczyć to wrażenie.
Aha, gładzik jest rewelacyjny. Do tego stopnia, że po paru dniach siadając do innego laptopa łapię się na próbie przewijania ekranu dwoma palcami

Nie wiem jak bateria w Twoim Dellu, ale Mac potrafi zaskoczyć długością intensywnej pracy na jednym ładowaniu. Można nosić bez ładowarki.
Czytałeś ten test? http://myapple.pl/co...ro-13-test.html
Edit: Dodam jeszcze tylko, że w domu podpinam go do zewnętrznrgo monitora. 1280x800 to jednak trochę mało do pracy w "biurkowych" warunkach.
Napisano 01 lipca 2010 - 22:32

Napisano 01 lipca 2010 - 22:37
A jak wygląda praca na tak małym ekranie ? Bo ja przymierzam sie zeby na MBP ale 15" z Toshiby A500 gdzie mam 16" cali
Akurat pisałem edita

No ekran jest mały i nie wyobrażam sobie np. pracy w InDesignie czy Photoshopie na nim... Od tego mam Vaio 16.4"

Ten Macbook jest moim zdaniem bardzo dobrym "sprzętem mobilnym". Jako "desktop replacement" raczej się nie nadaje.
Napisano 01 lipca 2010 - 22:38
Napisano 01 lipca 2010 - 22:50

Napisano 01 lipca 2010 - 23:05

Napisano 01 lipca 2010 - 23:09
Niestety DELL'a z baterią 6 jonową starcza mi tylko 3h pracy w wordzie i siedzenia na necie i jakies 1.5h,2h gier itp .
Ide na studia i potrzebuję laptopa który będzie najlepiej do tego pasował , musi być ładnyno to taki mały detal , co do OS nie ma problemu .
Nie obraz sie, ale w porownaniu z Makiem to tragicznie mało. Ja mam teraz świeżego MB Pro i nie jestem w stani zajechac baterii w ciagu jednego dnia roboczego (kilka godzin na Offisie i programie statystycznym plus co jakis czas wejscie do netu). Wreszcie mam kompa ktory uwalnia mnie od noszenia ladowarki, tak samo prezentacje bez obaw leca z baterii. Szacunkowy czas dzialania skacze miedzy 9 a 7 godzin, nie wiem na ile to wiarygodne ale nowe laptopy Appla mają akumulatory po byku

Napisano 01 lipca 2010 - 23:18
Programy - czy jest możliwość nie wiem zrzucenia plików wordowskich na maca ? Nie robie tego na iMac ale raczej na lapie mi sie przyda bo większość ludzi taki ma ( np. będę potrzebował notatek z sesji ) .
Jest Office for Mac, jest iWork. Nie będzie problemu np. z doc, ale z docx już może być gorzej. Nie sprawdzałem, bo nie mam żadnego z tych programów

A jak wielofunkcyjny tochpad magic , naprawdę jest taki kozacki ?
Nie odczuwam potrzeby podłączania myszki (poza pracą przy biurku, kiedy jest podpięty do monitora).
Jest dużo opcji konfiguracji i po ustawieniu tego po swojemu jest naprawdę wygodnie.
Ogólnie proszę jak najwięcej info , niestety nigdy się nie bawiłem maczkiem , wady też proszę .
Główna wada może być związana z Twoimi studiami. Na co idziesz? Może się zdarzyć potrzeba zainstalowania jakiegoś programu windowsowego wskazanego przez wykładowcę. Dlatego pomyśl o Windowsie jako drugim systemie.
PS.Ta matryca naprawdę jest taka mała ? teraz mam 15.6 i lubie posiedzieć w nocy na lapku , obejżeć film w łóżku , czy poczytać książkę no i mam matową matrycę
Tu nikt Ci nie doradzi, musisz wybrać się gdzieś i sam obejrzeć. Jak dla mnie 13.3" na studia byłby idealny.
Napisano 01 lipca 2010 - 23:23
Bateria mnie już ciekawi , nie ma to jak bez ładowarki do szkoły czy na wykład

PS.Noszę 2 baterie , bo inaczej nie idzie ;/
---------- Wpis dodano o 00:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:19 ----------
Jest Office for Mac, jest iWork. Nie będzie problemu np. z doc, ale z docx już może być gorzej. Nie sprawdzałem, bo nie mam żadnego z tych programów
Nie odczuwam potrzeby podłączania myszki (poza pracą przy biurku, kiedy jest podpięty do monitora).
Jest dużo opcji konfiguracji i po ustawieniu tego po swojemu jest naprawdę wygodnie.
Główna wada może być związana z Twoimi studiami. Na co idziesz? Może się zdarzyć potrzeba zainstalowania jakiegoś programu windowsowego wskazanego przez wykładowcę. Dlatego pomyśl o Windowsie jako drugim systemie.
Tu nikt Ci nie doradzi, musisz wybrać się gdzieś i sam obejrzeć. Jak dla mnie 13.3" na studia byłby idealny.
A w domowym użytkowaniu , np siedzeniu na necie , oglądaniu filmów ? ( chodzi o matrycę )
Windowsa zawsze można wgrać to nie problem bo mam parę lapków w rodzinie , więc zawsze się coś znajdzie

Myszkę posiadam Magic Mouse więc nie problem

A idę na ekonomię

Napisano 01 lipca 2010 - 23:24

Napisano 01 lipca 2010 - 23:28
Napisano 01 lipca 2010 - 23:30
Masywny? Czy ja wiem... 2kg to naprawdę mało, a ma wystarczająco.
Może nie masywny, a "nabity". Te 2kg to niewiele, kiedy jest w torbie, ale biorąc go do ręki sprawia wrażenie ciężkiego (jak na swoje niewielkie wymiary). Może tylko ja tak mam

Napisano 01 lipca 2010 - 23:35
Może nie masywny, a "nabity". Te 2kg to niewiele, kiedy jest w torbie, ale biorąc go do ręki sprawia wrażenie ciężkiego (jak na swoje niewielkie wymiary). Może tylko ja tak mam
moj waży 2 .4 DELL .
więc 2.0 to i tak różnica

To jak z tym win na MB Pro
Napisano 02 lipca 2010 - 00:12

Napisano 02 lipca 2010 - 00:16
Napisano 02 lipca 2010 - 00:25

Napisano 02 lipca 2010 - 02:32

Ale strasznie ciągnie mnie desing apple , ale już się naoglądałem tyle filmów o pękniętych obudowach , odpadających klawiszach , pekających matrycach ( w częscie gdzie zachodzi za baterie , grzejącym się aluminium , szok.
W DELL'u nie mam problemów z grzaniem się wiatrak sie załączy raz na jakiś czas , ale plastik jest ledwo ciepły po używaniu 10h np. oglądaniu filmów czy graniu

Do tego matryca w której nie odbija mi się wszystko jasne co popadnie , razem z moją koszulką

Szczerze nie mam już pojęcia więc proszę więcej opini , bo nie chce żałować kupna droższego laptopa na gorszego.
Co do OS i win7 jedno i drugie jest kozackie i działa na podobnej zasadzie , inny wygląd , jeden i drugi ładny

PS.W DELL'u mam jeszcze dotykowy panel , przewiń film itp przycisz pod głoś
---------- Wpis dodano o 03:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:34 ----------
PS.Sprawa martwych pixeli "dead pixels" jak wygląda , to też mnie troszkę przeraża , bo w DELL'u mam matową , co do LED to podobno właśnie problemy z pixelami ?
Napisano 02 lipca 2010 - 08:13
Napisano 02 lipca 2010 - 13:34
Napisano 02 lipca 2010 - 16:44

Napisano 02 lipca 2010 - 22:36
---------- Wpis dodano o 23:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:28 ----------
A no i jak z tą matryca odblaskową ;/
Przykładowo siedzę sobie w salonie i nie zabardzo chciałbym żeby mi się wszystko w nim świeciło

Napisano 03 lipca 2010 - 02:57

Napisano 03 lipca 2010 - 05:30

Napisano 03 lipca 2010 - 10:13
jako że należę do tych co bardzo dbają o sprzęt, to trudno mi w to uwierzyć że tak się dzieje. Raczej to jest tak, że jak dbam tak mam, bo samo się nie zrobi.
Coś w tym jest, tylko że ja też dbam o sprzęt, czasem myślę że do przesady, a klawisze się popsuły, teraz już drugi. Powiem tak, Dell to wół do pracy, MBP taka bardziej zabaweczka, teraz podchodzę do MBP jak do jajka z obawy że coś dotknę to sie popsuje, zrobił na mnie wrażenie strasznej tandety przez te klawisze. Takie mam odczucie po pol roku użytkowania i te wszystkie jego zalety typu gładzik, podswietlana klawiatura itp nie są istotne przy psujących się klawiszach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych