Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes Pogarsza jakość dzwięku, Dlaczego?

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 posts

Posted 30 June 2010 - 21:53

Zauważyłem że w moim iTunes jest gorszy dzwięk, przedewszystkim wygląda to tak że w itunes jakby wokal i wszystkie inne dzwięki były aż za bardzo wzbogacone i na dodatek przy większej głośności trzeszczą i czuć jakby słabszą jakość co innego tyczy się puszczania muzyki w QuickTime tam muzyka leci idealnie bass jest lepszy, nic nie trzeszczy wszystko jest jak być powinno. W iTunes mam wyłączone wszystkie opcje jak wzbogacanie dzwięku itp. Jeśli to ma znaczenie Używam Perian.. Dlaczego Tak jest i czy istnieją jakies pluginy, kodeki cokolwiek co da mi dzwięk w iTunes taki jak ten z QuickTime lub nawet lepszy, bo to już troche przesada jak przy 12 kreskach słuchanie Pendulum jest nieprzyjemne lub nawet zwykłego wokalu przy lekkiej akustycznej gitarce, Bez Przesady! Może dla tych którzy słuchają na głośnikach większej różnicy to nie robi ale słuchając na dużych słuchawkach to ma większe znaczenie..

#2 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 June 2010 - 21:58

Masz rację, wszystkie efekty w iTunes są do bani. Wzbogacanie dźwięku jest dla słabych głośniczków, a korektor (equalizer) przesterowuje dźwięk. Jednak gdy się wszystko wyłączy pownno być bez żadnych problemów - mówisz że masz wyłączone wzbogacanie dźwięku, wyłącz tez equalizer (najlepiej odznacz ten kwadracik w lewym górnym rogu w oknie eq - alt+cmd+2).

#3 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 posts

Posted 30 June 2010 - 22:07

Wyłączyłem EQ i racja dzwięk już tak nie trzeszczy ale mimo wszystko bass jest bardzo słaby teraz, a przecież nawet przy swoim EQ (lekko przybasiony Rock) bass jest słabszy i gorszy od tego z QuickTime...

#4 Nefilim

Nefilim
  • 55 posts
Posted 30 June 2010 - 22:35

niestety to prawda iTunes odtwarza koszmarnie...
spróbuj Vox
Vox :: The Lightweight Music App for Mac OS X
jeżeli zależy ci na jakości powinien ci się spodobać – korektor o niebo lepszy niż w IT i bez przesterów...
niestety funkcjonalność ograniczona do minimum wręcz asceza ;)
dlatego do obsługi i porządków w bibliotece (szczególnie dużej) IT a do odtwarzania - Vox...

#5 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 30 June 2010 - 22:44

a ja sie przezuciłem na iTunes i jestem bardzo zadowolony. Na moich Creative Aurvana Live! bass jest wyśmienity, że to czysta przyjemność słuchać muzyki ;)

#6 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 June 2010 - 23:06

iTunes gra tak samo jak QuickTime, nie pogarsza jakości dźwięku - jedynie equalizer i inne efekty powodują przesterowania. W sumie ten problem jest już od samego początku w iTunes i od 5 lat w iPodach a apple nic sobie z tego nie robi. Jeżeli brakuje Ci basu to podkręć go na głośnikach, jeżeli ciągle go brakuje to najwyraźniej z nimi jest coś nie tak.

#7 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 posts

Posted 01 July 2010 - 09:54

Michu Dając wszystko na zero dzwięk jest pusty nie czuć bassu ani świetnego wokalu, jest jakbym słuchał z telewizora. Przy QT nic nie ruszając tony wysokie jak i niskie są ok i jest OK :D Więc jakaś różnica jest i to dość mocno zauważalna.. Nefilim, Vox jest ok ale ja potrzebuje jakiejś łatki coś co da iTunes dzwięk jaki powinien być od początku..

#8 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 July 2010 - 10:22

Download SRS iWOW Premium for Mac - iTunes plug-in improves audio playback quality. MacUpdate Mac Software Downloads

Spróbuj tego. Jeżeli ci się nie spodoba, to po wpisaniu w google "iTunes equalizer plugin" masz dużo wyników, niestety nie polecę ci żadnego bo nie używam.

#9 Nefilim

Nefilim
  • 55 posts
Posted 02 July 2010 - 13:04

iWOW – przynajmniej u mnie – jeszcze pogorszył sprawę... :(

natomiast lekarstwem na wszelkie bolączki w korekcji dźwięku iTunesa jest Audio Hijack Pro – niestety płatny ale posada naprawdę pokaźny zestaw narzędzi poprawiających jakość dźwięku...

http://www.rogueamoe...audiohijackpro/

nie rozwodzę się celowo o podstawowej funkcji AHJP czyli nagrywaniu każdego dźwięku w systemie ale wątek traktuje o czymś innym...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users