w pracy posiadam pakiet cs3, niestety ktoregos dnia musialam prace zabrac do domu gdzie posiadam indesigne cs5 i niestety nie moge tego w pracy otworzyc.. czy mozna to jakos odejsc?? czy da sie z tym cos jeszcze zrobic??
prosze o pomoc bo juz od 2 dni szukam czegos w necie na ten temat i nic ;/

indesign cs5 jak zapisac do starszej wersji????
Rozpoczęty przez
grado
, 30 cze 2010 17:26
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 czerwca 2010 - 17:26
Napisano 30 czerwca 2010 - 20:51
export jako iD interchange
powinno się udać...
raczej
Napisano 30 czerwca 2010 - 21:29
Z CS5 już chyba nie można zapisac jako interchange.
Oto fragment z helpa CS5:
"InDesign CS4 nie może bezpośrednio otwierać dokumentów InDesign CS5. Aby otworzyć dokument InDesign CS5 w programie InDesign CS4, należy wykonać dwie czynności. Najpierw należy wybrać polecenie Plik > Eksport w InDesign CS5, aby zapisać dokument w formacie IDML. Następnie należy uaktualnić program InDesign CS4, dodając do niego specjalną wtyczkę, która umożliwi otwieranie plików IDML."
Jak już otworzysz w ID CS4 (będziesz musiał kogoś z tym programem poszukać, bo z tego co napisałeś wynika, że nie masz) wtedy zapisujesz tak jak napisał Loti jako interchange (inx) i taki plik powinien się otworzyć w CS3. Trochę jednak inaczej ułożą się style i kolory o ile dobrze pamiętam ale powinno byc ok.
Napisano 01 lipca 2010 - 11:38
Nawet nie wiedziałem ze aż tak spieprzyli CS5.
Kolejny powód aby się nie przesiadać

Napisano 01 lipca 2010 - 13:42
no wlasnie tak sie nie da!! strasznie to jakies skomplikowane i nic innego mi nie pozostalo jak tylko wszystko zrobic od nowa... a biorac pod uwage ze to nie jest dobre rozwiazanie to jakie jest wyjscie jak nie.......?? no pelnej wersji cs3 na pewno nie kupie bo po co mi stare oprogramowanie... a czasami w domu trzeba cos dokonczyc :/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych