Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

indesign cs5 jak zapisac do starszej wersji????

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 grado

grado
  • 61 posts

Posted 30 June 2010 - 17:26

w pracy posiadam pakiet cs3, niestety ktoregos dnia musialam prace zabrac do domu gdzie posiadam indesigne cs5 i niestety nie moge tego w pracy otworzyc.. czy mozna to jakos odejsc?? czy da sie z tym cos jeszcze zrobic?? prosze o pomoc bo juz od 2 dni szukam czegos w necie na ten temat i nic ;/

#2 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 30 June 2010 - 20:51

export jako iD interchange powinno się udać... raczej

#3 JacekM3

JacekM3
  • 170 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 June 2010 - 21:29

Z CS5 już chyba nie można zapisac jako interchange. Oto fragment z helpa CS5: "InDesign CS4 nie może bezpośrednio otwierać dokumentów InDesign CS5. Aby otworzyć dokument InDesign CS5 w programie InDesign CS4, należy wykonać dwie czynności. Najpierw należy wybrać polecenie Plik > Eksport w InDesign CS5, aby zapisać dokument w formacie IDML. Następnie należy uaktualnić program InDesign CS4, dodając do niego specjalną wtyczkę, która umożliwi otwieranie plików IDML." Jak już otworzysz w ID CS4 (będziesz musiał kogoś z tym programem poszukać, bo z tego co napisałeś wynika, że nie masz) wtedy zapisujesz tak jak napisał Loti jako interchange (inx) i taki plik powinien się otworzyć w CS3. Trochę jednak inaczej ułożą się style i kolory o ile dobrze pamiętam ale powinno byc ok.

#4 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 01 July 2010 - 11:38

Nawet nie wiedziałem ze aż tak spieprzyli CS5. Kolejny powód aby się nie przesiadać ;)

#5 grado

grado
  • 61 posts

Posted 01 July 2010 - 13:42

no wlasnie tak sie nie da!! strasznie to jakies skomplikowane i nic innego mi nie pozostalo jak tylko wszystko zrobic od nowa... a biorac pod uwage ze to nie jest dobre rozwiazanie to jakie jest wyjscie jak nie.......?? no pelnej wersji cs3 na pewno nie kupie bo po co mi stare oprogramowanie... a czasami w domu trzeba cos dokonczyc :/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users