Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pianino - pomoc przy nauce gry

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 bartek.matusiak

bartek.matusiak
  • 8 postów
  • SkądSopot

Napisano 28 czerwca 2010 - 20:50

Zacząłem naukę gry na pianinie i szukam jakichś makowych programów, które wspomogłyby ten proces i zabawę uczyniłyby milszą, przyjemniejszą i łatwiejszą.

Mam cyfrowe pianino wyposażone w interfejs MIDI, mogę więc je podłączyć do komputera (MacBook Pro, widziałem w Cortlandzie [url=http://www.cortland.pl/m-audio-midisport-uno.html]kabelek[/url], który chyba powinien być OK, prawda?).

Ideałem byłby program lub programy umiejące następujące rzeczy (proszę się nie śmiać, marzyć każdemu wolno ;-) ):

• konwersja plików MIDI na zapis nutowy (czy to jest w ogóle możliwe?),
  • wyświetlanie nut, najlepiej ze śledzeniem gry i automatycznym "przewracaniem kartek",
  • kontrola gry: tempa i poprawności, oznaczanie miejsc w których popełniono błędy,
  • jakieś gry lub ćwiczenia wspierające naukę nut: powiązanie zapisu z odpowiednimi klawiszami, nazwami i dźwiękami.

Jeśli ktoś coś wie, widział, zna - niech się podzieli!

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 czerwca 2010 - 22:11

konwersja plików MIDI na zapis nutowy (czy to jest w ogóle możliwe?), - jest wiele programów to potrafi np. Cubase, Finale, Sibelius i inne. Sprawdź jeszcze MuseScore w wersji Beta -jest po polsku, ale nie wiem czy czyta pliki Midi.

kontrola gry: tempa i poprawności, oznaczanie miejsc w których popełniono błędy,
SmartMusic - płatny

jakieś gry lub ćwiczenia wspierające naukę nut: powiązanie zapisu z odpowiednimi klawiszami, nazwami i dźwiękami.
Audio Factory :: Ear Master Pro 5 o to Ci chodzi? nie zaszkodzi, a na pewno się przyda - nie wiem czy jest wersja na Mac OS

#3 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2010 - 22:11

Czesc, kabelek powinien byc ok, chociaz drogi jakis. 1. w zasadzie kazdy program do zapisu nut, albo sekwencer to potrafi. Inna sprawa co z tego wyjdzie. 2-4. ech, zdaje sie, ze Notion 3 ma troche funkcji w tym kierunku, ale jesli chcesz sie nauczyc grac, to komputer jest tylko narzedziem, nie zastapi nauczyciela.

#4 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 28 czerwca 2010 - 23:09

Ja tam się nie znam, ale GarageBand z pakietu iLife ma dołączone lekcje gry na pianinie, do tego wszystko po polsku, pierwsza jest chyba nawet instalowana domyślnie wraz z programem, a resztę można pobrać dodatkowo.

#5 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 czerwca 2010 - 00:17

Dokladnie wszystko czego szukasz masz w Garageband. Tego, czym ten program odstaje od profesjonalnych programow, nie potrzebujesz w ogole na Twoim poziomie. Masz wlasnie zapis nutowy tego co zagrales. Mozesz tworzyc loopy, sciezki. Masz lekcje gry i przykladowe kawalki. Jaka wersje systemu masz? Pewnie juz masz Garagebanda tylko nigdy go nie uzyles.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 337 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 06:38

O, zapis nutowy też dają? A z klawiatury można grać? Akurat mam do zapisania kawałeczek, który mam w pamięci, nie chce mi się przypominać notacji (uczyłem się wprawdzie 9 lat, ale to było dawno temu) i żmudnie zapisywać. Sorry za lamerskie pytanie, ale nie chcę sobie brudzić systemu GarageBandem, jeśli okaże się nieprzydatny.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 29 czerwca 2010 - 14:42

Z darmowych edytorów nutowych polecam MuseScore | Free music composition & notation software
MuseScore jest wolnym wieloplatformowym WYSIWYG edytorem nutowym, na licencji GNU GPL.
Cechy warte podkreślenia to:

WYSIWYG, czyli nuty wpisuje się na "wirtualnej kartce papieru"
Nieograniczona liczba pięciolinii
Do czterech głosów na jednej pięciolinii
>>>Łatwe i szybkie wprowadzanie nut myszką, klawiaturą lub przez MIDI<<<
zintegrowany sekwencer i syntezator programowyFluidSynth
Importowanie i eksportowanie plikówMusicXML i Standardowych plików MIDI (SMF)
Niezależny od platformy kod , pliki wykonywalne dla Windowsa, Maca i Linuksa
Dostępny w 26 językach
Na licencji GNU GPL

#8 bartek.matusiak

bartek.matusiak
  • 8 postów
  • SkądSopot

Napisano 29 czerwca 2010 - 20:01

Bardzo wszystkim dziękuję za informacje i podrzucone programy - będę powoli, sukcesywnie testował (jak już tylko sprawię sobie kabelek). Generalnie pewnie niektóre z nich są zdecydowanie zbyt wielkimi kombajnami jak na moje potrzeby (na przykład nie zamierzam wprowadzać nut - tworzyć, komponować etc., chodzi mi przede wszystkim o wsparcie ćwiczeń przy nauce gry).

Odpowiadając na niektóre poruszone kwestie:
  • jankor: uczę się grać i szukam pomocy - wsparcia przy ćwiczeniach. Zdaję sobie sprawę, że komputer to tylko bezmyślne narzędzie, dlatego korzystam z lekcji u żywego, z krwi i kości, nauczyciela. ;-)
  • grzes_l: GarageBand oczywiście mam zainstalowany, przeglądałem wszystkie lekcje poświęcone pianinu - i wydaje się być to fajną pomocą, zamierzam korzystać. Nie wiem tylko, jak z ćwiczeniem tam tych rzeczy, o których wspominałem na mojej "liście życzeń". Może jakieś nowe możliwości objawią się, gdy podłączę pianino do komputera.

Potem postaram się podzielić wrażeniami ze zmagań z poleconymi przez Was programami.

#9 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 21:07

Nie kupuj tamtego kabla!! Na allegro znajdziesz podobne za góra 20 zł. Ja zabawę z pianinem zacząłem prawie 8 miesięcy temu i pozwolę sobie troszkę napisać o toku mojej nauki. Jestem samoukiem, lekcje pobieram od miesiąca tylko w celu podciągnięcia się z teorii. Wszystko zaczęło się od 135 lecia szkoły w październiku gdzie to mój znajomy (gra 10 lat już) grał preludium Chopina. No i powiedziałem sobie: Nauczę się! Minęło 8 miesięcy i właśnie dziś doszlifowałem IMO jeden z najwspanialszych utworów "He's a pirate" (real version). Pierwszym utworem był wstęp z Apologize. Potem zakupiłem Maka gdzie w GarageBand mogłem dalej trenować technikę. Minęły 2 miesiące. Do listy granych utworów doszedł jeden z kawałków Rihanny (nie pamiętam nazwy). Obydwu melodii uczyłem się z tutoriali z YouTube. Potem pojawiła się chęć grania z nut. Wtedy komputer odszedł na bok.

Dam ci radę. Zamiast oglądać nuty na ekranie wydrukuj je i podpisz jeśli czytanie ich sprawia ci trudność. Dalsza część nauki to trening, trening, trening i jeszcze raz trening! Ćwicz granie gam, żeby przyzwyczaić palce do klawiatury. Zakup tę książkę - empik.com - Graj Na Keyboardzie - Steve Ashworth - 47,99 i do roboty :). Ucz się na utworach, które ci się podobają, przyciągają cię do grania. Czasami te proste melodie grane na początku potrafią znudzić i zniechęcić. Ja jestem przeciwny mieszaniu ze sobą klasycznych technik gry z elektroniką. Chopin uczył się bez komputera to i ty też dasz radę (choć on był geniuszem :P).

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 21:27

Ear Training Software - EarMaster for Windows and Mac

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 337 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 23:51

korzystam z lekcji u żywego, z krwi i kości, nauczyciela. ;-)

A z ciekawości: z jakiej książki się teraz uczy? W moich czasach była taka jedna 'obowiązująca', postaram się przypomnieć sobie tytuł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych