Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Adobe CS5 MAC czy PC

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 petedab

petedab
  • 19 posts

Posted 28 June 2010 - 13:11

Witam chce zakupic pakiet Adobiego dokladnie Production Premium CS5 glownie praca bedzie w AE i tu moje pytanie czy lepiej zakupic do tego kompyter stacinarny PC czy IMAC ktory bedzie wydajniejszy iz doszly mnei sluchy ze Adobe nie lubi sie do konca z Applem i te programy wydajniejsze sa jednak na PC czy ktos mial moze stycznosc z tym moze nie koniecznie z CS5 bo to jeszcze ale np CS4 jak sie spisywala. Z gory dzieki za info

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 28 June 2010 - 13:30

przykra sprawa ale PC. Jeżeli Mac to Prosiaczek. Pamiętaj że iMac jest zbudowany na mobilnych wersjach podzespołów. Osobiście więc brałbym Windowsa Seven+CS5+jakieś dobre AMD 6 rdzeni.

#3 JacekM3

JacekM3
  • 170 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 June 2010 - 13:30

To, że Apple nie lubi się z Adobe (pewnie chwilowo) dotyczy teraz czegoś innego (flash, html5), wcześniej były tylko małe zgrzyty z terminami wprowadzania nowego softu po obu stronach ale chyba teraz jest już dobrze. Obie firmy nie muszą się lubić ważne, żeby Adobe lubiło grafików pracujących na Makach a tych chyba lubi skoro robi programy. :) Na razie ludzie zaczynają narzekać na CS5 (czytałem w kilku miejscach) i bezpieczniej byłoby poczekać na jakiś update. No ale rozumiem, że CS4 już nie chcesz. Poszukaj informacji o sofcie Adobe w wersji licencyjnej. Jest trochę drożej ale dostaje się numery na obie platformy i można sobie wybrać co się woli jak róznież bez problemu przejść na ten drugi system chyba dowolną ilość razy (ja mam taki zestaw jako zwykły Premium). Słyszałem też, że raz można zmienić licencję przy zwykłym boxie przechodząc na drugą platformę ale nie mam tego potwierdzonego. U Ciebie zakup jest związany chyba ze sprzętem więc wtedy moja pisanina jest trochę OT bo nie dotyczy sprzętu.

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 June 2010 - 13:41

a ja bym się zastanowił na czym najwięcej bym tracił czasu - czy te różnice w wydajności będą na tyle duże, że sensowne, czy na samym 'administrowaniu' komputera więcej bym czasu zaoszczędził. i to w dwie strony oczywiście. niektórzy mają problemy z windą, inni nie. niektórzy mogą mieć problem z przesiadką, inni nie.

#5 petedab

petedab
  • 19 posts

Posted 29 June 2010 - 10:18

Dzieki za odpowiedz o tej niestey polesnej prawdzie bo dobre pare latek funkcjonuje na macbook z tigerem i ciezko bedzie odejsc od tego tak przyjemnego systemu ;( W takim razie moze moglibyscie polecic jakis cieakwy zestaw komputera z wnetrznosciami plus do tego moniotr a tu wstepnie myslalem o NEC'u Pozrawiam

#6 konole

konole
  • 412 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 June 2010 - 10:24

Poszukaj informacji o sofcie Adobe w wersji licencyjnej. Jest trochę drożej ale dostaje się numery na obie platformy i można sobie wybrać co się woli jak róznież bez problemu przejść na ten drugi system chyba dowolną ilość razy (ja mam taki zestaw jako zwykły Premium). Słyszałem też, że raz można zmienić licencję przy zwykłym boxie przechodząc na drugą platformę ale nie mam tego potwierdzonego.
U Ciebie zakup jest związany chyba ze sprzętem więc wtedy moja pisanina jest trochę OT bo nie dotyczy sprzętu.

Lub zgłoś się na studia na pół roku, oszczędzisz kilkanaście tysięcy. ^^

#7 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 June 2010 - 10:45

Moje odczucie (radosnego amatora fotografa) i paru osob (PRO) jest takie, ze przy duzym obciazeniu komputera to jednak PS dziala lepiej na PC. Jednak ogolne korzystanie z systemu i wygoda polaczona z przelaczaniem okien, dodatkowych screenow i generalnie integracja w systemie wlaczajac w to przegladanie ikon, szybki podglad wybranych zdjec (RAWy w systemie, bez kombinowania z ekstra pluginami) powoduja, ze moi znajomi PRO maja w domku maki jak musza przyniesc robote do domu. Widzac ze tez jestes uzytkownikiem OSXa mniemam ze kwestia wydajnosci na PC moze nie byc tak aktualna dla Ciebie jak dla nich. Tyle ze to doswiadczenia z poprzednich wersji. Jak jest z PS5 nie powiem, zdaje sie ze to wreszcie 64 bity. Byc moze w ogole nie odstaje od wersji Piecowych. Co do iMakow. No dzis sa to potwory, nie wiem jak z matrycami. Niestety iMaka bierzesz z dobrobytem inwentarza. Na biurku na pewno wygodniej, duzo miejsca, super myszka macana wygodna do roznych manewrow. Pytanie jak z kolorami? Ja amator chwale sobie mojego iMaczka i PS3 i obrobka serii zdjec zajmuje mi mniej czasu niz znajomym fotografom z PieCami bardziej wypasionymi, ktorzy z tego zyja (ale to nie ci PRO o ktorych mowie wyzej - inny poziom wiedzy i inny rodzaj pracy). Musze powiedziec, ze gdy patrza jak przegladam sobie fotki w systemie, bez koniecznosci wlaczania Bridga, jak przelaczam okna jak przerzucam sie ze screenu na screen to zaczeli mnie pytac juz o kwestie stricte techniczne (ach ci pececiarze) i powaznie zaczeli sie zastanawiac nad przesiadka.

#8 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 29 June 2010 - 11:00

ekran imaka nie nadaje się do pracy z kolorem (piszę to tak często na forum, że chyba powinienem sobie w podpis wlepić) używany pro + monitor dopasowany do twoich potrzeb w peceta bym się nie bawił, bo nie w smak by mi było, żeby stracić dane przez jakiegoś wirusa albo zrezygnować ze spaces, expose, quicklook, spotlighta i time machine.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users