Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Soft do edycji istniejeacych juz plikow .dmg

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 20 January 2007 - 23:16

Jak w temacie potrzebuje program ktory umozliwi mi edycje istniejacego pliku dmg a potem go zapisanie z dokladnie takimi samymi przywilejami jak byl na dysku (edycja ma polegac na usunieciu kilku plikow z .dmg) prosze o info czym da sie to zrobic..... edycja zamontowanego obrazu w Toast titanium i wypalenie na plyte tak przerzuceonego zamontowanego .dmg do okna projektu pozmianiala nieco przywileje plikow na nagranej juz plycie...

#2 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 21 January 2007 - 01:04

Spróbuj tak: - Zamontuj dysk .dmg - W Finderze usuń niepotrzebne pliki - Odmontuj dysk .dmg - Wypal płytę za pomocą Disk utility

#3 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2007 - 01:17

Jeżeli obraz jest skompresowany (po zamontowaniu jest tylko do odczytu), możesz zmienić jego format na "odczyt i zapis" za pomocą Disk Utility.

#4 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 21 January 2007 - 08:03

Jeżeli obraz jest skompresowany (po zamontowaniu jest tylko do odczytu), możesz zmienić jego format na "odczyt i zapis" za pomocą Disk Utility.

A jakas podpowiedz prowadzaca za raczke? bo nie nie widze niegdzie takiej opcji....

---- Dodano 21-01-2007 o godzinie 09:36 ----
oki juz zmienilem na Read-write, wszystko fanie ale nadal obraz ma ten sam rozmiar i nie miesci sie na plycie... co moge zrobic?

#5 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 January 2007 - 11:02

otwierasz swój dysk -> kasujesz niepotrzebne pliki -> tworzysz nowy obraz o takiej wielkości jakiej jest płyta -> robisz restore na nowym obrazie z tego, na którym usuwałeś pliki.

#6 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 21 January 2007 - 11:19

ok jest jeden problem mam info ze wciaz nie ma miejsca na nowo otwartym obrazie....

#7 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 January 2007 - 12:51

1. Open dmg using Disk Utility. 2. Using the Disk Utility, create a new dual layer (8.5GB) sparse image called first and mount it. 3. Restore dmg to the mounted first.sparseimage (not the image file.) 4. Open the mounted first.sparseimage with Finder, and delete folders that you want. 5. Unmount the mounted first.sparseimage. 6. Using the Disk Utility, create a new single layer (4.4GB) spare image called second and mount it. 7. Restore the first.sparseimage image file to the mounted second.sparseimage (not the image file.) 8. Unmount the mounted second.sparseimage. 9. Burn the second.sparseimage to your single layer DVD media.

#8 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 21 January 2007 - 14:47

jest problem... przy restore First do second mam komunikat ze na second jest zamalo miejsca. i co teraz?

#9 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2007 - 15:37

Moment. Ja czegoś nie rozumiem chyba. Masz obraz .dmg jakiejś płyty. Wyrzucasz z niego elementy i przestaje się wtedy mieścić na płycie?

#10 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 January 2007 - 15:47

Moment. Ja czegoś nie rozumiem chyba. Masz obraz .dmg jakiejś płyty. Wyrzucasz z niego elementy i przestaje się wtedy mieścić na płycie?

No jak na przykład masz obraz leo ~7 GB i jest tam xcode, które ma ~2,5 GB i je usuniesz, opróżnisz kosz to zmieści się na zwykłej jednowarstwowej płycie dvd ;p

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users