Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dodawanie fotoradarów do Tomtom

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 02:02

Witam. Poszukuję kogoś, kto lubi grzebać w programach do nawigacji. Mianowicie, wymyśliłem sobie, żeby sprawdzić, czy dałoby się podmienić plik z fotoradarami oryginalnymi od Tomtoma z plikami fotoradarów w Polsce ściągniętymi z sieci, które jak wiadomo są dużo bardziej aktualne. Sprawa wygląda tak, że oryginalne pliki z radarami są dwa - Radars (i tu oznaczenie danego kraju, w różnych formatach) oraz Speedcam (i też dodatkowe info o kraju). Zresztą, nieistotne jest, jak nazywają się te pliki, chodzi głównie o to, żeby ktoś sprytny, kto już zajmował się edycją POI i ma gdzieś do tego program, sprawdził, czym takie radary różnią się od pliku powiedzmy RADARY PL.ov2. Oczywiście oba pliki są w formacie .ov2, jednak jeśli nie ma plików oryginalnych od Tomtoma, w opcjach aplikacji nie jest dostępne włączanie i wyłączanie ostrzeżeń o fotoradarach oraz zmiana ustawień dźwięków tych ostrzeżeń. Myślę więc sobie, że jeśli ktoś zedytowałby taki POI z oryginalnymi radarami i dowiedział się, co dokładnie, jeśli w ogóle, je wyróżnia, może można by podmienić POI z sieci z aktualną i dokładną (w Pl Tomtom różnie pokazuje te radary, czasem gdzie indziej niż są, a do tego nie wszystkie) bazą POI z sieci. Rzucam temat, bo w sumie fajnie byłoby mieć takie dokładne radary, a narazie jesteśmy skazani na średnie POI od TT. Puszczając wodze fantazji, ;) można by w kolejnym etapie pododawać w jeden plik POI suszarki, fotoradary stacjonarne, patrole mobline, fotoradary przenośne, itp. i nadać nazwę tego pliku tak, żeby Tomtom myślał, że to jego oryginalny plik z radarami. Tym sposobem mielibyśmy rewelacyjną bazę wszystkiego, co może nas kosztować mandat. Ale to już kolejny etap rozważań. Narazie czekam na śmiałka, któremu przede wszystkim będzie się chciało edytować POI i grzebać w środku. Pozdrawiam i zachęcam.

#2 mleko23

mleko23
  • 26 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 09:31

Nie ma problemu. Zrobienie opcji pierwszej czy drugiej nie stanowi trudnosci, potrzebny jest tylko czas. W zwiazku z tym ile jestes gotow zaplacic za takie zlecenie? Pozdrawiam Michal

#3 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 14:31

Yyyy..... Chyba pomyliłeś dział FORUM z działem GIEŁDA.... Nie mam zamiaru za to płacić, zwracam się tylko do kogoś kto w tym siedzi na co dzień, żeby to sprawdził. Ja również mógłbym to zrobić, ale po pierwsze nie znam się na tym aż tak dobrze jak ktoś, kto od kilku lat poznaje w praktyce coraz to nowsze technologie związane z wytyczaniem map, nawigacją, gps, itp., wobec czego zajęłoby mi to o wiele więcej czasu, a po drugie tego czasu mam bardzo mało ostatnio. Dlatego napisałem na forum. Ech..... Sami kapitaliści...

#4 nuggie

nuggie
  • 249 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 07:24

@Link Nie masz czasu, a chcesz miec cos zrobione, to mozesz komus zaplaic... nic w tym dzinwego. Nikt nie bedzie za Ciebie siedizla i porownywal pliki POI z 1000 lub wiecej lokalizacji radarów.... bądzmy powazni :) Mozesz tez znalezc czas, poszukac np. "Tomtom Iphone Generator mopi", wrzucic swoja mape zakupioną, dodac do niej suszarki (i inne POI) jakie chcesz i zaimportowac ja do ipa. Sprawa jest banalna :)

#5 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 10:16

Oczywiście, to już sobie zrobiłem. Problem polega tylko na tym, że tak przygotowane POI, obojętnie czy są to radary, czy restauracje, czy cokolwiek innego, nie umożliwiają ustawienia dźwiękowego ostrzeżenia przed zbliżającym się POI. Jedyne, co mogę zrobić w tej sytuacji to ustawić, żeby wyświetlał POI takie jak radary, suszarki, niebezpieczne miejsca, przejazdy niestrzeżone, itp. na mapie. Niestety to rozwiązanie jest dość niewygodne, bo nie mogę przecież co chwilę patrzeć na nawigację, czy aby nie pojawia się jakaś ikonka, nie mówiąc już o tym, że w momencie zauważenia ikonki radaru, bardzo często jest już za późno... Co do porównywania 1000 POI - nie do końca o to mi chodzi. Bardziej istotne jest to, czy w pliku są znaczące różnice. Bo jeśli nie ma i jest to tylko kwestia zmiany nazwy, może udałoby się to łatwo zrobić. Sam też nie za bardzo mogę to przetestować, bo musiałbym za każdym razem kompilować mapę - nie mam dostępu do plików iPhone'a, bo nie używam SSH.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych