Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Imac G5 ( ALS ) Instalacja Mac OS 10.3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 21:42

Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem całkowicie świeżym użytkownikiem maców więc proszę o wyrozumiałość :) . Dostałem od kumpla za free Imac G5 (ALS) Druga edycja mówił że nie działa więc dla mnie ok. Najpierw miałem szary ekran z czarnym okienkiem o ponownym restarcie, doczytałem na necie wlazłem w obsługę z wiersza poleceń. Doczytałem najpierw się ze Extension. com.apple klawiatura ma jakis error więc spoko i było jeszcze o dysku twardym dysk kupiłem nowy Maxtora daimonds 23 sata II klawiaturę podpiąłem z PC. Mam cały zestaw oryginalnych płyt jedna Instalacyjna plus 4 do ratowania systemu i jedna Development tools. Problem w tym że jak wkładam płytę instalacyjną i trzymam C to nic się nie dzieje słychać jak CD działa ale ja mam szary ekran z malutka ikonka na środku jest to mały folder z twarzą na nim i to miga na przemian twarz i znak zapytania. Dysk jest świeży bez żadnego formatowania ani beż żadnych zworek bo jest tylko jeden HDD Proszę o pomoc Z poważaniem Mskoczek

#2 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwca 2010 - 22:05

A mnie się wydaje, że mimo tego, że to jeden dysk to i tak powinien mieć zworkę (zworki) ustawiające go jako Master... Ja niedawno musiałem wertować zworkami na dysku w PowerMac G4 bo mi nie widział dysku w ogóle (brak naklejek na dysku). W końcu się udało... A ta migająca ikonka na ekranie to chyba oznaczała brak partycji boot'owalnej (normalne gdy nie ma systemu). Także ja bym jednaj zworkę wsunął i ustawił na Master i potem spróbował :D

#3 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 22:30

problem w tym że nie mam do SATA II zworek :( do starych HDD mam od pyty po drugie dziwi mnie to czemu np Jak wkładam płyte od Appel Hard Drive Tools i naciskam C to płyta startuje,gdy wkładam płytę instalacyjna to ten folder się pojawia ale jak włażę w opcje wyboru tego co ma pierwsze startować to mam pustkę ani HDD ani DVD ja już głupieje

---------- Wpis dodano o 22:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:18 ----------

Ps orginalny dysk nie miał zworek po za tym mam drugie pytanie Mac i Pc mają takie same HDD bo ja kupiłem zwykłego Maxtora

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 22:32

Maxtora na SATA II? Chyba nie.

#5 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwca 2010 - 22:37

Apple Hardware Test wg. mnie będzie startował bo ma sprawdzić kompa, dysk, pamięć itp... ale uruchamia się on z płyty CD a nie z dysku... dlatego działa. Pustkę masz bo komp nie widzi dysku (wydaje mi sie ze zworki powinny być), a dyski HDD są takie same dla PC jak i dla Mac'a

#6 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 23:17

ok spróbuje skombinować zworki nie wydaje mi się ze by właśnie dyski SATA miały zworki mogę się mylić tylko jest drugie pytanie czemu płyta instalacyjna wogule nie startuje nic się nie pojawia a wiem że jest to oryginał od tego Maca

#7 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwca 2010 - 23:28

Panocku drogi nie trzymaj c tylko lewego ALT-a bo to juz jest New World a nie Old World. Nie wiem dlaczego Apple dalej wypisywalo tą bzdure na plytach od systemu z tym C. Kiedy BootX-a odpalalo sie z lewego alt-a. Eventualnie z OF-a mozesz wpisac boot cd Jesli nie odczyta ci co to jest cd. Wpisz dev / ls Wypisze Ci wtedy wszystkie urzadzenia podpiete do plyty glownej i na ktoryms PCI@IDE znajdziesz swoj cdrom i wtedy wpisz boot IDE0 albo IDE1 albo te pci@ coś tam ale chyba dla CDROM to bedzie IDE0. Nie wazne czy wsadzisz PeCetowego HDD czy Mac. Tak naprawde Apple ludzi kantuje i wsadze zwykle dyski z Jabcokiem narysowanym. Kompletnie niczym one sie nie roznia od PC, tylko tyle ze drozsze są i mają jabcoka narysowanego. Zworki sa potrzebne jak w kazdym komputerze. To ze tamten nie mial zworek to widocznie mial takie ustawienia. Na logike do jednego kanalu nie podepniesz dwoch rzeczy w trybie Slave albo Master bo ci plyta glowna bedzie glupiec. Sprawdz w jakim trybie pracuje naped i tak podlacz dysk. Jesli nie wiesz to ustaw dysk na CS czyli cable select i wtedy komputer z automatu sam dobierze tryb pracy.

#8 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 00:14

Jest tak zrobiłem jak pan powiedział lewy alt pojawia mi się ładnie ekranik ale jest pusty mam dwa klawisze jeden to odśwież drugi to strzałka wyboru nie wykazuje mi ani DVD ani HDD i dalej stoję w punkcie wyjścia. Pan napisał Eventualnie z OF-a mozesz wpisac boot cd Jesli nie odczyta ci co to jest cd. Wpisz dev / ls Wypisze Ci wtedy wszystkie urzadzenia podpiete do plyty glownej i na ktoryms PCI@IDE znajdziesz swoj cdrom i wtedy wpisz boot IDE0 albo IDE1 albo te pci@ coś tam ale chyba dla CDROM to bedzie IDE0. Ale ja nie wiem o czym mowa jak napisałem na samym początku nie znam się na macach jeśli mógł by pan mi powiedzieć co mam zrobić bądź gdzie szukać będę wdzięczny

#9 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 czerwca 2010 - 00:20

Najprostsze rozwiązanie, zdobyć zworki, ustawić i spróbować. Dysk na pewno potrzebuje zworek żeby był widoczny dla komputera, jak ja kiedyś kupowałem dwa dyski SATA samsunga to też nie był zworek, musiałem przekładać ze starych dysków. (takich na ATA)

#10 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 00:25

Koledzy moi wszystko rozumiem ale możecie powiedzieć czemu Bootex nie widzi DVD i czemu nie mogę go wybrać a by z DVD wystartował ??? A śmieszne jest to że na logike wychodzi że dvd jest walnięty tylko że jak wkładam ta płyte Apple Hard Drive Tools i naciska C to z niej startuje :((( I jak zmieniam płyte na Imac Install i wciskam przykładowe C to już ona nie startuje

#11 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 czerwca 2010 - 00:42

Dobra, to mnie się nasuwają dwie rzeczy:
1. Walnięty napęd, czyta płyty CD z Apple Hardware Test (bo to mały programik i wg. mnie nie nagrywali by go na DVD), a nie czyta płyt DVD.

2. Komputer nie widzi dysku i instalator nie ma się jak przekopiować na dysk i uruchomić instalacji systemu. Z tego co pamiętam ze starych czasów PC, to nawet głupi instalator XPka przed instalacją systemu kopiował się najpierw na HDD i dopiero potem instalował system.

PS. na razie widzę, że nic nie zrobisz, dlatego skombinowałbym zworki i ustawił dysk na Master. Nic to na pewno nie zaszkodzi, a prawdopodobnie będzie rozwiązaniem. :D

---------- Wpis dodano o 01:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:37 ----------

Wkładasz DVD z systemem do napędu, wciskasz C i nie startuje bo nie widzi dysku, u mnie tez na PM G4 nie startował, jak miałem źle zworki ustawione, wtedy wystartowałem kompa z płyty z OS9 (bo można go uruchomić bezpośrednio z płyty CD pomijając dysk) no i mi pokazał na liście sprzętu wtedy, że nie ma żadnego dysku.... powertowałem zworkami i w końcu za którymś razem dysk wykrył.

---------- Wpis dodano o 01:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:40 ----------

Niestety, nawet jakbyś zdobył OS9 to i tak Ci z płyty nie wystartuje bo nie jest za stary dla G5 i nie ruszy.

#12 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 01:22

Ok wziołem wziąłem zwykłą zworke z IDE i włozyłem wielkiego wyboru nie miałem gdyz tam sa tylko 4 piny w układzie liniowym przykład : **** najpierw wziołem wziąłem dwa z lewej nic potem dwa z prawej i to samo dysk twardy mam Maxtor DiamondMax 23 250GB 3.5" SATA II Hard Drive

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 01:29

Weź no mi powiedz, jakim cudem SATA II Maxtora? Maxtor to od 2005 roku Seagate, natomiast SATA II jest afair późniejszym standardem.

#14 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 02:10

Ja nie mieszkam w Polsce jeno za granicą a to jest link do sklepu w którym ten dysk dzisiaj kupiłem

[url=http://www.aria.co.uk/SuperSpecials/Other+products/Maxtor+DiamondMax+23+250GB+3.5%22+SATA+II+Hard+Drive+?productId=36673]Maxtor DiamondMax 23 250GB 3.5" SATA II Hard Drive - Aria PC[/url]

#15 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 27 czerwca 2010 - 06:10

Poczytaj: iMac G5/2.0 20-Inch (ALS) Specs (Ambient Light Sensor, M9845LL/A, PowerMac8,2, A1076, 2056) @ EveryMac.com

ALS miał preinstalowanego 10.4, więc ciężko będzie na nim postawić 10.3.

#16 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2010 - 10:52

Sciagnij dyski instalacyjne 10.4 w wersji CD i wtedy sprobuj.

#17 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 27 czerwca 2010 - 11:34

Panocku drogi nie trzymaj c tylko lewego ALT-a bo to juz jest New World a nie Old World.
Nie wiem dlaczego Apple dalej wypisywalo tą bzdure na plytach od systemu z tym C. Kiedy BootX-a odpalalo sie z lewego alt-a.

Nie wazne czy wsadzisz PeCetowego HDD czy Mac.
Tak naprawde Apple ludzi kantuje i wsadze zwykle dyski z Jabcokiem narysowanym.
Kompletnie niczym one sie nie roznia od PC, tylko tyle ze drozsze są i mają jabcoka narysowanego.

Zworki sa potrzebne jak w kazdym komputerze.
To ze tamten nie mial zworek to widocznie mial takie ustawienia.

Na logike do jednego kanalu nie podepniesz dwoch rzeczy w trybie Slave albo Master bo ci plyta glowna bedzie glupiec.
Sprawdz w jakim trybie pracuje naped i tak podlacz dysk.

Jesli nie wiesz to ustaw dysk na CS czyli cable select i wtedy komputer z automatu sam dobierze tryb pracy.

Z całym szacunkiem, taki stek bzdur zasługuje na korektę.

1. iMac G5 ma dysk SATA - przy SATA nie ma Master/Slave, poza tym napęd jest na PATA, więc na każdym kontrolerze jest 1 urządzenie
2. Z "C" odpala się każdy komp Apple, który mam - od iMaka G3 do Mac Pro - więc nie p*** waść ;)
3. Zworki są niepotrzebne przy SATA, a na pewno nie w iMaku G5, wkładałem nie raz dysk o różnych rewizji tych iMaków, więc nie piszę "z widzimisię"
4. Apple nie kantuje ludzi na HDD, te z jabłkiem różnią się firmware. Nie zawsze ma to znaczenie ale czasem jednak ma: np w najnowszych iMakach - włożenie HDD bez firmware Apple powoduje wycie wentylatorów, ponieważ applowski firmware HDD współpracuje z czujnikiem temperatury dysku w iMaku - dyski z PCtowym firmware nie. Konieczne jest oszukanie czujnika.

Pierwsze i najważniejsze: to co javazlaz napisał - minimum 10.4 na ALS. Nie żadna wersja CD, tylko zwykły Retail DVD. To kwestia firmware, że jeśli dany model nie jest w stanie bootować np z 10.3, to płyta z 10.3 nie wyświetli się nigdy w Boot Menu, choćby była nówką nieodpakowaną. Nie ma to nic wspólnego ze sprawnością napędu.

#18 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 13:25

w takim razie ja już nie rozumiem czemu oryginalnie w tym Imac było 10.3.9 ??? spoko pogrzebie po necie i ściągnę ale np ściągnąłem Mac OS Tiger i też nie idzie ?? widziałem ten czujnik który się dokręca do twardziela rozumiem że o niego chodzi. Ok znalazłem MacOS X 10.4.11 Final i już pobieram jak będę mia to spróbuje zainstalować

#19 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 27 czerwca 2010 - 13:42

Szukaj 10.4 Retail (Box). 10.4.11 final to na 99% wersja dla Hackintosha. Co do czujnika, to w twoim iMaku akurat nie ma konfliktu z firmware dysku. Czujnik mu być przyklejony do ramki montażowej HDD i podłączony do płyty - inaczej wentylatory mogą wariować. Żeby plytka była bootowalna, musi być wypalana na Maku w Disk Utility. Jest jeszcze trick jak to zrobić poprawnie w Win, poszukaj na forum - teraz nie pamiętam dokładnie co i jak było.

#20 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 15:09

Ok mam wersje Retail ale za chiny nie wiem jak ją wypalić a by była bootowalna w Macu na Windowsie 7 bo akurat takiego mam i problem jest w tym że nie mam dostępu do innego maca ludzie pomóżcie ja już szału dostaje z tym Mackiem

#21 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2010 - 16:14

masz plik dmg ? czy ISO ? Jesli ISO to wypalaj w zwyklym Nero.

#22 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 17:24

ok mam nero i Obraz iso ale twój przedmówca mówił ze jest jakiś trik czy coś podobnego musi być a by obraz wypalony na win działał w tym Imacu to teraz już zwariowałem

#23 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 27 czerwca 2010 - 18:42

.iso powinno działać wypalone przez Nero. Trick jest dla .dmg - sorry zwykły skrót myślowy - większość obrazów dysków dla Maków jest w .dmg

#24 mskoczek

mskoczek
  • 12 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 19:30

Ok kochani naprawdę kochani koledzy dziękuje bardzo za poświęcony czas mojej osobie i moim pytaniem problem rozwiązany jestem szczęśliwym posiadaczem Mac OS 10.4.6 teraz właśnie kończę instalacje i czas na naukę obsługi Maca będzie ciężko po 10 latach na PC ale wierze w siebie i waszą uprzejmość ( prawdopodobnie ) w przyszłych zadawanych przeze mnie pytaniach dotyczących tego systemu i programów działających na Macach Pozdrawiam Mskoczek PS: jeszcze raz dziękuje bardzo.

#25 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 19:31

Wygooglaj Mac Szkoła, pooglądaj. Nauczysz się raz dwa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych