Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

renderowanie czcionki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 23:01

Hej, jakiś czas temu zakupiłem sobie Mac Mini, którego uruchamiam na monitorze LCD (monitor Eizo, łącze cyfrowe). Oprócz tego użytkuje na codzień Ubuntu do pracy. Od samego początku zauważyłem, że czcionki renderowane przez OSX są totalnie brzydkie w porównaniu do tych z Ubuntu. Zarówno w systemi, jak i np. pod Safari. Problem wyglada z antialiasingiem. Nie za bardzo znam OSX, dlatego mam pytanie. Czy jest trzeba wykonać jakieś dodatkowe operacje (instalacja czcionek, konfiguracja fontów?), aby uzyskać w pełni gładkie czcionki? Czy może, tak po prostu OSX je renderuje i już?

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 00:07

Pokaż może jakiś zrzut ekranu, bo szczerze mówiąc dla mnie czcionki w osx są bardzo ładne, także może u Ciebie coś się popsuło albo coś, a to trudno wywnioskować jak się tego nie widzi.

#3 blipek

blipek
  • 367 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwca 2010 - 15:19

sprawdzałeś czy w zakładce Wygląd w Preferencjach Systemowych masz ustawione wygładzanie czcionek?

http://grab.by/57c0

#4 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 23:59

sprawdzałeś czy w zakładce Wygląd w Preferencjach Systemowych masz ustawione wygładzanie czcionek?

Tak, mam to poprawnie ustawione. OK, kilka screenshotów:

seria 1:
http://img192.images...100624at194.png

http://img4.imagesha...zutekranuej.png

seria 2:
http://img42.imagesh...100624at194.png

http://img541.images...zutekranu1o.png

Na wikipedii to dość mocno widać. Właściwie na każdym tekście czytelność i gładkość jest na korzyść Ubuntu. Przy 'taking screenshots' już mniej, ale wciaż widoczne.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2010 - 00:11

10.6: Re-enable LCD font smoothing for some monitors - Mac OS X Hints

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 00:18

na tych screenshotach nic nie widać bo są zeskalowane w dół.

#7 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 01:04

10.6: Re-enable LCD font smoothing for some monitors - Mac OS X Hints

Hmmm, żadna z wartości 1,2,3 nie usuwa problemu. Owszem, widzę zmianę grubości, ale to jeszcze nie to. Możliwe, że OSX poprostu tak renderuje i ustępuje Ubuntu w tej kwestii. Co powiecie o tych screenshotach?

na tych screenshotach nic nie widać bo są zeskalowane w dół.

Hm, w pierwszej wersji ich nie zeskalowało. Zmieniłem na linki.

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 czerwca 2010 - 01:15

Tak, mam to poprawnie ustawione. OK, kilka screenshotów:

seria 1:
http://img192.images...100624at194.png

http://img4.imagesha...zutekranuej.png

seria 2:
http://img42.imagesh...100624at194.png

http://img541.images...zutekranu1o.png

Na wikipedii to dość mocno widać. Właściwie na każdym tekście czytelność i gładkość jest na korzyść Ubuntu. Przy 'taking screenshots' już mniej, ale wciaż widoczne.

Dla mnie właśnie na odwrót - uważam, że za równo w serii 1 i 2 czcionki z OSX są dużo lepiej widoczne. Te z Ubuntu są bardziej poszarpane (ostrzejsze), przez co nieco się “zlewają” (coś jak brak anty-aliasingu w grze - więcej ostrych, poszarpanych linii = zlany i nieładny obraz ; wygładzone linie = piękny i ostry obraz ; taki paradoksik). Widać to najwyraźniej w serii 2 w tekście po tytle w ramce aktualności. Te na OSX są nieco wygładzone przez co nie szarpią niezlewając się ze sobą.

#9 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 01:21

O kurcze, a ja widzę dokładnie na odwrót. Mam wrażenie, że te z OSX są bardziej poszarpane, a co za tym idzie bardziej się zlewają. Zresztą, akurat czcionki w dziale aktualności są o dość różnej proporcji i te z Ubuntu są dużo szersze i ciężko tam zrobić "zlewanie się". No ciekawe ciekawe :)

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 01:38

No teraz widać różnice i szczerze mówiąc to nie wiem które mi się bardziej podobają :) Z tym że ja u siebie zawsze mam lekko powiększone w przeglądarce, także mam też inaczej niż tutaj. EDIT: Na którymś screenie ubuntu widziałem takie bardzo koślawe "ę" (chyba). Także to mi się bardziej nie podoba niż sam sposób renderowania ;)

#11 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 02:15

To ja inaczej zapytam - czy screenshoty z OSX pokazują czcionki tak jak u Was? Jeżeli tak to nie ma problemu ;)

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 02:56

Na moje oko, wygląda to u mnie tak samo, ale na wszelki wypadek sam oceń: Screen shot 2010-06-25 at 3.54.28 AM.png

#13 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 czerwca 2010 - 05:18

O kurcze, a ja widzę dokładnie na odwrót. Mam wrażenie, że te z OSX są bardziej poszarpane, a co za tym idzie bardziej się zlewają. Zresztą, akurat czcionki w dziale aktualności są o dość różnej proporcji i te z Ubuntu są dużo szersze i ciężko tam zrobić "zlewanie się".

No ciekawe ciekawe :)

W sumie to moje „są dużo lepiej widoczne” jest nieco zbyt mocno powiedziane bo różnica jest subtelna - jak dla mnie, na tych screenach, czcionki z OS X są lepiej renderowane - zwłaszcza widzę to w tych mniejszych czcionkach. Są wygładzone i przez to sprawiają wrażenie bardziej „smukłych”, „gładkich”, „ładnych”, „przyjemnych dla oka”.
Z kolei te z Ubuntu też są niczego sobie, mam po prostu wrażenie, że są nieco bardziej „ostre”, „kańciaste”, „nieco gryzące w oko”.

Prawda jest taka, że są to *wrażenia* i w sumie sam nie umiem dokładnie nazwać tego co widzę, a konkretniej tej różnicy jaką widzę - skoro nie umiem tego określić to równie dobrze może to być tylko moja subiektywna opinia, wygłoszona po kilku latach siedzenia na Mac 90% czasu, a 10% czasu siedzenia na innych systemach (gdzie większość czasu tych 10% to jednak siedzenie przed Windowsem). Innymi słowy, mogę być zwyczajnie nieprzyzwyczajony do tego typu renderowania czcionek i tylko i wyłącznie dlatego mogą mi się wydawać „gorsze”.

Skoro ftpd zapuścił swojego screena to i ja mogę:
Dołączona grafika
http://s3.postimage....576b0ed8f99.png
Zobaczysz przynajmniej jak to u mnie wygląda, bo mi się wydaje że jest tak samo jak u Ciebie (ale mogę być po prostu ślepy)

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 06:03

Tak u mnie:
1. Zrzut ekranu 2010-06-25 (godz. 06.57.39).png - domyślne powiększenie
2. Zrzut ekranu 2010-06-25 (godz. 06.57.52).png - powiększone o 1 stopień
3. Zrzut ekranu 2010-06-25 (godz. 06.59.02).png - powiększone o 1 stopień

#15 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2010 - 06:12

po prostu OSX makowy tak wyświetla czcionki. Kilka lat temu na etapie kupowania imaka (jeszcze 7.1) odrzuciło mnie to, że czcionki nie były ostre do bólu jak pod Winzgrozą, tylko miały rozmazane brzegi. Potem u kolegi zobaczyłem, że nie jest to takie złe i jednak kupiłem ale już 8.1 :)

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2010 - 10:54

myślałem, że to o grubość chodzi ;) ja tam wolałem lekkie cała tajemnica tkwi w innej technice wygładzania czcionek: [ATTACH]6015[/ATTACH] Ubuntu dodaje też 'śmieci' w innych kolorach ;)

#17 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 13:12

Dobra, te wklejone tutaj przez kolegów screenshoty pokazują że renderowanie mamy takie samo, a więc problemu nie ma. Kwestia przyzwyczajenia jak powiedział kolega RIQ. Roberto pokazał fajny przykład gdzie chyba widać doskonale, które fragmenty mnie denerwują i wyglądają na "rozlewającą" się czcionke. Ostatnie 's' na podstawie rozlewa się bardziej co powoduje napewno wizualnie większe rozmycie w 1:1. Co do tego co lepsze, a co gorsze to oczywiście względy osobiste. Tak samo jak 2 odcienie czerwonego mogą się podobać dwóm osobom inaczej. W Ubuntu renderowanie czcionek można konfigurować na etapie Anti-aliasingu i Sub-pixel. Ja mam ustawione sub-pixel na 'lekkie', ale ogólnie da się to poustawiać tak jak pod OSX co po prostu dla mnie chyba jest brzydsze ;) Mam natomiast wrażenie, że ostatnie Windowsy (7? Vista może?) mają renderowanie zrobione tak jak Ubuntu właśnie. Ale ja widziałe te Windowsy może z 10 minut łącznie i to ostatni raz kilka miesięcy temu więc mogę się mylić. Dzięki za rozwiajanie wątpliwości :)

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2010 - 21:00

dla mnie te s'ki są po prostu krąglejsze, nie tyle 'rozlane' o ile pamiętam to Windows ma takie jakie masz w Ubunyu.

#19 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 25 czerwca 2010 - 21:13

Ubuntu wygladza tak jak Windows. Proponuje przeczytac ten artykul, rozjasnia sprawe: Font smoothing, anti-aliasing, and sub-pixel rendering - Joel on Software

Ja osobiscie wole wygladzanie Apple, ale ustawione na opcje "lekkie". Niestety, 10.6 zabral ta opcje, czego nie rozumiem.

#20 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 10:35

Ja osobiscie wole wygladzanie Apple, ale ustawione na opcje "lekkie". Niestety, 10.6 zabral ta opcje, czego nie rozumiem.

A nie da się jej właczyć tak jak podano w linku w #5 poście? Tam można użyć trzech wartości 1,2,3. To pewnie '1' jest tym czego szukasz :-)

#21 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwca 2010 - 11:53

można, bo sam tak mam ustawione

#22 kefir

kefir
  • 7 postów
  • SkądOlsztyn/Kwidzyn

Napisano 30 czerwca 2010 - 11:13

Witam! A może ktoś z Was napisać w jaki sposób ustawić te lekkie czcionki w Snow Leopardzie? Od wczoraj mam iMac`a :) i chcialbym, aby byl moim jedynym komputerem, a wiec takze takim, ktory jest przeznaczony do pracy. Jesli chodzi o renderowanie/rozmiary czcionek/rozne czcionki, ale z tego co czytam na tym forum to raczej roznicy w renderowaniu, to strasznie przeszkadza mi to w czasie robienia WWW (przez wieksze fonty, rozpadaja sie style). Pomimo tego iz ustawienia FF na Windowsie oraz na iMac`u mam takie same, czcionki wygladaja na wieksze/grubsze (pomimo zdefiniowania w css rodzaju oraz rozmiaru font-family:Tahoma;). Powiedzcie, ze da rade to ustawic. Specyficzna obsluga myszki - juz naprawiona ;) Do pełni szczęścia pozostało jedynie znormalizować czcionki.

#23 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 11:55

odpowiedź padła już w tym temacie. przeczytaj go. jednak nie będzie to miało wpływu na 'szerokość' tekstu raczej, tylko na jego 'optyczną' grubość. więc jak przez drobne, pixelowe różnice rozwalają ci się strony (a nie style raczej) to znaczy, że źle je robisz ;] taka prawda. pixel-perfect dla czcionek to złe podejście.

#24 kefir

kefir
  • 7 postów
  • SkądOlsztyn/Kwidzyn

Napisano 30 czerwca 2010 - 12:05

defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych