Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

C++ i XCode

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Moriquendi

Moriquendi
  • 233 postów
  • SkądZamość

Napisano 23 czerwca 2010 - 19:36

Hej, Tak piszę teraz programy w Obj-C, ale sobie uświadomiłem, że nie za bardzo mi się to przyda...Wolę w C++ zdecydowanie pisać. I teraz taka sprawa się pojawiła 1. Jak mogę dodać do projektu takie biblioteki jak iostream, fstream itp.? 2. Projekt na iPhone'a. Główne pliki wygenerowane przez Xcode są w obj-c. Czy mogę bez problemu importować do tych plików nagłówki z c++ i używać tych funkcji zapisanych w c++?

#2 MrBo

MrBo
  • 58 postów
  • SkądBallincollig, Irlandia

Napisano 23 czerwca 2010 - 21:45

Zmień rozszerzenia plików *.m na *.mm i powinno być git. Spokojnie możesz łączyć C++ z Objective-C++ pamiętając o zdefiniowaniu odpowiedniego interfejsu.

#3 Moriquendi

Moriquendi
  • 233 postów
  • SkądZamość

Napisano 24 czerwca 2010 - 19:36

Mam pozmieniać rozszerzenia wszystkich plików, czy tylko tych moich?
.cpp nie może być?

No i ma problem z tym, że jak piszę
#include <iostream>
to wyskakuje błąd

No such file or directory

Powinienem jakieś opcje projektu pozmieniać czy coś?
Teraz mój projekt to OpenGL ES Application na iPhone

Edit:
hm, zmieniłem te rozszerzenie, ale mam też zmienić .h -> .mm ??

#4 konrado0905

konrado0905
  • 361 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 22:00

Nie orientuje się za bardzo, ale czy Xcode ma standardowo zaimplementowany nagłówek iostream? Szczerze wątpię. Sprawdź teczkę z bibliotekami Xcode.

#5 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 00:58

Moim zdaniem pisanie aplikacji w C++ na iPhone'a mija się z celem. Apple daje nam właściwie wszystko co powinno być. Dostajemy tak dużą ilość metod i tak potężne SDK, że używanie C++ po prostu będzie bezsensowne. Jeśli znasz dobrze C++ to ObjC nauczysz się w góra miesiąc. xCode raczej nie jest przystosowany do pracy z C++. Będziesz skazany na ciągłe zmiany plików, nagłówków itp. Co do iostream jest on dołączony do xCode jednak musisz utworzyć projekt przeznaczony do C++

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych