Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Komiksy .cbz i .cbr na ipadzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 10:49

Witam,

Mam dużą bibliotekę komiksów w tym formacie i zastanawiam się czy da się je jakoś czytać w ibooks? jakaś konwersja do pdf?
i czy ma to sens?
wiem, że są też do tego aplikacje jak np. http://itunes.apple....d363484920?mt=8

założyłem podobny temat w dziale IPhone, i ktoś mi stanze polecił. będę robił testy w weekend, ale może ktoś z was już coś wie o tym?
zgłębiał ktoś ten temat na ipadzie?

#2 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 23 czerwca 2010 - 12:13

Ok. Z racji tego, że mam całą serię Thorgala w .pdf pobawiłem się trochę z tym. Skonwertowałem komiks w calibre z .pdf do .epub i wrzuciłem do iBooks. Wygląda to całkiem całkeim:

Dołączona grafika

Jedynym minusem jest to, że trzeba trzymać ipada pionowo, ponieważ w pozycji poziomej nie widać tekstu w chmurkach. Związku z tym postanowiłem zostawic w formacie .pdf i wrzucić do iBooks, który czyta także format .pdf, oto co wyszło:

Dołączona grafika

Tym sposobem jest chyba lepiej, gdyż jest mośliwość zoomu. Najlepiej gdybyś sprawdził sam i zobaczył jak Ci pasuje.

#3 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 13:17

z pdf nie powinno być problemów. i faktycznie lepiej zostawić w pdf niż konwertować - fajnie jest zrobić zoom danego okienka. tyle tylko, że ja mam większość komiksów "zarchiwizowanych" ;) w cbr , cbz i niektóre w zip. ewentualnie będę je konwertować do pdf, ale wolałbym coś co bezpośrednio z cbr je czyta. pobawię się w weekend z ibooks i z innymi aplikacjami i opiszę co i jak.

#4 fenix66

fenix66
  • 5 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 17:51

Ja uzywam Comic reader mobi, chyba najlepszy na Ipada do czytania komiksow CBR,CBZ,zip,rar,pdf i jpg. Mozna sobie katalogi porobic na Ipadzie z seriami komiksow, wrzucanie przez itunes lub ftp. Bardzo fajna funkcjonalnosc.

#5 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 18:28

Comiczeal. Nie wiem, czy juz jest na ipadzie.

#6 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 23 czerwca 2010 - 19:37

Comiczeal. Nie wiem, czy juz jest na ipadzie.

Jest. Dobry program, uzywam. Jak ktos ma ladnie potagowane komiksy i okladki to pieknie wyglada.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych