Witam,
Mam dużą bibliotekę komiksów w tym formacie i zastanawiam się czy da się je jakoś czytać w ibooks? jakaś konwersja do pdf?
i czy ma to sens?
wiem, że są też do tego aplikacje jak np. http://itunes.apple....d363484920?mt=8
założyłem podobny temat w dziale IPhone, i ktoś mi stanze polecił. będę robił testy w weekend, ale może ktoś z was już coś wie o tym?
zgłębiał ktoś ten temat na ipadzie?

Komiksy .cbz i .cbr na ipadzie
Started by
zirk
, 23 Jun 2010 10:49
5 replies to this topic
Posted 23 June 2010 - 10:49
Posted 23 June 2010 - 12:13
Ok. Z racji tego, że mam całą serię Thorgala w .pdf pobawiłem się trochę z tym. Skonwertowałem komiks w calibre z .pdf do .epub i wrzuciłem do iBooks. Wygląda to całkiem całkeim:

Jedynym minusem jest to, że trzeba trzymać ipada pionowo, ponieważ w pozycji poziomej nie widać tekstu w chmurkach. Związku z tym postanowiłem zostawic w formacie .pdf i wrzucić do iBooks, który czyta także format .pdf, oto co wyszło:

Tym sposobem jest chyba lepiej, gdyż jest mośliwość zoomu. Najlepiej gdybyś sprawdził sam i zobaczył jak Ci pasuje.

Jedynym minusem jest to, że trzeba trzymać ipada pionowo, ponieważ w pozycji poziomej nie widać tekstu w chmurkach. Związku z tym postanowiłem zostawic w formacie .pdf i wrzucić do iBooks, który czyta także format .pdf, oto co wyszło:

Tym sposobem jest chyba lepiej, gdyż jest mośliwość zoomu. Najlepiej gdybyś sprawdził sam i zobaczył jak Ci pasuje.
Posted 23 June 2010 - 13:17
z pdf nie powinno być problemów. i faktycznie lepiej zostawić w pdf niż konwertować - fajnie jest zrobić zoom danego okienka.
tyle tylko, że ja mam większość komiksów "zarchiwizowanych"
w cbr , cbz i niektóre w zip.
ewentualnie będę je konwertować do pdf, ale wolałbym coś co bezpośrednio z cbr je czyta.
pobawię się w weekend z ibooks i z innymi aplikacjami i opiszę co i jak.

Posted 23 June 2010 - 17:51
Ja uzywam Comic reader mobi, chyba najlepszy na Ipada do czytania komiksow CBR,CBZ,zip,rar,pdf i jpg.
Mozna sobie katalogi porobic na Ipadzie z seriami komiksow, wrzucanie przez itunes lub ftp.
Bardzo fajna funkcjonalnosc.
Posted 23 June 2010 - 18:28
Comiczeal. Nie wiem, czy juz jest na ipadzie.
Posted 23 June 2010 - 19:37
Comiczeal. Nie wiem, czy juz jest na ipadzie.
Jest. Dobry program, uzywam. Jak ktos ma ladnie potagowane komiksy i okladki to pieknie wyglada.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users