Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyjcie audio w Macbook

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 18 January 2007 - 21:47

Czy moge podłączyć poprzez wyjście optyczne ( toslink ) macbooka z amplitunerem i mieć z dvd, z divx i innych takich dzwiek dolby digital 5.1, dts itd?? Chipset intel 950 ma coś takiego : Intel® High Definition Audio (Intel® HD Audio). Czy macosx wykorzystuje te funkcje?? Czy mój macbook z core 2 duo bedzie wstanie dekodować/ lub przesyłać dzwiek do amplitunera ( z dekoderem dolby digital/dts )... Jakiej jakości jest dzwiek w macbookach ( na słuchawkach dobrej jakości, zestawie zewnetrzych głośników itd ) Wiem ze o duzo non stop pytam ale cóż przesiadka to przesiadka - niech bedzie świadoma:)

#2 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 18 January 2007 - 22:18

Czy mój macbook z core 2 duo bedzie wstanie dekodować/ lub przesyłać dzwiek do amplitunera ( z dekoderem dolby digital/dts )...

Z tego co mi wiadomo to MacBooki maja wejscie i wyjscie optyczne wiec z wypluciem dzwieku DD przynajmniej z DVD nie powinno byc problemu.

#3 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 18 January 2007 - 22:26

Hmm nie zadowala mnie taka odpowiedź:) Czy można gdzieś to sprawdzić: quiktime nie chwali sie na stronach apple o obsludze dolby digital czy dts Jak z jakością dźwieku np. porównując do Audigy 2 ZS dla notebooków Creative'a ( najlepszy układ komercyjny do laptopów dla graczy i kina domowego:)

#4 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 18 January 2007 - 22:44

Surround sound QuickTime Player can now play up to 24 channels of audio. With QuickTime 7, your PC, and surround speakers, you can enjoy the full effect of your surround sound movie or game. Z jakoscia to nie wiem jak - jeszcze nie mam macbooka... ale juz niedlugo :P Co do Creativa - niedawno wypluli jakies makolubne x-fi na usb.

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 18 January 2007 - 22:57

6, wyjściem optycznym macBooka podajesz NIE DEKODOWANY strumień AC3 do dekodera w amplitunerze. Musisz mięć specjalny kabelek z wtyczką jack 1/8" z rdzeniem światłowodowym ze strony MacBooka i TOSlinkiem ze strony amplitunera. Do strumieniowania używasz np. DVD Player'a lub VLC lub M Playera. Te apki sprawdzałem, być może PYM player też działa w ten sposób. Jakość wyjścia analaogowego jest dobra. Do 110 dB dynamiki i pasmo 20-20 000 Hz. Niskie zniekształcenia.

#6 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 18 January 2007 - 23:04

Kokos wielkie dzieki, czyli Macbook nie umie:) tylko chcialem wiedzieć. Bo myślałem ze znajde sobie w takim Macbooku jakiś program który zrobi jakieś fajne efekty dzwiekowe czy cuś:) kabelek Mini-Jack - Toslink mam ponad 10 metrów. Classic Good - jak nie masz Macbooka to po ta rozmowa... Rany!! A jak z jakością?? Słychać jakieś szumy ( naped Dvd, wiatraczek, kondensatory ) albo trzaski na słuchawkach - Mam Ipoda i przyzwyczajony jestem do luks dzwieku na słuchawkach :)

#7 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 19 January 2007 - 00:10

Kokos ci odpowiedzial na pytanie. Po prostu, ze tak powiem jedna dziurka sluzy za dwie rzeczy :D

#8 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 19 January 2007 - 00:17

Hmm no odpowiedział mi coś czego nie wiedziałem i czego nie mogłem nigdzie znaleść: ze macbook nie dekoduje sygnału który wysyła przez optyczne wyjscie audio... A co z jakością samego dzwieku w Macu - szumy, trzaski, jaki stosunek ciszy do hałasu, itd??

#9 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 19 January 2007 - 13:51

Classic Good - jak nie masz Macbooka to po ta rozmowa... Rany!!

yyy staralem sie pomoc odpowiadajac na czesc twojego pytania? I nie "Classic Good" - troche dobrego wychowania i szacunku co?

ze macbook nie dekoduje sygnału który wysyła przez optyczne wyjscie audio...

lol - pokaz mi dzwiekowke ktora dekoduje sygnal cyfrowy ktory ma wyslac do odbiornika cyfrowego? Przeciez to oczywiste bylo :|

#10 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 19 January 2007 - 15:50

Jakosc nie jest powalajaca (perfect) ani nie tragiczna (szumy,trzaski) Napewno jakbys np. glosniki podlaczyl (DOBRE) przez zwykly jack, a przez optical to poczulbys roznice. Dzwiek jest o wiele bardziej czysty/ostry. Taki, taki krystaliczny (z braku lepszego slowa ;))

#11 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 19 January 2007 - 16:20

6, jakość sygnału na wyjściu audio w dużej mierze zależy od jakości PRZETWORNIKA cyfrowo-analogowego (DAC). Jeśli zastosujesz DAC Appla, to otrzymasz jakość A. Jeśli natomiast sygnał cyfrowy z wyjśćia optycznego podasz (po przeformatowaniu z TOS na SPDIF) do konwertera DAC np., Mytek 96 DAC, to otrzymasz jakość AA, gdzie AA>A. I będziesz mógł już podłączyć do MB BARDZO DROGIE głośniki :wink:

#12 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 19 January 2007 - 16:24

ClassicGod - sorka za nick, szacunek o którym mówisz nie ma nic współnego. w temacie wypowiadać powinien się ten co ma problem ( w tym przypatku ja, bo nie wiem ) i ten kto problem może rozwiązać... Bo inaczej jest spam i chaos... Co do karty prosze bardzo obecnie moja karta Sound Blaster Audigy 2 ZS dekoduje dzwiek i moze go wysyłać dalej optycznym wyjściem - po co zapytasz:) Ano mam Ci takie oprogramowanie THX Setup Control - ustawiam sobie dokładnie miejsca głośników i innych bajerków, karta rozkodowuje dolby digital 5.1 ustawia wedle moich upodobań dziewiek na głośnik a potem przesyła optycznym wyjsciem do amplitunera który ustawienia dziweku ma super ubogie... I wsio działa:) reRESERVEDFX dzieki za odpowiedź

#13 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 19 January 2007 - 16:38

Nie ma sprawy :)

#14 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 19 January 2007 - 17:47

ClassicGod - sorka za nick, szacunek o którym mówisz nie ma nic współnego. w temacie wypowiadać powinien się ten co ma problem ( w tym przypatku ja, bo nie wiem ) i ten kto problem może rozwiązać... Bo inaczej jest spam i chaos...
Co do karty prosze bardzo obecnie moja karta Sound Blaster Audigy 2 ZS dekoduje dzwiek i moze go wysyłać dalej optycznym wyjściem - po co zapytasz:)
Ano mam Ci takie oprogramowanie THX Setup Control - ustawiam sobie dokładnie miejsca głośników i innych bajerków, karta rozkodowuje dolby digital 5.1 ustawia wedle moich upodobań dziewiek na głośnik a potem przesyła optycznym wyjsciem do amplitunera który ustawienia dziweku ma super ubogie...
I wsio działa:)

reRESERVEDFX dzieki za odpowiedź

Zle sie chyba rozumiemy - twoj SB (wiem bo mam taki sam ;) ) nie dekoduje dzwieku jezeli wlaczone jest wyjsce cyfrowe - podaje go dalej niezmieniony w postaci cyfrowej, jezeli uzywasz natomiast wyjsc analogowych to wtedy jest oczywiscie dekodowany. W przypadku MacBook'a dziwek w postaci cyfrowej jest rowniesz w formie czystej, jezeli chodzi o dekodowanie DTS do analogowego audio w MB to jedynym sposobem aby to sprawdzic bylo by wrzucenie plytki DTS i sprawdzenie czy slychac dzwiek czy cisze (jak dorwe swojego MB to napewno to sprawdze jako ze mam na stanie plytke dvd testowa DD5.1 / DTS / THX).

#15 woojt

woojt
  • 300 posts
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Posted 07 February 2007 - 04:11

6,

wyjściem optycznym macBooka podajesz NIE DEKODOWANY strumień AC3 do dekodera w amplitunerze. Musisz mięć specjalny kabelek z wtyczką jack 1/8" z rdzeniem światłowodowym ze strony MacBooka i TOSlinkiem ze strony amplitunera.
Do strumieniowania używasz np. DVD Player'a lub VLC lub M Playera. Te apki sprawdzałem, być może PYM player też działa w ten sposób.

Jakość wyjścia analaogowego jest dobra. Do 110 dB dynamiki i pasmo 20-20 000 Hz. Niskie zniekształcenia.

rozumiem ze wyjscie optyczne uaktywniane jest przez ustawienia playera (np.vlc) a nie na poziomie systemowym? czy tez da sie jakos ustawic to w os'sie (nie znalazlem nic w sys pref. a moze automatycznie sie uaktywnia po wetknieciu kabla optycznego? chodzi mi np.zeby dzwiek z itunes wychodzil przez optyczne.

#16 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 07 February 2007 - 19:51

Nie trzeba nic ustawiac :D To nie Windows, a Mac OS X :D On wie wszystko przed Toba ;)

#17 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 07 February 2007 - 19:55

Umieszczasz wtyk optyczny w gnieździe i hula!

#18 piotrek_l

piotrek_l
  • 183 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 February 2008 - 13:44

witam! mam zestaw logitecha z-5500 podlaczony do Macbooka pro przez kabel optyczny. w ustawieniach "konfigurator midi audio" po kliknieciu w "konfiguruj glosniki" w zakladce "wielokanalowy" mam zaznaczona opcje "stereo" a reszta jest nieaktywna. W jaki sposob moge skonfigurowac glosniki aby graly w 5.1 surround?

#19 pluck

pluck
  • 78 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 25 March 2010 - 11:50

Witam, nie doszukałem się tej info więc proszę o pomoc. Chcę podłączyć mabooka pro z amplitunerem. W amplitunerze mam dwa wejścia: COAXIAL i OPTICAL IN. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli kupię kable TOSLINK <-> mini jack to bez problemu sobie podłączę maca z tunerem wejście optical i jakość będzie HQ (oczywiście jeśli film na to pozwala...) dzięki za pomoc! pzdr pluck

#20 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 25 March 2010 - 12:04

Tak. To cyfrowe optyczne wyjście. To co wyjście "wypluje" amplituner weźmie. Standard.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users