Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iBooks i książki w formacie PDF?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 07:46

Z opisu wynika, że tylko (chyba) PDF-y przesłane w mailach. Ma ktoś osobiste doświadczenia w tej materii?

#2 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 22 czerwca 2010 - 08:04

Pdf'y wrzucone z itunes.

#3 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 czerwca 2010 - 08:29

Robisz tak:
Książkę w formacie PDF wrzucasz do iTunes.
W zakładce "Książki" pojawi ci się nowa pozycja ( twoja książka ).
Synchronizujesz iPada z iTunes. W iBooks obok zakładki "Books" pojawi ci się zakładka "PDFs" Dołączona grafika
,w której znajduje się twoja książka
Dołączona grafika
Jak w nią pacniesz wygląda to mniej więcej tak.
Dołączona grafika Dołączona grafika

Ja wolę skonwertować .pdf do formatu .epub wtedy można zmieniać rozmiary czcionki, a książka wygląda lepiej.

#4 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:01

@anonim_321, czym konwertujesz książki?

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:07

Do konwertowania książek na OS X - Calibre

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:12

Pod warunkiem, że PDF nie ma: - obrazków, - nagłówków, - stopek, - wymyślnych czcionek, - wymyślnego numerowania stron, - wymyślnych łamań wierszy, spadów, kolumn itp. Słowem - do ePub można konwertować, ale strikte książki. Jakakolwiek literatura naukowa, specjalistyczna czy PDFowe wersje “kolorowych gazet” będą po prostu nie do przeczytania.

#7 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:21

Calibre chodzi jak krew z nosa i co chwile jest piłka.

#8 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:31

Dlatego napisałem, że do książek... Chociaż czasami nie radzi sobie z polskimi znakami i trzeba ustawiać kodowanie.

#9 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:34

Mam kiepskie doświadczenia z Calibre jeśli chodzi o konwersję PDF-ów na epub z powodów o których pisał "imrik". Dlatego pytam o tą nową funkcjonalność, bo w PDF-ie jest dużo więcej książek po polsku niż w formacie epub.

#10 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:42

Calibre sprawdza się bardzo dobrze do konwersji z formatu HTML. W przypadku RTF lub DOC najlepiej otworzyć dokument w TextEdit, zachować jako HTML i dopiero ten plik konwertować na ePub. Natomiast konwersja z PDF zawsze źle wychodzi — nawet wtedy, gdy jest to zwykły tekst bez ilustracji, akapity są dzielone w jakiś przypadkowych miejscach.

#11 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 czerwca 2010 - 10:00

Ja książki konwertuje przy pomocy Calibre. Nie wiem od czego to zależy ale w niektórych książkach mam polskie znaki, a w niektórych brakuje tylko literki "ż". Popróbuje z innymi opcjami...

#12 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 10:51

Ja też używam tylko Calibre, co prawda konwertuję do mobi - na potrzeby mojego Kindle, ale nie mam z nim problemów. Jasne, że lepiej jest konwertować html'e czy dokumenty rft, ale z PDFem daje radę, pod warunkiem, że nie jest to książka obrazkowa. Z pojedynczymi ilustracjami nigdy nie miałem problemu,

#13 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 22 czerwca 2010 - 12:03

Calibre sprawdza się bardzo dobrze do konwersji z formatu HTML. W przypadku RTF lub DOC najlepiej otworzyć dokument w TextEdit, zachować jako HTML i dopiero ten plik konwertować na ePub. Natomiast konwersja z PDF zawsze źle wychodzi — nawet wtedy, gdy jest to zwykły tekst bez ilustracji, akapity są dzielone w jakiś przypadkowych miejscach.

Wystarczy prawidlowo ustawic jakas rzecz w opcjach i dobrze dzieli.

#14 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 08:57

Wystarczy prawidlowo ustawic jakas rzecz w opcjach i dobrze dzieli.

To może ktoś powie jak to ustawić. Mnie permanentnie dzieli akapity w jakiś niepojęty sposób

#15 luck21

luck21
  • 5 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 10:27

Jak załadować ebook w pdf do ipada Witam, mam pytanko od jakiś 2 miesięcy jestem posiadaczem ipada, używam go głownie jako terminal internetowy. Chciałbym jednak coś od czasu do czasu z niego poczytać a z racji miernej dostępności książek w naszym ojczystym języku, chciałbym załadować do niego książeczkę w formacie PDF. Wiecie jak to zrobić ?

#16 Arek F.

Arek F.
  • 144 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2010 - 10:34

Zainstaluj aktualizację do wersji 1.1 iBooks z serwisu App Store, zaktualizuj iTunes do wersji 9.2 a następnie przeciągnij plik PDF na listę bibliotek na lewym panelu (tam gdzie znajdują się napisy „Muzyka”, „Filmy”, „Podcasty” itd.). Następnie na karcie Twojego iPada przejdź na kartę „Książki” i włącz ich synchronizację. :)

#17 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2010 - 14:53

A ja mam takie pytanie. W bookstore brak polskiej literatury. Skąd brać, kupić książki w ojczystym języku? Chodzi mi o nowości a nie klasykę (bo już mam). Widziałem u kolegi wyżej np. Dana Browna.

#18 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 czerwca 2010 - 15:34

To są pirackie wersje ściągane z torentów, a częściej z serwerów hostingujących (rapidshare peb.pl)

#19 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 23 czerwca 2010 - 18:37

JędrekMac wypraszam sobie. Te ksiazki były zakupione w sklepie internetowym z eBookami. Chociaz jakby nie patrzec mam inne ksiazki Dana Browna ( papierowe ) to wydaje mi się że nie musze ich jeszcze raz kupowac przez internet w postaci eBooka tylko moge je sciagnac właśnie z torentow. To jest tzw. Kopia zapasowa i to jest legalne.

#20 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2010 - 20:33

Jest legalne przez 24h. Potem pliki należy niezwłocznie usunąć z dysku (taaaa :D).

#21 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 czerwca 2010 - 21:44

Ja tam całą swoja bibliotekę zeskanowałem do pdf'a. W wolnych chwilach bawię się ocr'em i staram się zrobić z tych pdf'ow epub bo są jednak wygodniejsze. Z samych pdf'ow programem calibre kiepsko to wychodzi. Ja pdf'y traktuje ocr'em zapisuje do rtf. RTF'a edytuje, poprawiam wszystkie błędy i formatowanie, a rtf'a już calibre ładnie zamienia na epub. Kiedyś na wyjazdy brałem ze sobą 7 książek i nie było to lekkie. Teraz biorę tylko kindla i ipada ;p Na kindlu jednak lepiej się czyta, oczy się nie męczą. Jak brak mi światła wtedy przeskakuje na ipad'a. OzzyMac - co do twojego pytania to w ojczystym języku jest mało propozycji e-książek (virtualo.pl). Może się to niedługo zmienić bo empik podpisał umowę z virtualo.pl.

#22 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 23 czerwca 2010 - 23:17

Jaki Output profile ustawiacie w calibre dla iPhone?

#23 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 24 czerwca 2010 - 09:44

r4id masz rację. Claibre najlepiej radzi sobie z .rtf na iPadzie wyglada jak powinno wygladac - jak ksiazka. W .pdf dodawalo mi jakieś akapity, dzielilo tekst, a z .rtf jest wszystko w porzadku.

#24 deusz

deusz
  • 174 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 24 czerwca 2010 - 14:58

Witam. Wcześniej pisałem o tym, że przy iOS4 na 3G nie mogłem znaleźć zakładki Książki. Okazało się, że oczywiście ona jest, ale tak sie ukryła razem ze Zdjęciami, że musiałem sporo rozciągnąć iTunes, żeby je zobaczyć, a pod zwykłym suwakiem tego nie było. I od razu oczywiście po zaznaczeniu opcji pdf wskoczyły mi książki w pdf. Szkoda tylko, że nie przy pdf-ach opcji zmiany wielkości czcionki, która normalnie występuje przy książkach zakupionych z biblioteki. I na koniec oczywiście informacja, że na iPhonie 4 iBooks działa zupełnie inaczej i nie ma z nim żadnych problemów :)

#25 kavasir

kavasir
  • 4 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 15:49

A udało się komuś dodać własną okładkę do pliku pdf, tak żeby była widoczna w ibooks?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych