Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Filmy DVD i VCD

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 posts
  • SkądEłk, PL

Posted 21 June 2010 - 19:22

Jak czym otworzyć by móc oglądnąć sobie film. Mniejsze problemy są z jakże stosowanym do piractwa formatem avi. (a właściwe ich nie ma), a tak ogromne problemy stwarza odtworzenie LEGALNEJ, ORYGINALNEJ płyty DVD, VCD. Szukajka milczy, a na google mam bana. Pokażcie jakieś rozwiązanie bo Killer czeka ;).

---------- Wpis dodano o 20:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:16 ----------

Mac OS X 10.5 Help: Playing a video compact disc (VCD) to nie działa !

#2 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 21 June 2010 - 19:38

A jakież to problemy ci stwarza odtworzenie płyty DVD na Macu? Bo jakoś nie kojarzę żeby to było wielce problematyczne zadanie... Odpalić da się i w QT Playerze i w Odtwarzaczu DVD i we FrontRow.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24356 posts

Posted 22 June 2010 - 20:07

On o VCD pyta.

#4 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 posts
  • SkądEłk, PL

Posted 22 June 2010 - 20:09

Video LAN działa, ale włączenie tym filmu trochę zajmuje

#5 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 June 2010 - 20:11

To pewnie tylko dlatego że z płyty uruchamiasz i coś musi 'pomielić' jak każdy inny program.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 22 June 2010 - 20:29

Wszystko opisano w Pomocy Systemowej :) Tam polecany jest QuickTime lub VLC Player. Aby uruchomić film typu VCD - wybierz w którymś  z wymienionych programów polecenie z menu a-la "Open Movie", potem znajdź na płycie folder MPEGAV i wskaż plik z filmem - są to wszelakie z rozszerzeniem .DAT. Potem guzik "play" i już.

#7 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 22 June 2010 - 20:34

Schodki się zaczynają, gdy jest więcej tych .dat-ów. Często w najlepszym momencie filmu kończy się part i trzeba odpalać drugi. Ale z tego co pamiętam, to PYM Player lepiej sobie radził z VCD.

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 June 2010 - 20:38

Movist też ma opcję odtwarzania automatycznie następnego pliku (działa to dobrze z serialami), nie wiem tylko czy poradzi sobie z tymi .dat, ale chyba powinien.

#9 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 22 June 2010 - 21:31

On o VCD pyta.

No ja tam widzę pytanie o "DVD, VCD" co rozumiem jako problem z DVD i VCD ;) Jakiś czas temu znalazłem w czasie porządków kilka płytek VCD - jakość mnie przekonała, że nie warto się tym więcej zajmować.

#10 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 posts
  • SkądEłk, PL

Posted 22 June 2010 - 21:49

Już tam blurejowce ! Trochę poszanowania dla starej klasyki, ja wolę obejrzeć go w oryginalnej jakości ze smaczkiem niż po dociąganą zremasterowaną wersję. Co do pomocy systemowej, tak znalazłem to i oglądnąłem sobie film przy pomocy VLC, ale samo otwarcie robi problemy. Jeszcze w połowie filmu zniknął mi obraz musiałem coś motać. Dla tego pytam czy nie ma czegoś lepszego ? Żeby sam automatycznie otwierał płytę, jak to robi zwykłe DVD ? Sprawdzę potem ten Movist. A w Quicku mi nie działało kompletnie, możliwe że to była płyta S-VCD i Quick tego nie obsługuje już. Zasrane to wszystko, lepiej pójdę do kina na Toy Story ;).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users