Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

synchronizacja iMac - macbook

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 grado

grado
  • 61 posts

Posted 21 June 2010 - 15:19

kiedy pierwszy raz odpalilam macbooka wyswietlil sie jakis komunikat ze wykryl imaca i czy chce pobrac z niego dane.. kliknelam ze nie poniewaz nie bardzo mi to wtedy bylo potrzebne do szczescia, zreszta najpierw musialam pobawic sie nowym macbookiem, a teraz musze do tego jakos dojsc tylko nie wiem za bardzo jak. meczy mnie juz przenoszenie danych na usb bo jest to zbyt czesto, czasami po kilka razy dziennie latam z jednego kompa do drugiego ;/ fajnie by bylo gdyby je jakos polaczyc, jak kolwiek, jakas siec miedzy nimi, wspolny folder, czy nawet kazdy plik moge wysylac z jednego maca na drugi jednak pomijajac maila i bluetooth'a. czy jest jakis sposob zeby je ze soba polaczyc?? nie wiem totalnie gdzie tego szukac a juz 2 dni grzebie w necie i nadal nic nie wiem... ktos moze wie cos wiecej o tym??

#2 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 21 June 2010 - 16:24

Więcej danych podaj bo nie bardzo wiadomo o co chodzi jeśli piszesz, że przy pierwszym uruchomieniu MacBooka system zapytał o przenoszenie danych z iMaca. A na twój problem jest proste rozwiązanie w tym momencie - jeśli masz oba komputery w tej samej sieci lokalnej, to zerknij co możesz udostępniać (Preferencje systemowe -> Udostępnianie) Udostępnisz dysk np. dysk iMaca dla MacBooka i to wszystko. A drugie rozwiązanie to jakiś dysk sieciowy ale to już zakupy...

#3 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 posts

Posted 21 June 2010 - 16:55

ktos moze wie cos wiecej o tym??

to coś nazywa się migration assistant
Mac OS X 10.5, 10.6: How to use Migration Assistant to transfer files from another Mac

kabel wkładasz do jednego i drugiego-złącze ethernet i czytasz co podpowiada, autoryzujesz i leci.
Ze swojego starego powerbooka g4 zgrał mi wszystko na nowego, włącznie z tapetą, plikami dokładnie w tych miejscach gdzie leżały.
Jako stary pecetowiec nie mogłem wyjść z wrażenia jak sprawnie to poszło

#4 grado

grado
  • 61 posts

Posted 21 June 2010 - 21:50

tylko ze chce to robic bez kabla..
moze pobawie sie tym udostepnianiem jakiegos jednego folderu, ale narazie nie bardzo wiem jak to do konca zrobic
moze to glupie ale dopiro zaczynam zabawe z czyms takim.. zobacze co mi z tego wyjdzie ;)

---------- Wpis dodano o 22:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:28 ----------

no to udostepnianie to rewelacja!!! odkrylam tam tez ze mozna dzielic ekran, no super!!!
tylko mam jeszcze pytanie, bo zaznaczylam "udestepnianie plikow" i chcialabym moc wybrac pliki ktore beda widoczne na drugim kompie a teraz widze tam wszystko, biurko, programy itd. a chcialabym np udostepniac tylko skrzynke wrzutowa i obrazy,, mozna to jakos ustawic??

#5 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 21 June 2010 - 21:56

A zobacz Dropbox, myślę że będzie do tego idealny. Dodam że synchronizację ma również między komputerami w sieci lokalnej jeśli dwa dodane komputery będą w niej aktualnie dostępne.

EDIT:
Dropbox co coś więcej niż udostępnianie katalogów, które same w sobie synchronizacji nie mają, a dropbox ma. Także pytanie czy chodzi Ci o synchronizację czy tylko o udostępnianie katalogów.

#6 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 21 June 2010 - 22:00

To o czym pisze kolega czyli Asystent migracji służy do przeniesienia ustawień i danych z jednego Maka na drugi czyli do jednorazowego przeniesienia środowiska pracy a tobie chyba nie o to chodziło prawda? Nie pamiętam w tej chwili jakie są opcje przy udostępnianiu, postaram się sprawdzić i coś podpowiedzieć a resztę poszukasz sama jak już się tym pobawisz :) EDIT: No tak, Dropbox jest fajny, ale zależy co się chce synchronizować, bo 2GB to nie za wiele i nie zawsze się przyda...

#7 grado

grado
  • 61 posts

Posted 21 June 2010 - 22:08

asystent migracji na pewno mi sie kiedys przyda, ale narazie wystarczy mi udostepnianie, poniewaz musze wymieniac pliki graficzne o duuuzych rozmiarach miedzy dwoma kompami. bawie sie tymi ustawieniami jednak caly czas moge wejsc z macbooka w calego imaca. a nie chce zeby wszystcy mogli mi tak grzebac w moim kompie, ustawilam ze inni uzytkownicy moga tylko te pliki przegladac ale jak wiadomo kazdy na dysku ma rozne rzeczy i nie wszystkie sa do ogladaia przez innych. narazie jestem Ci bardzo wdzieczna za pomoc :))))

#8 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 21 June 2010 - 22:31

OK, wreszcie mogę zerknąć na Mac OS :)

Powinnaś mieć takie okno, można wybrać jakie katalogi i jakim użytkownikom udostępnisz:
Dołączona grafika

Prawa możesz przydzielić dla każdego katalogu osobno jeśli potrzebujesz.

#9 grado

grado
  • 61 posts

Posted 22 June 2010 - 10:11

owszem mam takie okno, ale tego pierwszego katalogu nie moge wykasowac a pod nim jest caly moj mac, wiec jak sie lacze to widze calosc a nie jeden plik.. a jak sie polaczylam jako gosc to widzialam foldery ale nie moglam do nich wejsc, nawet do tego publicznego "skrzynka wrzutowa" i teraz nie bardzo wiem jak to pozmieniac. a jeszcze mam pytanie.. czy kazdy bez problemu w sieci bedzie sie mogl laczyc z moim kompem, chodzi dokladnie o to ze jak sie lacze z imakiem to wpisuje haslo, ale moge kliknac zapamietaj to haslo, jak dla mnie to wygodne, jednak jak bede chciala udostepnic cos osobom trzecim i one klikna zapamietaj haslo to ciagle beda mogly grzebac mi w kompie, a tego nie chce.. pytanie brzmi: jak ustawic zeby goscie widzieli tylko skrzynke wrzutowa??

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24396 posts

Posted 22 June 2010 - 10:26

no to udostepnianie to rewelacja!!! odkrylam tam tez ze mozna dzielic ekran, no super!!

Lol, jesteś z przeszłości?
Nigdy nie słyszałaś o tym, że dane między komputerami (dowolnymi) można udostępniać?

#11 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 22 June 2010 - 16:41

Oj widzę że musisz sobie poczytać o uprawnieniach ;) Zerknij na dwie ostatnie lekcje tutaj: https://www.maclife.pl/mac-szkola

Nie możesz wykasować tego katalogu? A kłódkę na dole masz otwartą? Bez tego żadnych zmian nie zrobisz... A domyślnie chyba cały dysk się nie udostępnia, tylko zdaje się "Katalog publiczny" dokładnie tak jak na moim screenie.

Dla innych osób najlepiej zrób tak, że katalogi które chcesz im udostępnić dodaj w pierwszym polu tego okna. W drugim polu możesz zdefiniować komu jakie prawa dajesz - wybierz "Każdy" i daj mu prawa tylko do odczytu. Dla ciebie czyli użytkownika z hasłem są prawa do odczytu i zapisu. Proste, logiczne, niezawodne ;) A po to są konta użytkowników i prawa dostępu żeby udostępniać komu chcesz dokładnie to co chcesz.

#12 grado

grado
  • 61 posts

Posted 22 June 2010 - 21:02

wiedzialam, ale nigdy sie tym nie bawilam... nie wiem co w tym takiego dziwnego... jak ktos pracuje na jednym kompie to nie potrzebuje takich opcji..

---------- Wpis dodano o 22:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:00 ----------

mam otwarta, ok poczytam, pobawie sie, moze wszystko mi sie uda ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users