Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prawa autorskie, przy tworzeniu utworu.. ( sample ściaganie z internetu )

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fikou

Fikou
  • 475 postów
  • SkądStettin, Poland

Napisano 21 czerwca 2010 - 10:04

Witam,

jeśli tworze utwór na podstawie darmowych sampli które są udostępnione przez stronę również z płatnymi, to dostaje powiedzmy prawo żeby potem swój kawałek publikować w internecie? Mała jest szansa, że ktoś inny np. w polsce tylko użyje tych samych 15 sampli z 10 różnych środowisk, nada innym inne tempo, doda właśnie takie wtyczki VST a nie inne, napisze taki a nie inny tekst.. ewentualnie doda do tego jakieś wideo.

Czy robiąc powyższe czynności mogę się podpisać pod zrobionym bitem imieniem i nazwiskiem bądź pseudoninem z czystym sumieniem?

P.S Jeszcze jedno.. czy oprócz tutoriali podanych w internecie, i szkoleń z Logic Studio. Wie ktoś może coś o szkoleniu z Ableton'a 8ki?

#2 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 czerwca 2010 - 10:18

Prawa autorskie. Jeżeli coś zrobiłeś, jest to Twoim dziełem i tyle. Odnośnie utworów, upewnij się, na jakich zasadach są udostępniane (może być np tak, że masz prawo ich używać w domowym zaciszu, aby sobie poćwiczyć obsługę programu itp, ale nie możesz ich wykorzystać do publicznej emisji i działalności zarobkowej, takiej jak chociażby sprzedaż płyt z utworem).

#3 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 czerwca 2010 - 10:29

to bardzo sliski temat :) zapytam tylko jakie sample ? czy to loopy perkusyjne ? melodyjne ? czy wokale ? abletona 8 proponuje z youtube ogarnać :)

#4 Fikou

Fikou
  • 475 postów
  • SkądStettin, Poland

Napisano 21 czerwca 2010 - 12:33

od perkusji.. po melodie, różnego rodzaju snare, kicki, hihaty.. no masaaa tego nie jestem w stanie określić :) jeśli nie jestem wytwórnią, ani nie współpracują z żadną, czy też moja powiedzmy "ekipa" nie ma podpisanej umowy z nikim.. moge to poprostu olać? :)

#5 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 czerwca 2010 - 15:42

Jesli to sa darmowe demo wersje zachęcające do zakupienia platnych packów samplii czy loopów - to na 95% nie mozesz ich uzywac komercyjnie. Poza tym zobacz w warunkach opisanych przy samplach (conditions, terms, usage, szukaj takich slow ;)) czy mozesz ich uzywac w komercyjnym celu. Z tym jest roznie, zaleznie od dystrybutora/producenta. Np primeloops daje dozywotnia gwarancje komercyjnego uzytku na raz zakupione u nich sample.

#6 Fikou

Fikou
  • 475 postów
  • SkądStettin, Poland

Napisano 21 czerwca 2010 - 16:43

akurat mówie m.in o stronie Loopmasters Pro Sample Cds, Download Samples, Royalty Free Sounds, Sample Libraries and Boutique :)

#7 TG

TG
  • 151 postów
  • SkądJawor

Napisano 11 lipca 2010 - 15:59

Sample są legalne, jeżeli zezwala na to ich licencja. Polecam poszukać tych na licencji Creative Commons 3.0 z typem zezwalającym na modyfikacje i publikowanie W innym wypadku, polecam kupić ;-) Np. coś od Native Instruments.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych