Witam,
jeśli tworze utwór na podstawie darmowych sampli które są udostępnione przez stronę również z płatnymi, to dostaje powiedzmy prawo żeby potem swój kawałek publikować w internecie? Mała jest szansa, że ktoś inny np. w polsce tylko użyje tych samych 15 sampli z 10 różnych środowisk, nada innym inne tempo, doda właśnie takie wtyczki VST a nie inne, napisze taki a nie inny tekst.. ewentualnie doda do tego jakieś wideo.
Czy robiąc powyższe czynności mogę się podpisać pod zrobionym bitem imieniem i nazwiskiem bądź pseudoninem z czystym sumieniem?
P.S Jeszcze jedno.. czy oprócz tutoriali podanych w internecie, i szkoleń z Logic Studio. Wie ktoś może coś o szkoleniu z Ableton'a 8ki?

Prawa autorskie, przy tworzeniu utworu.. ( sample ściaganie z internetu )
Rozpoczęty przez
Fikou
, 21 cze 2010 10:04
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 czerwca 2010 - 10:04
Napisano 21 czerwca 2010 - 10:18
Prawa autorskie. Jeżeli coś zrobiłeś, jest to Twoim dziełem i tyle. Odnośnie utworów, upewnij się, na jakich zasadach są udostępniane (może być np tak, że masz prawo ich używać w domowym zaciszu, aby sobie poćwiczyć obsługę programu itp, ale nie możesz ich wykorzystać do publicznej emisji i działalności zarobkowej, takiej jak chociażby sprzedaż płyt z utworem).
Napisano 21 czerwca 2010 - 10:29
to bardzo sliski temat
zapytam tylko jakie sample ?
czy to loopy perkusyjne ? melodyjne ? czy wokale ?
abletona 8 proponuje z youtube ogarnać

Napisano 21 czerwca 2010 - 12:33
od perkusji.. po melodie, różnego rodzaju snare, kicki, hihaty.. no masaaa tego nie jestem w stanie określić
jeśli nie jestem wytwórnią, ani nie współpracują z żadną, czy też moja powiedzmy "ekipa" nie ma podpisanej umowy z nikim.. moge to poprostu olać?

Napisano 21 czerwca 2010 - 15:42
Jesli to sa darmowe demo wersje zachęcające do zakupienia platnych packów samplii czy loopów - to na 95% nie mozesz ich uzywac komercyjnie.
Poza tym zobacz w warunkach opisanych przy samplach (conditions, terms, usage, szukaj takich slow
) czy mozesz ich uzywac w komercyjnym celu. Z tym jest roznie, zaleznie od dystrybutora/producenta. Np primeloops daje dozywotnia gwarancje komercyjnego uzytku na raz zakupione u nich sample.

Napisano 21 czerwca 2010 - 16:43
akurat mówie m.in o stronie Loopmasters Pro Sample Cds, Download Samples, Royalty Free Sounds, Sample Libraries and Boutique

Napisano 11 lipca 2010 - 15:59
Sample są legalne, jeżeli zezwala na to ich licencja. Polecam poszukać tych na licencji Creative Commons 3.0 z typem zezwalającym na modyfikacje i publikowanie
W innym wypadku, polecam kupić ;-) Np. coś od Native Instruments.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych