Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone zza granicy a gwarancja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 17:01

Witam. Zamówiłem iPhone 4 w UK (przes osobę, która tam mieszka). Jak wygląda kwestia gwarancji w razie uszkodzenia ? Musiałbym go odesłać do UK (odeślą do po naprawie do Polski) czy też jest jakiś serwis w Polsce, który naprawia iPhone'y w ramach gwarancji zakupione poza granicami kraju ? Info dla nabijaczy zbędnych postów: tak, użyłem opcji szukaj i niczego szczególnego w tym temacie nie znalazłem.

#2 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 18 czerwca 2010 - 18:08

w naszym kraju twój telefon nie będzie miał gwarancji , będziesz musiał odsyłać do angli albo wystarczy zanieść telefon do apple store najbliższy jest chyba w niemczech

#3 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 18:41

w naszym kraju twój telefon nie będzie miał gwarancji (...)

quzo - nie wiem jak to jest z iPhonami, ale czy w ich przypadku nie obowiązują zasady gwarancyjne takie same jak w przypadku dowolnej innej elektroniki? Bo jeśli kupujesz _cokolwiek_ w _dowolnym_ sklepie na terenie UE, to produkt MA gwarancję obowiązującą na terenie całej UE. Pytanie tylko, jak można ją zrealizować - czy trzeba wysyłac do tego samego sklepu, czy nie...

#4 chudas94

chudas94
  • 144 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 czerwca 2010 - 19:34

Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy jeśli kupię iPhone w USA to czy jeśli mi się zepsuje coś (odpukać w niemalowane :) to co z gwarancją? Musiał bym go odesłać do USA na gwarancje czy jak to jest?

#5 deusz

deusz
  • 174 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 18 czerwca 2010 - 19:50

iPhone zza granicy a gwarancja
Witam.

Zamówiłem iPhone 4 w UK (przes osobę, która tam mieszka).

Jak wygląda kwestia gwarancji w razie uszkodzenia ? Musiałbym go odesłać do UK (odeślą do po naprawie do Polski) czy też jest jakiś serwis w Polsce, który naprawia iPhone'y w ramach gwarancji zakupione poza granicami kraju ?

W normalnym przypadku telefon oddaje się tam, gdzie został zakupiony. W moim przypadku - odnoszę do sklepu sieci o2. Jednak oni i tak odsyłają telefon do serwisu Apple, więc podejrzewam, że obojętnie do jakiego Apple Story można go wtedy podesłać, bo rozumiem, że właśnie z Apple Story go zamówiłeś [?]

Jeśli Ci tak bardzo zależy, przy następnych odwiedzinach w sklepie Apple mogę się o to spytać.

#6 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 19:52

quzo - nie wiem jak to jest z iPhonami, ale czy w ich przypadku nie obowiązują zasady gwarancyjne takie same jak w przypadku dowolnej innej elektroniki? Bo jeśli kupujesz _cokolwiek_ w _dowolnym_ sklepie na terenie UE, to produkt MA gwarancję obowiązującą na terenie całej UE. Pytanie tylko, jak można ją zrealizować - czy trzeba wysyłac do tego samego sklepu, czy nie...

zdaje się, że się mylisz. na szybko nie mogłem znaleźć podstawy prawnej potwierdającej to, o czym piszesz lub negującej, jednak z tego co wiem gwarancja jest dobrowolnym oświadczeniem producenta/dystrybutora i może być dowolnie kształtowana lub nawet może w ogóle jej nie być. co innego w przypadku odpowiedzialności sprzedawcy. tutaj prawo narzuca pewne warunki. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej została zmieniona właśnie "na żądanie" UE i tam zapisane są obowiązki i prawa konsumenta oraz sprzedawcy.
jak znajdę podstawę prawną to wrzucę

#7 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 19:59

Podam przykład - mam aparat fotograficzny zakupiony w jakimś podrzędnym sklepie, ale z gwarancją producenta i to europejską. Mogę zatem oddać aparat w razie uszkodzenia do autoryzowanego serwisu w Polsce lub np. w Niemczech, jeśli akurat tam będę z uszkodzonym aparatem. Nie wiem tylko czy mi go odeślą do domu :P Jestem pewien, że iPhone'a mogę oddać do dowolnego apple storu, pytanie tylko jak mogę im go tam dostarczyć i czy mi go odeślą do Polski ?

#8 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 20:02

no to mam :) może nie jest to podstawa prawna ale chyba wiarygodne źródło źródło: Europejskie Centrum Konsumenta "Przepisy prawa ani na poziomie europejskim, ani na szczeblu krajowym nie posługują się pojęciem gwarancji europejskiej. Termin jest stosowany w obrocie, dlatego zarówno prawnicy, jak i konsumenci, czy sprzedawcy różnie go interpretują. Gwarancją europejską najczęściej nazywa się taki dokument gwarancyjny, w którym zapisany jest zakres terytorialny ważności tego zobowiązania. Jeśli obszar ten jest ograniczony do Europy to potocznie nazywa się to gwarancją europejską. Natomiast zdarza się, że producent rozszerza swoje zobowiązanie do realizowania roszczeń konsumentów do dowolnego kraju świata i wtedy mówi się o międzynarodowej gwarancji." edit a tu podstawa prawna USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego "4. W dokumencie gwarancyjnym należy zamieścić podstawowe dane potrzebne do dochodzenia roszczeń z gwarancji, w tym w szczególności nazwę i adres gwaranta lub jego przedstawiciela w Rzeczypospolitej Polskiej, czas trwania i terytorialny zasięg ochrony gwarancyjnej. Ponadto powinno być w nim zawarte stwierdzenie, że gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową." czyli zasięg terytorialny musi być określony w warunkach gwarancji. jest będzie napisane w niej, że obowiązuje tylko w PL czy UK czy USA to tak jest i pojęcie gwar europejskiej nic nie zmieni

#9 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 20:19

Aha. Czyli jak brzy odpowiedź na moje pytanie z pierwszego posta ? Dla ułatwienia proponuję aby głos zabrały osoby z Polski, które oddwały na gwarancję iPhone kupionego za granicą. (jak to robiły : czy osobiście, czy wysyłały pocztą, czy towar został odesłany (czy ponosiło się koszty wysyłki przez gwaranta do Polski, czy trzebabyło samemu go odebrać, kto zabił Kenedy'ego, czy Oswald działał sam ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych