Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Otwieranie nieznanych plików w TextEdit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 22:20

Czasem ma różne pliki konfiguracyjne itp. Chciałbym je obejrzeć. Jest to w systemie Mac OS X niezwykle uciążliwe. Jak można zrobić, żeby w menu wszystkich programów albo tylko nieobsługiwanych tzn. takich co do których system nie wie jak je otworzyć była jako proponowana aplikacja TextEdit albo coś innego?

#2 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 stycznia 2007 - 22:24

Zaznaczasz dany plik, klikasz CMD + I, wybierasz zakładkę 'Open with' i wynierasz program z listy a później klikasz change all. Wszystkie pliki tego formatu będą otwierane programem, który wybrałeś :)

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 22:24

wiele razy było na forum o tym: a) menu kontekstowe "otwórz w" B) get info "zawsze otwieraj w"

#4 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 stycznia 2007 - 22:26

http://mac.chwilami....z-to-bo-inaczej

#5 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 07:39

Zaznaczasz dany plik, klikasz CMD + I, wybierasz zakładkę 'Open with' i wynierasz program z listy a później klikasz change all. Wszystkie pliki tego formatu będą otwierane programem, który wybrałeś :)

Na 100% to nie działa ma wszystkie pliki danego formatu, ale na pojedyńczy plik. Kiedyś chciałem zrobić, żeby mi się pliki MP3 otwierały w QT, a nie w iTunes i zrobiłem tak ale zadziałało na jeden konkretny plik.
To jest prawda, że za każdym razem mogę ręcznie wybierać, ale mi nie o to chodziło, tylko o to, żeby dodać taką akcję np. w Automatorze. Wiem, że to się da zrobić, ale jak tych narzędzi jeszcze nie opanowałem. Pytam, bo może ktoś ma takiś pomysł. Dodanie do menu opcji: "Otwórz w TextEdit". Tak, żeby zawsze było.

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 09:09

A kliknąłeś guzik: "chqange all"?

#7 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 18 stycznia 2007 - 15:57

Napisałem, żebyś po wybraniu programu nacisnął 'Change all'- to zmienia domyślny program do otwierania na wybrany przez Ciebie dla wszystkich plików o tym rozszerzeniu... I to działa- zmieniłem tak np. pliki PDF, które domyślnie są otwierane w Preview a ja chciałem je uruchamiać Adobe Acrobat'em :]

#8 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 19 stycznia 2007 - 22:12

Napisałem, żebyś po wybraniu programu nacisnął 'Change all'- to zmienia domyślny program do otwierania na wybrany przez Ciebie dla wszystkich plików o tym rozszerzeniu... I to działa- zmieniłem tak np. pliki PDF, które domyślnie są otwierane w Preview a ja chciałem je uruchamiać Adobe Acrobat'em :]

U mnie Adobe Acrobat bez mojego odziału sobie poradził i stał się domyślnym programem. Prawda jest taka, że ja próbowałem jak w Windows, czyli Open with i myślałem, że jak tam kliknę to będzie OK, a to działało zawsze, ale do jednego konkretnego pliku. Teraz faktycznie jest OK. Dzięki za pomoc.
P. S. Ja wiem, że to moja wina, bo pownienem poszukać na forum, ale warto, żeby problemy, które były poruszane wiele razy trafiały do działu FAQ. Po paru tygodniach zrobi się tego pełno, ale można pokatalogować. Widziałem forum, gdzie tak jest i działa świetnie.

#9 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2007 - 22:22

A nie było by dobrym rozwiązaniem, gdybyś trzymał znaczek TextEdit w Docku albo panelu bocznym lub pasku narzędziowym (przeciągnij znaczek programu na pasek narzędziowy z wciśniętym klawiszem Polecenie) okien Findera? Wtedy jednym ruchem możesz przeciągnąć dokument na znaczek programu, bez potrzeby zmieniania domyślnie otwierającego go programu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych