Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad czy do nawigacji GPS potrzeba 3G? Jaka mapa najlepsza?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 dario128

dario128
  • 58 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:05

Pierwsze pytanie: Czy żeby używać GPS w ipadzie potrzebuje mieć aktywna kartę sim, wifi czy cokolwiek do łączności bezprzewodowej (czy pobiera to jakieś pieniądze)? Drugie pytanie: jaka mapa najlepsza na polskie drogi?

#2 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:23

1. Żeby używać aGPS potrzebny jest model iPada wifi+3g, a czy karta sim i mozliwosc laczenia sie z internetm, to nie wiem, ale raczej tak. 2. Jeżeli nie chcesz być zdany tylko na wifi, czyli miesjca gdzie takowy istnieje, to pobiera to pieniadze (abonamnet internetowy )

#3 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:35

2. Jeżeli nie chcesz być zdany tylko na wifi, czyli miesjca gdzie takowy istnieje, to pobiera to pieniadze (abonamnet internetowy )

Tylko w przypadku systemowego programu Mapy, korzystającego z Google Maps. Wystarczy zainstalować OffMaps i pobrać mapy wybranego obszaru, aby móc korzystać z nich bez połączenia z siecią (korzystam z tego programu, jak jadę pociągiem i chcę sprawdzić, czy jeszcze daleko do celu, a akurat nie ma zasięgu komórkowego lub jest tylko Edge).

Można też użyć jakiejś nawigacji samochodowej, np. Navigona, tylko chyba jeszcze żadna taka nawigacja z iPhone'a nie jest dostosowana do iPada, więc obraz nie będzie zbyt atrakcyjny (te podwojone piksele...), ale prędkość działania jest dużo większa, no i odbiornik GPS w iPadzie jest bardziej czuły niż w iPhonie.

#4 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:37

Wydaje mnie się tak na logikę, że jest to rozwiązane podobnie jak w Iphonie, którego nie posiadam więc pytaj użytkowników

#5 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:07

Z tego co mi się wydaje, to nie potrzeba żadnego połączenia z siecią komórkową żeby korzystać z GPS w iPadzie. Funkcja assisted (aGPS) wymaga połączenia, i służy tylko do szybszego złapania pierwszego fixa. Jeżeli nie ma zasięgu, lub karty SIM, będzie go po prostu dłużej łapać.

#6 dario128

dario128
  • 58 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 21:33

Czy jest w offmaps polska lokalizacja?

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 11:27

Z tego co mi się wydaje, to nie potrzeba żadnego połączenia z siecią komórkową żeby korzystać z GPS w iPadzie. Funkcja assisted (aGPS) wymaga połączenia, i służy tylko do szybszego złapania pierwszego fixa. Jeżeli nie ma zasięgu, lub karty SIM, będzie go po prostu dłużej łapać.

Tak jest, dokładnie to oznacza to "A" w AGPS. Nic więcej.

#8 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2010 - 14:50

a iPad WiFi w ogole ma odbiornik GPS?

#9 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 20 czerwca 2010 - 15:19

nie ma, tylko przez wifi podaje przybliżoną lokalizacje ;)

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 23:02

No to jak nie ma to chyba by było wszystko w temacie. Ale moment, jedni twierdzą że jest, a inni że nie. No to jest czy nie?

#11 dario128

dario128
  • 58 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 10:11

Ja miałem ustalona pewną trasę i wczytaną mapę google. Jechałem pociągiem (wyłączone wifi i 3g) i na ten wczytanej mapie (kawałku który oglądałem wcześniej) normalnie był punkt i pokazywał moją lokalizację. Więc jak widac działa i bez mapy i internetu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych