Macbook a HDCP
Posted 17 January 2007 - 20:10
Posted 17 January 2007 - 20:18
Posted 17 January 2007 - 20:20
Witam
Mam zamiar kupić Macbooka core2 2gh ,
Macbook ma wyjście Mini Dvi, obrazem zajmuje sie Intel GMA 950 który nie ma obsługi HDCP. Czy można przesyłać obraz do odbiornika HDTV poprzez DVI nie mając HDCP w Mac'u???
Apple TV ma wyjście HDMI wiec ma i HDCP. Ale nie chce kupować go.
jezeli ci chodzi o to czy bedzie ci dzialal macbook na twojej plazmie czy na lcd to wystarczy przejsciowka DVI - HDMI . u mnie tak dziala na plazmie 42 ...HDCP jest potrzebny w telewizorach i odbiornikach by odbierac ten "kodowany" sygnal np z bluraya czy tez z receivera od satelity
Posted 17 January 2007 - 20:34
HDCP występuje również pod DVI.
Jeśli chodzi zaś o sedno sprawy, to raczej nie będzie problemu, ponieważ na tym MacBooku raczej nie będziesz miał materiału wymagającego HDCP (chyba, że dokupisz zewnętrzny napęd BR czy HD-DVD).
Posted 17 January 2007 - 20:40
HDCP występuje również pod DVI.
Ooo, gdzieś mi 'umkło' ;-)
Posted 17 January 2007 - 20:51
Posted 17 January 2007 - 21:12
Posted 17 January 2007 - 21:33
No wiec właśnie o to chodzi:)
Chciałbym podłączyć HD-DVD od Xbox 360 do macbooka, a z macbooka do full hd właśnie przejściówką mini dvi- hdmi. Akurat ten napęd do Xboxa 360 jest pozbawiony kernela HDCP. A co z zawartością iTunes - czy filmy z iTunes mają zabezpieczenia tego typu??
Skąd informacja o braku HDCP w tym napędzie?
Posted 17 January 2007 - 21:34
Posted 17 January 2007 - 21:52
Hmm no cóż, napęd HD DVD do Xbox 360 to jedyny napęd HD DVD, którego podłącza się za pomocą kabla USB:) wiec nie może mieć HDCP.
Dalej - Xbox 360 nie posiada wyjść DVI ani HDMI ( chodzą pogłoski ze wyjdzie wersja z HDMI ale narazie nie ma:), ale konsola wyświetla na FULL HD filmy HD DVD w pełnych 1080p... Wiem bo widziałem:)
Stanowisko Microsoftu w tej sprawie jest następujące:
Xbox 360 jak i napęd HD DVD nie mają HDCP ponieważ zdaniem Microsoftu i tak HDCP nie bedzie wykorzystywane jeszcze kilka lat.
W sensie filmy nagrane na HD DVD nie wymagają aby sprzęt microsoftu miał HDCP, druga rzecz HD DVD narazie pozbawione jest regionów, w przeciwnieństwie do BLUE-RAY
I tak jakby jest - filmy HD DVD ( batman begins ) działają bez problemu, sygnał jest przesyłany przez VGA lub Component do telewizor...
Jedyny problem nie każdy FULL HD TV odbiera sygnał 1080p z wejścia VGA i Component...
Ale OFTOP Sorka!!
Co z tego, że się przez USB podłącza?
Xbox 360 nie wymaga HDCP bo nie ma wyjścia cyfrowego. Na analogu możesz sobie i te 1080p jeszcze oglądać przez kilka lat do uaktywnienia ICT, ograniczającego sygnał analogowy do rozdzielczości SD.
HD-DVD też się wzbogaci o blokadę regionalną w tym roku, więc "narazie" to trochę słaby wyznacznik.
Posted 17 January 2007 - 21:55
Co z tego, że się przez USB podłącza?
Xbox 360 nie wymaga HDCP bo nie ma wyjścia cyfrowego. Na analogu możesz sobie i te 1080p jeszcze oglądać przez kilka lat do uaktywnienia ICT, ograniczającego sygnał analogowy do rozdzielczości SD.
Hmm no jak się podłącza przez USB to chyba znaczy tyle że nie jest to połączenie kodowane i można je łatwo skopiować...
Co do tych kilku lat - to niech sobie i będą... Ale własnie ta tym polega cała zabawa - za te kilka lat to będzie Xbox 720, Xbox 3 czy jakiś tam inny:)
A teraz wszystko śmiga...
A co do wprowadzenia regionów - pewnie wprowadzą, ja mam HD DVD kupione w niemczech z europejskim regionem:)
HD DVD czy Blue Ray i tak wymrą nim się na prawde pojawią - Zabije je VOD i IPTV

Posted 17 January 2007 - 23:14
Hmm no jak się podłącza przez USB to chyba znaczy tyle że nie jest to połączenie kodowane i można je łatwo skopiować...
A normalne napędy na pata czy sata to co?
Co do tych kilku lat - to niech sobie i będą... Ale własnie ta tym polega cała zabawa - za te kilka lat to będzie Xbox 720, Xbox 3 czy jakiś tam inny:)
Ale tylko po analogu.
A co do wprowadzenia regionów - pewnie wprowadzą, ja mam HD DVD kupione w niemczech z europejskim regionem:)
I będziesz skazany na europejskie płyty po 25 euro...
Posted 17 January 2007 - 23:33
A normalne napędy na pata czy sata to co?
Ale tylko po analogu.
I będziesz skazany na europejskie płyty po 25 euro...
Nosz a jak bede miał region japonski czy amerykanski to bede miał może lepiej - czytaj Taniej?? Narazie HD DVD czy Blue Ray płyty są niebiańsko drogie wszedzie.
Wogóle co to za rozmowa o napędzie do XBOX'a.
Macbook nie ma HDCP, a Apple specjalnie się nie rzuca na całe te HDTV manie.
Czy mam racje??
Posted 18 January 2007 - 08:02
Nosz a jak bede miał region japonski czy amerykanski to bede miał może lepiej - czytaj Taniej?? Narazie HD DVD czy Blue Ray płyty są niebiańsko drogie wszedzie.
Wogóle co to za rozmowa o napędzie do XBOX'a.
Macbook nie ma HDCP, a Apple specjalnie się nie rzuca na całe te HDTV manie.
Czy mam racje??
Z tego co jednak wyczytałem to HD-DVD do X360 nie ma blokady regionalnej i zagra z płytką z każdego zakątka świata.
20 USD w stanach za płytkę to IMHO nie jest jakoś niebiańsko drogo.
Apple zasiada w radzie BR i narazie nic w tym kierunku nie robi, więc na HD-DVD tymbardziej się nie rzucą. Pozatym jest jeszcze kwestia dekodera software'owego - musiałbyś specjalnie instalować Windowsy i PowerDVD nowe.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users