Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problemy z USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:17

Witam. No więc mam małe problemy z ipadem po podłączeniu go do portu USB w komputerze (korzystam z windows 7 ultimate). Ostatnio często wyskakuje mi po podłączeniu ipada komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB" i komputer nie widzi ipada. Czasami pomaga restart ipada, a czasami nie. Czasami łączy się np po kilkunastu próbach. Poza tym czasami wyskakuje mi też komunikat "to urządzenie może działać szybciej", że niby nie działa jako port USB 2.0. Dodam tylko, że inne urządzenia działają normalnie w tym ipod touch bez żadnych problemów. Teraz jak to pisze np. udało mi się połączyć z komputerem normalnie po hard resecie ipada, ale po tym jak ekran zgasł po przekopiowaniu plików przez itunes w komputerze znowu wyskoczył komunikat "nie rozpoznano urządzenia usb" i ipad sam się odłączył. W tej chwili mam JB, ale wcześniej na orginalnym sofcie działo się to samo. Jakieś pomysły? Do tego czasem jak podłączam ipada do ładowania nie dziej się nic i zaczyna się ładować dopiero, za którymś podłączeniem, a czasem trzeba nawet zresetować chociaż i to nie zawsze pomaga. (zresetować czyli wyłączyć całkiem i włączyć). Dziwna sprawa i jest to na pewno wina ipada, bo korzystam z różnych kabli innych urządzeń usb i z ipoda touch i cała reszta działa dobrze. Mam jeszcze dwa pytania, ale nie wiedziałem gdzie je wsadzić więc pytam tu: 1)co oznacza ten komunikat, który się czasem pojawia ? Waiting for activation This may take some time. 2)Czy to jest normalne, że ipad sam się rozłącza od sieci wifi? Kiedy przeglądam strony to wszystko jest ok, ale kiedy np. przez jakiś czas nie korzystam z wifi np. oglądam filmy i później włączam grę, która wymaga wifi, ipad jest tak jakby odłączony, bo wywala błąd. Gra najwidoczniej sama nie potrafi się podłączyć w przeciwieństwie do safari. Z tego wszystkiego wychodzi na to, że podczas bezczynności ipad wyłącza wifi chcę tylko wiedzieć czy jest to normalne.

#2 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 11:05

Od momentu napisania poprzedniego postu nie da się zrobić już nic. Próbowałem już chyba z 50 razy podłączyć ipada do ładowania i nic się nie dzieje. To samo jak podłączam do komputera. Jak coś się zjebało to nie będę mógł oddać nawet na gwarancję bo nie mam jak zrobić restore do orginalnego softu... Tylko, co tam się mogło zepsuć? Wina leży po stronie softu czy jest coś z tym portem do podłączania? Chyba, że ten szmelc za 3500 był zepsuty od samego początku... bo nigdy nie działał tak jak powinien. Np. miałem w ustawieniach, że po podłączeniu ipada ma się samo włączać itunes i nigdy się tak nie działo aż do wczoraj. Ogólnie działa sobie jak chce. Do tego bateria nigdy w życiu nie trzymała 10 godzin, jasność ekranu mam na jakieś 60%... Oprócz tego mam wrażenie, że są problemy z wifi (nie to o co pytałem). Np przeglądam sobie neta i nagle zastój nic się nie da zrobić żadna strona się nie ładuje, biorę w tym samym momencie laptopa/ipoda touch i wszystko działa normalnie. Przymykałem oczy na te drobne niedoróbki, ale teraz już się wkurwiłem trochę. Pytanie jak mam oddać na gwarancję w razie czego. Ipad jest z USA musiał bym wysłać za ocean czy mogę np. dać do serwisu w niemczech? I jak mam to zrobić? Mogę sobie po prostu wejść do pierwszego lepszego sklepu apple czy muszę wcześniej coś jeszcze zrobić?

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 12:55

Zacznij najpierw od sprawdzenia jak sie zachowuje iPad z innym komputerem, bo problemem moze byc komp a nie iPad. Chociaz jak kazde urzadzenie mogles trafic na jakas felerna sztuke. Ja mialem takie problemy z iPhone dopuki nie zdalem sobie sprawy, ze moja plyta glowna ma chipset P55 ktory sie gryzie z iPhonem i problemy ustapily, jak wlozylem do kompa zewnetrzny kontroler USB.

#4 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 13:37

Sprawdziłem właśnie na innym komputerze I dzieje się to samo czyli "nie rozpoznano urzadzenia USB" poza tym iPad nie chcę się też ładować tym zasilaczem dołaczonym przez apple po podłaczeniu do gniazdka więc coraz więcej czynników wskazuje na to, że trafiłem jakas trefna sztukę. Popróbuje jeszcze jakoś podłaczyć ipada do komputera i zrobić restore może to win a JB jednak. Dla uściślenia nie ładuje się żadnym zasilaczem poza tym mam tylko ten od apple.

#5 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 czerwca 2010 - 13:46

Przeczytaj to - http://myapple.pl/bl...postrzezen.html

Może twój problem jest podobny.

#6 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 14:11

Przeczytałem ten artykuł, ale wole sam tego nie otwierać, bo się na tym nie znam ani trochę. Poza tym nie chcę tracić gwarancji w przypadku jak by tam były jakieś plomby albo coś w tym stylu. Znając moje zdolności w tej materii na pewno bym coś złamał. Dalej nie mogę podłączyć ipada do komputera. Więc w tej chwili nie mogę oddać nawet na gwarancję jak by była taka możliwość ;/.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 15:27

a probowales wprowadzic w DFU i podlaczyc ? Kabek USB masz na pewno dobry?

#8 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 16:00

Kabel mam dobry, bo działa z ipodem i testowałem też innym kablem i jest to samo. Próbowałem wprowadzić w DFU mode i recovery mode i ciągle ten sam komunikat "nie rozpoznano urządzenia usb". Zainstalowałem też na nowo itunes ale nic to nie dało.

#9 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 17 czerwca 2010 - 07:22

Sprawdź czy czasem nie masz coś uszkodzone w porcie w ipadzie? Pokrzywiona/ połamana scieżka itp.

#10 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 11:56

Raczej nie chociaż ekspertem nie jestem. Jest to strasznie dziwna sytuacja nagle przestało działać a ipad nigdy mi nie spadł ani na pewno nie było żadnych uszkodzeń mechanicznych. Z drugiej strony ciężko też przypuszczać, że jest to wina softu. Może jakieś wirusy? Teraz popróbowałem trochę i za którymś włożeniem tej wtyczki ipad zaczął się ładować. Podłączyć do komputera dalej się jednak nie da (próbowałem już na 3 komputerach).

Ostatnie pytanie. Czy da się jakoś przywrócić oryginalny soft bez podłączania do komputera? Jeżeli tak to wysłałbym na gwarancje o ile się da, a jeżeli nie to będę musiał spróbować w jakimś nie autoryzowanym serwisie.

---------- Wpis dodano o 12:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:30 ----------

Lol teraz jeszcze na sam koniec zrobił mi się brick. Jako, że mam zamiar oddać tego ipada na jakiś serwis to w ustawieniach dałem opcję żeby wykasowało dane, bo po, co ktoś mi ma grzebać np. w moich mailach. Poza tym pomyślałem, że może to pomóc tylko nie wiedziałem, że przy okazji wykasuje się flash, a na to wygląda. Po włączeniu jest tylko jabłko na czarnym tle i nic się nie dzieje. Działa recovery mode, ale po podłączeniu do komputera znowu jest ten komunikat, że nie rozpoznaje urządzenia. Czy to znaczy, że flash jest czysty i mogę odesłać na gwarancję i nikt nie zauważy, że był robiony JB?

#11 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 18 czerwca 2010 - 19:32

Może to być banalna podpowiedź, ale... Czy masz zaktualizowany iTunes do najnowszej wersji? To chyba jest przyczyną.

#12 ebdul18

ebdul18
  • 43 postów

Napisano 19 czerwca 2010 - 09:19

Mam pisałem wcześniej, że instalowałem itunes od nowa. Wygląda na to, że coś się tam przepaliło. Dałem do nieautoryzowanego serwisu, który się zajmuje naprawami produktów apple i taka jest pierwsza diagnoza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych