Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Imac 10.6.3 'zablokowany' dock, nie można nic z niego usunąć itp...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 14 czerwca 2010 - 18:41

Witam Posiadam system Snow Leopard na Imacu, z najnowszymi aktualizacjami. Kilka dni temu usunąłem Apple Logic'a Pro z aplikacji, ponieważ mam jeszcze jednego w aplikacjach już po aktualizacji. Po usunięciu tego programu w dock'a, na ikonce tej 'starej' wersji jest znak zapytania (co zapewne oznacza - błędny skrót). Zauważyłem, że nie mogę ani nic usunąć, przesunąć, ani nic dodać z dock'a. W ustawieniach dock'a nie widzę żadnej funkcji blokowania/oblokowania dock'a. W jaki sposób mogę między innymi usunąć ten skrót i w przyszłości przesuwać i dodawać skróty w dock'u? Jeżeli coś źle napisałem, to przepraszam. Jest to mój pierwszy post tutaj. :) Z góry dziękuje za odpowiedż...

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:19

A jak usunales logica? Z reszta - jak mozna miec dwie te same aplikacje? Nie czaje bazy... W kazdym razie, ja bym pierwsze co zrobil to naprawa przywilejow.

#3 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:09

System zainstalował mi aktualizację programu i wtedy pojawiła się nowa ikona Logic'a w Aplikacjach. A starą 'wersję' usunąłem poprzez przeciągnięcie pliku z aplikacji do kosza. 'naprawa przywilejow.' robiłem i nic... dzięki za odpowiedź

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:34

Hmm docker czy nawet onyx powinny miec funkcje blokowania zawartosci docka. Sprawdz te aplikacje, ale badz ostrozny przy onyxie by nie namieszac zbyt w systemie. Po prostu zaznacz blokade, zastosuj ustawienia, a potem po chwili odznacz.

Tak na szybko znalalzem to

Originally Posted by VoodooDaddy
My kids always come over to my computer and drag icons off my dock and its getting rather annoying. Is there any app or setting that will make you type in a pw to do this?? Seems you can lock down just about everything but this.

I ran across this as well, which will be helpful for the business i work for.

[SystemDisk]->Users->[User]->Library->Preferences->com.apple.dock.plist (getinfo->lock it)

you can still drag the icons off, but when you logout/in they reappear in their proper spots. This is useful for my needs, hope it helps you!

also, I just found this, might be useful to you if you need it for a regular account (not administrator)

""""Sys Prefs --> Accounts --> + --> Enter Details in --> Parental controls --> Configure --> Some Limits --> Tick All But Modify Dock.

This Will Prevent the dock being modified Only with that user""""

Jest to co prawda za czasow Tigera ale moze pomoc. Rob zawsze kopie bezpieczenstwa.

#5 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:39

Faktycznie znalazłem to w Onyxie... Dzięki wielkie! ...bo już od dłuższego czasu się z tym męczyłem :) Temat można zamknąć.

#6 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 23:11

Jesli tylko dany temat zostanie wyłowiony w gąszczu wszystkich to zawsze jestesmy w stanie udzielic jakies rady. Lookaj od czasu do czasu na myapple a nauczysz sie wielu nowych rzeczy :)

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 600 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 23:18

I oducz się używać Onyksa, to nieprzydatne do niczego, a tylko napsuje.

#8 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 15 czerwca 2010 - 16:51

I oducz się używać Onyksa, to nieprzydatne do niczego, a tylko napsuje.

No ja już nie rozumiem :), bo jedni mówią, że czyszczenie rejestru itp - poprawia wydajność komputera, a drudzy że robi to tylko dodatkowy bałagan w komputerze... To jak to jest w końcu?

#9 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 czerwca 2010 - 17:23

Rejestru? Gdzie Ty zyjesz?

#10 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 15 czerwca 2010 - 17:42

Onyxa używałem do tego by przeczyścić 'cache' co jakiś czas...

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:31

Problem Onyxa jest taki, że to co można wystukać z palca w terminalu on ma ładnie w GUI pokazane, tylko że ma on być 'niby' dla osób bojących się terminala, wszystko byłoby ok, tylko że ludzie nieznający terminala i nieznający dostatecznie osx nie wiedzą dokładnie co klikają w Onyxie i dlatego może on być źródłem kłopotów po takim bezmyślnym klikaniu. A Ci którzy wiedzą co jaka opcja oznacza to nie klikają w Onyksie, tylko w terminalu. I w ten sposób koło się zamyka.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 600 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:41

'cache' to nie 'rejestr'. I nie zgadzam się, że wyłącznie w Terminalu. Jak ktoś jest casual klikacz, to niech Terminala nie rusza, ale ~/Library/Caches/* można wykasować też z poziomu Findera, a repair permissions zrobić z DU - na co do tego osobny soft?

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:47

I nie zgadzam się, że wyłącznie w Terminalu.

Nie napisałem że 'wyłącznie', ale ok, widocznie nie potrafiłem tego opisać o co mi chodziło. ;)

#14 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:52

Dzięki, w takim razie Onyx wędruje do śmietnika :) No tak, 'Cache' o ile się nie mylę to pliki tymczasowe programów?

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 600 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:55

Let me google that for you

#16 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:55

...a repair permissions zrobić z DU - na co do tego osobny soft?

Co to jest 'DU'?

Wybaczcie za te pytania, ale jeśli chodzie o programowanie i te sprawy to jestem kompletnym laikiem :]

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:56

Tak i zostaw je w spokoju, znaczy nie, nie są to tymczasowe pliki, mają za zadanie przyspieszenie programów/systemu, nie ma sensu czyścić tego co chwile, od pól roku nic nie czyściłem i wszystko chodzi jak na początku. Tylko po wywaleniu jakiegoś programu muszę dokładnie po nim posprzątać (ręcznie), taką mam manię ;)

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 600 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 21:58

Tylko miejsce zajmują ;-) A DU to Disk Utility (nie widzę związku z programowaniem).

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 22:00

no, 780 mega po pół roku u mnie, wielkie mi rzeczy. A Safari tylko czyszczę od czasu do czasu, bo one potrafią drugie tyle zająć, ale Safari coraz mniej używam także luz.

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 600 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 22:01

Mi Safari mocno zjadało zawsze (ale nadal mam link do /dev/null i problem nie istnieje :P).

#21 Damian.De

Damian.De
  • 317 postów
  • SkądWielkopolska, UK

Napisano 15 czerwca 2010 - 22:04

ok, wszystko już wiem :) Dzięki

#22 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 22:04

Tak wiem że tak masz, bo kiedyś o tym pisałeś, ale jak już to ja bym tylko te miniaturki TopSites zrobił do /dev/null, a cache stronek jest przydatne, w sensie przyspiesza ładowanie ich. Zresztą TopSites które najwięcej zajmuje ja mam wyłączone, bo i tak nigdy z tego nie korzystałem. Dobra, reboot bo się 10.6.4 ściągnął właśnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych