czesc wszystkim. mam problem z ipodem photo 20 gb (4 generacja). otoz pewnego dnia podlaczylam go sobie jak zwykle pod kompa, puscilam muzyczke i no coz, zasnelam, a jak sie obudzilam to itunes owszem pokazywal, ze ipod jest podlaczony, ale niestety juz nie pokazywal zawartosci. odlaczylam go wiec i niestety ipod byl rzeczywiscie pusty. ponad 3 dni muzy poprostu zniknelo, zostaly tylko zdjecia. sek w tym, ze w ABOUT na ipodzie pokazuje, ze miejsce ktore zajmowala ta utracona muza nadal jest zajete, czyli te dane jakby tam sa, ale sie jakos zagubily. natomiast itunes pokazuje tylko, ze miejsca zajetego jest tylko tyle, ile zajmuja zdjecia. dziwne.
w necie mozna znalezc kilka programow do odzyskiwania tak zagubionych danych na ipodach. owszem odnajduja one te dane, ale jak je przywrocic na ipoda, to juz nie mam pojecia. trzeba cos dokupic, scrackowac? nie wiem.
czy ktos mial taki problem? bede wdzieczna za wszelka pomoc
ps. zaznaczam, ze to nie ma nic wspolnego z automatycznym updetem ipoda.

utrata muzyki z ipoda - zagubienie danych
Rozpoczęty przez
prosiak
, 17 sty 2007 01:00
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 stycznia 2007 - 01:00
Napisano 17 stycznia 2007 - 03:42
No to skoro jesteś w stanie wyciągnąć utwory z iPoda to wyciągnij wszystko co tylko możesz i zaimportuj to do iTunes. Kiedy będziesz pewna, że już wszystko wyciągnęłaś myślę, że powinnaś zrobić "restore" iPoda, choć równie dobrze możesz próbować przerzucać świeżo zaimportowane do iTunes utwory. Sprawdzaj jak tam zawartość iPoda, czy się zmienia czy nie.
Jakim programem próbowałaś odzyskać muzykę z iPoda?
Napisano 17 stycznia 2007 - 09:15
jak co to iPod folder kopiuje strukture plików z muzyką z ipoda
Napisano 17 stycznia 2007 - 12:00
to nie takie proste
dane odzyskiwałam za pomocą programiku Recover My Files v. 3.94. iPod jest odłączony od iTunes bo przecież inaczej nie było by dostępu do niego jako do dysku. Program znalazł mi około 2700 plików. No nie jest to wszystko ale zawsze coś.
Co do importowania tego z powrotem do iTunes to nie wiem czy się to tak bezstresowo uda. Część odzyskanych plików ma nazwy typu "_QTY.mp3" i zaczynają się gdzieś od połowy. Myślę, że jest to jakoś związane z zabezpieczeniami iTunes'a przed zgrywaniem muzy z iPoda.
Myślę czy by tego wszystkiego po prostu nie wrzucić z powrotem na iPoda i zobaczyć co będzie. W sumie i tak nie mam niczego do stracenia.
Napisano 17 stycznia 2007 - 14:20
uzyj sharepod'a morze on bendzie wykrywal muzyke nim morzesz zgrac mp3 z iPoda na dysk. a potem to chyba restore i spowrotem z dysku na iPoda.
Napisano 17 stycznia 2007 - 18:17
Miałem to samo, copy pod, ściąga piosenki i zapisuje w nich TAGi, później restore.
Możesz mieć problemy z nim, więc świerzo po restore walnij reset :]
Gdzieś tu jest temat o moim iPodzie.

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:56
takie nazwy to normalne, to takie "zabezpieczenie"
ale ze zaczynaja sie od polowy to znaczy ze albo na dysku ipoda cos zostalo nadpisane w miejsce czesci pliku albo program do odzyskiwania danych dal ciala, wtedy sprobuj jakiegos innego moze "easy recovery"
...albo oba te przypadki

Napisano 17 stycznia 2007 - 20:45
igi i co ze smart lista udalo sie
sorry za ot
Napisano 18 stycznia 2007 - 14:05
udalo sie
chcialabym poinformowac, ze moja muza wrocila na ipoda. program, o ktorym pisalam, Recover My Files przegral odnalezione pliki na kompa, potem bylo troche zabawy, bo pozmieniane byly rozszerzenia plikow, np. zamiast mp3 bylo mov, dziwne, no ale pozmienialam to i bylo ok. ponadto po przeniesieniu tego wszystkiego do itunsa okazalo sie, ze brakuje niektorych piosenek, wiec trzeba bedzie dograc, albo pozmieniania jest kolejnosc utworow w albumach, albo np jeden kawalek sklada sie z dwoch roznych piosenek, smiesznie to brzmi, jak sie slucha, ale tez da sie naprawic.
generalnie sukces
w kazdym razie dzieki wszystkim za posty i obyscie nie musieli tego przezywac, pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych