Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Autoamtyczne wywołanie .profile i .bashrc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 xTrol

xTrol
  • 7 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 09:31

Witam, mam denerwujący problem. teoretycznie powinno być tak, że wszystkie polecenia jakie zapisuję w pliku .profile (w folderze domowym) powinny wywoływać się automatycznie po uruchomieniu terminala. Nie mniej jednak za każdym razem kiedy uruchamian nowy terminal muszę wklepać . .profile Tak samo sprawa ma się z .bashrc Wiecie gdzie coś zmienić, żeby te pliki wywoływały się samoczynnie ?

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 11:21

To znaczy co bo nie bardzo rozumiem. Masz ten ~/.profile i sam się kasuje ten plik albo jego zawartość? Opisz dokładnie co znaczy "za każdym razem wklepać .profile"? Wcześniej działało, czy od samego początku nie działa?

#3 marlabs

marlabs
  • 58 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 czerwca 2010 - 12:10

A jaką masz domyślną powłokę ? Jeśli basha to spróbuj zamiast .profile użyć .bash_profile. O ile dobrze pamiętam .profile jest dla sh.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 12:13

@up, Ja mam Basha (domyślną w osx bo nic nie zmieniałem) i ładnie .profile działa. Także to raczej nie to.

#5 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2010 - 18:49

To chyba wsio rawno, ja zrobiłem u siebie .bash_profile i .bashrc i wszystko ładnie lata...

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:15

.bash_profile jest czytane przy login(1), natomiast .bashrc przy każdym uruchomieniu shella. Terminal (w defaulcie) odpala login(1), czyli każda nowa jego zakładka powinna czytać zarówno .bash_profile, jak i .bashrc. Jeśli autorowi wątku 'nie czyta', to: a) ma innego shella (może pokaże echo $SHELL?); lub B) ma złą zawartość w tych plikach (może pokaże pliki?).

#7 Numb

Numb
  • 256 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:17

.bash_profile jest czytane przy login(1), natomiast .bashrc przy każdym uruchomieniu shella. Terminal (w defaulcie) odpala login(1), czyli każda nowa jego zakładka powinna czytać zarówno .bash_profile, jak i .bashrc.

Jeśli autorowi wątku 'nie czyta', to:
a) ma innego shella (może pokaże echo $SHELL?);
lub
B) ma złą zawartość w tych plikach (może pokaże pliki?).

Skoro już jesteśmy przy shellach :)
@ftpd
Sam konfigurowałeś pod siebie zsh czy przerabiałeś jakiś szablon?

Bo zainteresowałem się ostatnio zsh, ale nie za bardzo jeszcze się we wszystkim orientuję...

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:18

Sam, dawno dawno temu.

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:29

Ja tam nie wiem bo w to nie wnikam za bardzo, ale mam tylko .profile i za każdym tabem lub nowym oknem w terminal.app, ten .profile mi się ładuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych