Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozładowuje się samoczynnie, ale tylko w nocy...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 drapichrust7

drapichrust7
  • 6 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 08:17

Witam

Historia zaczyna się w nocy z ostatniego czwartku na piątek, gdy rano przekonałem się, że pozostało mi tylko 19 proc. naładowania baterii. Nie pamiętałem ile było wieczorem więc machnąłem ręką.

Sytuacja powtórzyła się jednak znowu w sobotę i niedzielę rano. A dziś rano, po 8 godzinach od odłączenia od ładowarki (naładowano do 100 proc.) procent naładowania akumulatora - 49 proc. I dodatkowo wskazówka - po odblokowaniu telefon wyświetlił info o braku sieci.

Co ciekawe w dzień działa ok - wczoraj przez 10-11 godzin stracił tylko 12 proc., i nie leżał bez czynnie, tak jak w nocy.

Dotychczas iPhone (najnowszy soft, bez JB, kupiony pół roku temu w Orange) nie sprawiał mi problemów a tu takich klops. Przeczyściłem kartę SIM, uruchomiłem ponownie, zresetowałem ustawienia sieciowe, ale nie zrobiłem jeszcze przywracanie przez iTunes.

Ma trzy przypuszczenia, albo Orange dłubie coś w BTSach w mojej okolicy i telefon cały czas szuka zasięgu (ale żeby już 4 dni), albo coś stało się z kartą SIM (lecz tutaj nie zgadza się normalne zachowanie w dzień), albo padło coś modułem 3G/GPRS w urządzeniu (jednak dlaczego objawia się tylko w nocy?).

Macie jakieś pomysły?

[NICKMOD]majkool[/NICKMOD]
[MOD]Nazwa tematu poprawiona. ;)
Zabrakło prefixu dla wybranego modelu i wersji oprogramowania [?G - ?.?.?].
[URL="http://www.myapple.pl/iphone-pytania-i-problemy/announcement-b-font-color-red-zasady-tworzenia-tematow-regulamin-font-b.html"]ZASADY TWORZENIA TEMATÓW - REGULAMIN[/URL][/MOD]

#2 kugi

kugi
  • 315 postów
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 08:33

duchy....

#3 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwca 2010 - 08:53

Gdybyś miał JB, zainstalowalbys sobie SBSettings i mógłbyś wyłączać poszczególne moduły.. Wtedy bym Ci poradzil, żebyś sobie wyłączył neta na noc i zobaczył wtedy. Bez SBSettings możesz wyłączyć tylko 3G ale Edge zostanie włączony..

#4 kugi

kugi
  • 315 postów
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 08:56

Poza tym nie sądzę, żeby była to pora dnia, lecz np. czas używania od ładowania. Naładuj tel. wieczorem i odłącz od ładowarki zanim pójdziesz spać, to przekonasz się czy te problemy to na pewno sprawka Boogie Mana, Duchów, Wampirów czy innych Wilkołaków.

#5 drapichrust7

drapichrust7
  • 6 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 09:49

Poza tym nie sądzę, żeby była to pora dnia, lecz np. czas używania od ładowania. Naładuj tel. wieczorem i odłącz od ładowarki zanim pójdziesz spać, to przekonasz się czy te problemy to na pewno sprawka Boogie Mana, Duchów, Wampirów czy innych Wilkołaków.

Tak zrobiłem wczoraj - ładowałem od 19 do 22 (do 100 proc.). Odłączyłem i poszedłem spać. Rano (po 6tej) wstaję i jest 50 proc. Czyli połowa baterii w 8 godzin. Naładowałem go ponownie - doszło do 94 proc. Od 7 rano rozładował się do 85 proc. (jest godzina 10:30), czyli 9 proc. w 3,5 godziny, a przecież był używany (zgodnie ze wskazaniem przez systemu) przez 50 minut. Jednym słowem rozładowuje się znacznie wolniej niż w nocy. Chyba jednak duchy.

Gdybyś miał JB, zainstalowalbys sobie SBSettings i mógłbyś wyłączać poszczególne moduły.. Wtedy bym Ci poradzil, żebyś sobie wyłączył neta na noc i zobaczył wtedy. Bez SBSettings możesz wyłączyć tylko 3G ale Edge zostanie włączony..

Sprawdziłem biling - żadnej transmisji w sieci operatora.

#6 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2010 - 10:36

Hmmm skoro podejrzenia padają na to że telefon szuka sieci, to czemu nie sprawdziłeś czy po wyjęciu karty na noc sytuacja się powtórzy.

#7 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 14 czerwca 2010 - 11:29

Wyłacz też Push'a :) i powiedz:)

#8 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 czerwca 2010 - 11:45

Mam kolejny błyskotliwy pomysł: nie odłączaj na noc od ładowarki :P

#9 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:25

Tak 'Casper' podleciał w nocy i podładował się energią z telefonu...

Ludzie darujcie sobie takie brednie, to nawet śmieszne nie jest.

drapichrust7
To, że nie ma nic w billingu to nie znaczy, że nie łączy się, sprawdź czy czasem nie zostawiłeś otwartych kart w Safari bądź coś nie chodzi w tle.
Poza tym jakie masz oprogramowanie bo to też istotna rzecz.

#10 metalic69

metalic69
  • 522 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:29

Stawiam na Maila , iPoda i Safari w tle. myślę też że gdy wykluczysz ze to te procesy, wtedy na noc włącz "tryb samolotowy" i sprawdzisz czy to przez GSM, wyłącz też 3G

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych