Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

WD My Passport hasło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 15:04

zalozylam sobie haslo na dysk zewnetrzny aplikakcją ktorą wgrywa na dysk WD, a nastepnie dluggi czas dysku nie uzywalam i o hasle zapomnialam.
teraz gdy podlaczam dysk to laduje mi sie tylko ta aplikacja wgrana przez WD ktorza rzecz jasna prosi o podanie hasla.
aby zawyzyc skale swojej glupoty dodam od razu, ustalajac sobie haslo nie skorzystalam z opcji hint
i co teraz?

---------- Wpis dodano o 16:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:01 ----------

zalozylam sobie haslo na dysk zewnetrzny aplikakcją ktorą wgrywa na dysk WD, a nastepnie dluggi czas dysku nie uzywalam i o hasle zapomnialam.
teraz gdy podlaczam dysk to laduje mi sie tylko ta aplikacja wgrana przez WD ktorza rzecz jasna prosi o podanie hasla.
aby zawyzyc skale swojej glupoty dodam od razu, ustalajac sobie haslo nie skorzystalam z opcji hint
i co teraz?

tylko plizz nie zastanawiajcie sie czy aby nie pisze tego ktos kto dysk komus gwizdnął, do tej pory mam pudełko i fakture, dysk kupiony w morde w samym serwisie apla na działkowej ;(((

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 17:36

Sformatuj, chyba inaczej się nie da.

#3 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 17:48

tylko nie to ;((((( 500 gb dysk z czego 80 % moje na wage zlota RAWy. nie da sie jakos gdzies do czegos podlaczyc? albo jakas aplikacja? a moze WD jak sie im pokaze fakture to gdzies w serwisie resetuja haslo?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 17:51

Bo ludzie dzielą się na tych, którzy robią backupy oraz tych, którzy zaczną je robić... Nie wiem, co Ci poradzić. Dla mnie 'zapomnieć hasło' to coś kosmicznie dziwnego.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 17:52

na wagę złota i hasła nie pamiętasz, ani kopii nie masz, no daruj sobie, naprawdę.

#6 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 17:54

kolego, jak nie umiesz pomóc to sie nie udzielaj, nie pytalam o opinie.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 17:57

Ale on naprawdę ma rację. Generalnie zabezpieczanie dysku hasłem służy do tego, żeby nikt, kto tego hasła nie zna nie mógł się dostać do danych. Zwróć uwagę na słowo 'nikt', jest kluczowe. Albo jakimś cudem sobie to hasło przypomnij, albo RAW-y papa, a nauczka na przyszłość.

#8 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 18:04

wiem do czego słuzy hasło. obejdzie sie bez cudów, jesli komus zdarzy sie podobna przygoda prosze kontakt na maila, ja juz wiem i pokieruję bez belferskich przedmów i krytykanctwa (trzeba miec dokument zakupu, to warunek konieczny) kurcze, chłopaki, no naprawdę...jak sie nie wie to sie nie wie, po co sie tak wyzymac?

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 18:22

Jakby to hasło szło jakoś zdjąć (może idzie, tego nie wiem) to w takim razie bez sensu je było zakładać, bo to jak widać nie jest żadne zabezpieczenie. Nie wiem, może to hasło "jest bo jest" akurat w przypadku tego dysku (w sensie takie "niby" zabezpieczenie), także spróbuj podłączyć ten dysk do innego komputera jako dysk dodatkowy, nie systemowy i być może wtedy będzie do niego dostęp. Ale jeśli to zabezpieczenie "jest z prawdziwego zdarzenia", które ma pełnić swoją funkcję, czyli zabezpieczyć przed innymi osobami dane i cały dysk jest zaszyfrowany to już tego nie odzyskasz. Albo jeszcze spróbuj, jeśli masz psa, kota, ptaszka, dziecko, męża lub chłopaka, to wpisz jako hasło jego imię.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 18:25

po co sie tak wyzymac?

Bo złe zachowania należy piętnować.

#11 tuniu

tuniu
  • 139 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 13 czerwca 2010 - 18:33

wiem do czego słuzy hasło.
obejdzie sie bez cudów, jesli komus zdarzy sie podobna przygoda prosze kontakt na maila, ja juz wiem i pokieruję bez belferskich przedmów i krytykanctwa (trzeba miec dokument zakupu, to warunek konieczny)
kurcze, chłopaki, no naprawdę...jak sie nie wie to sie nie wie, po co sie tak wyzymac?

Niestety obaj panowie mają to chyba w genach bo w prawie każdym temacie wypowiadają się w podobny sposób.

#12 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 18:54

zatem do swojego motta w stopce dorzuc: "nie czytasz ze zrozumieniem tekstu? Nie używasz mózgu. Umrzyj."
bo wystarczylo ze sama autorka zapytania ocenila swoj problem jako efekt glupoty: "aby zawyzyc skale swojej glupoty dodam od razu, ustalajac sobie haslo nie skorzystalam z opcji hint". Wypowiedz "bo zle zachowania nalezy pietnowac" to egzaltacja

---------- Wpis dodano o 19:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:39 ----------[COLOR="Silver"]

---------- Wpis dodano o 19:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:52 ----------

Niestety obaj panowie mają to chyba w genach bo w prawie każdym temacie wypowiadają się w podobny sposób.

mają chłopaki zajęcie ;-))))))

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 18:56

Ano, bo nam się nudzi. Wiesz, pamiętamy swoje hasła i nie zużywamy czasu na szukanie rozwiązań tego typu problemów, co generuje naprawdę dużo wolnego.

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:00

Dobra, z tych nudów do nawet trafiłem na coś:
WD My Book reset password

Z tym imieniem kotka, pieska to wcale nie żartowałem, sprawdziłaś chociaż to? Kilka razy się spotkałem wśród znajomych że mieli takie właśnie hasła, zwłaszcza kobiety (i tego też nie odbieraj źle, tak po prostu jakoś to jest).

#15 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:09

Ano, bo nam się nudzi. Wiesz, pamiętamy swoje hasła i nie zużywamy czasu na szukanie rozwiązań tego typu problemów, co generuje naprawdę dużo wolnego.

to poświęc nieco wiecej tego wolnego czasu na edukację bo Ci krytykanctwo przesłania własne błędy, stopka to cos w rodzaju wizytówki, Twoja o Tobie mówi "sam nie umiem ale i tak mam prawo do oceny, nawet tego na czym sie nie znam", sam piszesz z błędami, (jesli trudno będzie Ci znaleźć różnicę to błędne jest sformułowanie "piszesz błędami")

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:11

Wiesz co, zamiast się tu z nami kłócić i przepychać to weź może zobacz ten link w moim ostatnim poście.

#17 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:15

Dobra, z tych nudów do nawet trafiłem na coś:
[url=http://en.kioskea.net/forum/affich-26975-wd-my-book-reset-password]WD My Book reset password[/url]

Z tym imieniem kotka, pieska to wcale nie żartowałem, sprawdziłaś chociaż to? Kilka razy się spotkałem wśród znajomych że mieli takie właśnie hasła, zwłaszcza kobiety (i tego też nie odbieraj źle, tak po prostu jakoś to jest).

spoko, nie mam takiego systemu, ilość dysków w pracy, w drugiej pracy i prywatnych znacznie przekracza moje kocie zasoby ;-)) zawiódł mnie wymyslony klucz nadawania haseł

---------- Wpis dodano o 20:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:11 ----------

Wiesz co, zamiast się tu z nami kłócić i przepychać to weź może zobacz ten link w moim ostatnim poście.

dzięki za pomoc, mam juz rozwiązanie, czy skuteczne okaże się za dwie trzy godziny ;-)))

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:19

To poczytaj to:
http://products.wdc....4779-705029.pdf

Tam widzę coś w stylu "Changing Your Password" i "Locking and Unlocking Your Drive".

#19 agnieechaa

agnieechaa
  • 9 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:28

To poczytaj to:
[url]http://products.wdc.com/library/um/eng/4779-705029.pdf[/url]

Tam widzę coś w stylu "Changing Your Password" i "Locking and Unlocking Your Drive".

to opis standardowych procedur, zeby zmienic hasło musisz wstukac poprzednie, locking and unlocking no to wiadomo
dzięki ;-)

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 20:15

błędne jest sformułowanie "piszesz błędami")

O, dzięki ;-) Nie zauważyłem nawet, literówka.

#21 abdulek

abdulek
  • 17 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 czerwca 2010 - 22:08

na przyszłość polecam 1password.

#22 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 22:31

@up, Chyba kompletnie nie zrozumiałeś o co tu chodziło :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych