Żegnaj Air, witaj iPadzie....?
Napisano 10 czerwca 2010 - 13:46
http://www.spiderswe...dzis-apple.html
W powyższym artykule pojawia się sugestia, że Apple wyznacza nowy trend. Mamy pożegnać się z MacBookami jako czołowym produktem Apple. Dziś pierwsze skrzypce mają grać iPhone i iPad. W tym miejscu pozwolę sobie przedstawić własny komentarz do tej sprawy, przeniesiony zresztą z tamtej strony (nie chciałbym dwa razy powtarzać tych samych myśli tylko zmieniając ich formę): "Nie mogę do końca zgodzić się z wiejącym z artykułu przeświadczeniem o końcu komputerów mobilnych. Dlaczego? Bo laptop z odchylanym ekranem i klawiaturą, wszystko jedno czy dotykową czy zwykłą na swoistej "podstawce pod ekranem" jest rozwiązaniem ergonomicznym a przez to najbardziej wydajnym. Owszem, usiłuje się nam wcisnąć iPady, bajeruje iPhonami. Ale to zabawki niezwykle męczące. Na tym po prostu kiepsko się pisze, tak samo jak kiepsko czyta się z wszelkich ebooków, które miały rzekomo zwiastować koniec książek. Powyższy komentarz piszę na swoim Maku i koncepcja wprowadzania go na iPadzie wydaje mi się śmieszna. Lubię kształt i stukot klawiszy tak, jak lubię przewracać karty książek. Oczywiście można będzie zapewne zrobić kiedyś komputer, który będzie tylko nagrywał i przetwarzał wypowiedziane słowa na ekran, ale lepszym rozwiązaniem pozostanie pisanie jako prostsze w formułowaniu zwięzłych myśli. Sądzę, że dojdzie do prostej stabilizacji. Gry = konsole, skomplikowane prace graficzne i naukowe = stacjonarne komputery, praca = laptopy klawiaturowe (klawiatura także na dotyk, ale na oddzielnym panelu, rozrywka typu casual i tzw. freetime = iPad i jego kolejne odsłony. Nie ma co zatem prorokować koniec ery peceta. To co wygodne, zawsze się sprzeda. Chyba, że wszyscy staniemy się analfabetami. Ale dla garstki nielicznych stworzy się lapki z klawiaturą ;)"
Dlaczego piszę o tym wszystkim? Nie po to, żeby pokazać, że potrafię coś skomentować... Po prostu dziś zaczynam się zastanawiać czy miałem rację. Gdzie bowiem odświeżone MacBooki Air? Nadzieje na pokazanie ich na ostatniej konferencji okazały się płonne. Czekamy już na nie bardzo długo - ani widu, ani słychu. Czyżby Jobs powoli zaczął wycofywać się z tego segmentu rynkowego? W końcu Amerykanie to naród komiksowy - oni pisać liter nie muszą, co najwyżej strzelą sobie coś Twitterem i koniec. A Apple zawsze wyznaczało nowe standardy. Problem tylko w tym, że jeśli mają być "iPadowe" to kompletnie mi się one nie podobają.
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:12
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:15
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:16
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:24
To jest początek końca ery komputerów stacjonarnych i typu laptop
Nie wiem skąd Jobs wytrzasnął tą tezę, ale to kompletna brednia. To tak jakby email był końcem firm kurierskich.
Małe cząstkowe urządzenia są fajne i przenośne, ale po prostu niektóre rzeczy muszą być wykonywane przez nasze stare, porządne i wydajne pecety.
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:27
Nie wiem skąd Jobs wytrzasnął tą tezę, ale to kompletna brednia. To tak jakby email był końcem firm kurierskich.
Małe cząstkowe urządzenia są fajne i przenośne, ale po prostu niektóre rzeczy muszą być wykonywane przez nasze stare, porządne i wydajne pecety.
popieram-nie wyobrażam sobie jakiejś wiekszej pracy w photoshopie ,konwertowania video/audio na urządzeniu typu iPad
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:32
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:55
W jakim kierunku potoczy się ewolucja urządzenia, które zwiemy dziś komputerem, wiedzą tylko wróżki i leśne skrzaty. Zaś niektóre spekulacje, za kilka lat, mogą wydać się zabawne i śmieszne.
Dokładnie tak jak nasze dzisiejsze "laptopy", "desktopy" z klikalnymi myszkami i stukajacymi klawiaturami. Z pewnoścą kiedyś będą dyskusje o dziwnych i śmiesznych komputerach naszych pradziadków .
Napisano 10 czerwca 2010 - 14:56
Poważny montaż wideo na iPadzie? Tutaj to rozbija się o moc obliczeniową i ekran.
EDIT:
klikalnymi myszkami i stukajacymi klawiaturami
Co jak co, ale wydające odgłos przy kliknięciu i posiadające duży i przyjemny skok klawiatury są bardzo wygodne. Nieklikające myszki? Jak inaczej osiągnąć stuprocentową pewność zrobienia pożądanej czynności?
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:12
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:17
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:34
szklana i ekranowa.
Próbowałeś kiedyś coś poważnego napisać na klawiaturze dotykowej?
Zwykła, stukająca i wygodna klawiatura się nie zmieni, żadne inne rozwiązanie nie jest tak wygodne.
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:42
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:43
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:44
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:51
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:53
Polecam LuxLux – Klawiatura laserowa Celluon .
o rany... już widzę jak klikam po ścianach... co miesiąc malowanie ..... jeżeli taka ma być przyszłośc to ja dziekuje
ciekawe czy to naprawdę działa ;-)
Napisano 10 czerwca 2010 - 15:58
Napisano 10 czerwca 2010 - 16:00
Duzo osob pisze ze iPad nie zastapi im komputera. A dlaczego??? Bardzo malo juz mu brakuje.
Dla mnie brakuje mu wszystkiego co lubię w komputerach, grzebania w systemie. Dlatego jak kiedyś będą tylko urządzonka typu iPad, usługi w chmurze itp, to ja sobie strzelam w łeb w tym momencie. Bez normalnego systemu gdzie mogę pogrzebać w jego bebechach to już nie ma zabawy. Bez maili, filmów, YT, Facebooka, IM i innych pierdół mogę przeżyć, a bez tego nie
Napisano 10 czerwca 2010 - 16:09
Dla mnie brakuje mu wszystkiego co lubię w komputerach, grzebania w systemie. Dlatego jak kiedyś będą tylko urządzonka typu iPad, usługi w chmurze itp, to ja sobie strzelam w łeb w tym momencie. Bez normalnego systemu gdzie mogę pogrzebać w jego bebechach to już nie ma zabawy. Bez maili, filmów, YT, Facebooka, IM i innych pierdół mogę przeżyć, a bez tego nie
@macieks72 masz podobne podejście jak mój tato jak mu pokazałem zegarek kwarcowy /tzw elektroniczny/. przystawił go do ucha i powiedział w pierwszej kolejności
"synu trzeba go otworzyć bo nie tyka"
mój boże tak mnie zamurowało ze nawet nie protestowałem jak mój tato brał wielki śrubowkret i próbował podwazyć wieczko.
ha ha ha .... ale tp dobre podejście
Napisano 10 czerwca 2010 - 16:11
Napisano 10 czerwca 2010 - 16:14
Napisano 10 czerwca 2010 - 16:15
No nie wiem czy to dobry przykład
Bardziej tacy magicy "jak ja" będą tworzyli te chmury i wspaniałe inaczej systemy
i dobrze. własnie o to chodzi tylko nie pędź za szybko aby tacy jak ja /powiedzmy delikatniej mówiac/ starsi, mogli za Tobą nadążyć
Napisano 10 czerwca 2010 - 16:16
i dobrze. własnie o to chodzi tylko nie pędź za szybko aby tacy jak ja /powiedzmy delikatniej mówiac/ starsi, mogli za Tobą nadążyć
Szczerze mówiąc to się pogubiłem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych