Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Premiera Leoparda oraz jego cena

• Please log in to reply
33 replies to this topic

#1 mcbarlo

mcbarlo
  • 237 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 15 January 2007 - 23:14

Moze zadam glupie pytanie, ale nigdzie nie moge znalezc jakiejs przyblizonej daty premiery OS X 10.5. Czy ktos posiada jakies informacje na ten temat (moga byc plotki ;)). Przy okazji mozecie tez powiedziec jaka ma byc jego przyblizona cena. :)

#2 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 15 January 2007 - 23:21

Cene pudełkowej wersji mac os x sprawdz na apple.com.pl Dla apple nie ma różnicy czy 9.2.2 czy 10.3.x czy 10.4 czy 10.5 cena pudełka zawsze jest podobna ( wcale nie dziwił bym się jak by w dolarach byla identyczna od lat) Daty... przybliżonej: wiosna 2007 Poszukaj na forum uważnie hasła leopard i poczytaj- glównie plotki.

#3 yezooz

yezooz
  • 85 posts
  • SkądGdansk, PL

Posted 16 January 2007 - 11:14

a jezeli kupie nowy sprzet jeszcze w tym miesiacu to nie bede mial szans na jakis kupon czy znizke ? nie wiecie moze ? szkoda by bylo, ale niestety nie moge juz wytrzymac ;)

#4 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 16 January 2007 - 11:15

zadzwon do sad i zapytaj

#5 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 16 January 2007 - 11:16

Kupony wychodzą chyba 3 miesiące przed premierą. Problem w tym, że nie ma ustalonej dokładnej daty premiery. "Wiosna" to kilka miesięcy.

#6 yezooz

yezooz
  • 85 posts
  • SkądGdansk, PL

Posted 16 January 2007 - 11:23

zapytam, a w razie czego kupi sie Leo po jakims czasie. to moze jeszcze was zapytam, nie bede kupowal w SADzie, bo chce wziasc sprzet na raty a tam maja je bardzo niekorzystne (nie mam pojecia czemu), takze wole udac sie do Vobisu i miec 0% (ceny te same). Maja mi jutro powiedziec na kiedy moga sprzet sprowadzic, ale martwi mnie informacja w sklepie online Apple, bo przy modelu, ktory wybralem widze: "Dostępność: w ciągu 14 dni" Serio tak dlugo trzeba czekac :( ?

#7 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 16 January 2007 - 11:40

Nie w każdych przypadkach Może się bowiem okazać, że jest gdzieś taki na stanie. Ale nie musi. Jeśli kupujesz u resellera to nie patrzysz na stan SADu ponieważ reseller powinien mieć je u siebie. Ale jeśli Vobis sprowadza sprzęt to zapewne będziesz musiał poczekać.

#8 yezooz

yezooz
  • 85 posts
  • SkądGdansk, PL

Posted 16 January 2007 - 11:45

niestety u siebie nie maja na pewno... szkoda jakby sie okazalo, ze musze 2 tyg. czekac, ale co zrobic - do czarnego szkoda mi doplacac. pozdrawiam

#9 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 16 January 2007 - 11:46

Ale Vobis i tak ma od Sadu pewnie sprzęt. Przecież możesz np. w www.cortland.pl kupić.
Jeśli kupisz w Vobisie to prawie nikt Tobie tam nie pomoże oni sie nie znają na Mac'ach, jedyne co pewnie Windowsa potrafią zainstalować na Macu. Ja nie polecam sklepów, które zaczęły sprzedawać Mac'i niedawno.

#10 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 16 January 2007 - 11:52

jak nie korzystne warunki? 10x0% to złe warunki? złe się robią jak nie spłacisz w 10miesięcy.. w dodatku jak jesteś studentem i nie potrzebujesz faktury to masz zniżkę 10%...

#11 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 January 2007 - 12:00

jak nie korzystne warunki? 10x0% to złe warunki? złe się robią jak nie spłacisz w 10miesięcy..
w dodatku jak jesteś studentem i nie potrzebujesz faktury to masz zniżkę 10%...

Ciągle przytaczane. Swego czasu czterokrotnie dowiadywałem się w SADzie o opcję łączenia zniżki edukacyjnej (zarówno na zarejestrowanego klienta edu jak i w promocji, która w chwili obecnej obowiązuje do 31 marca 2007) i kredytu ratalnego w opcji 10x0% (Beneficial Kredyt), czy nawet którejś z opcji kredytów promocyjnych Żagla (te nieaktualne, które wciąż wiszą na stronie SADu).

Czterokrotnie dostałem identyczną odpowiedź. Nie można łączyć zniżki edukacyjnej (która jest sama w sobie traktowana jako promocja) i kredytu ratalnego 10x0% (który także jest promocją, bank udzielając kredytu musi zarobić, opłaty w tym przypadku pokryje zamiast klienta SAD).

Jeśli zostałaby przyznana zniżka 10% dla studenta, to kredyt można dostać na normalnych, niepromocyjnych warunkach co jest zupełnie nieopłacalne.

Jeśli w iSpotach sprzedawcy udzielają takiej opcji, jednocześnie dając zniżkę edu i kredyt ratalny 10x0%, działają wbrew polityce SADu.

#12 no.logo

no.logo
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 January 2007 - 12:36

jak nie korzystne warunki? 10x0% to złe warunki?

A jak wyglądają raty w Vobisie? I co to znaczy 10x0%, bo ja się nie znam na tych wszystkich systemach ratalnych...

Off topic - rozważam znalezienie na forum jakiejś dobrej duszy z USA i sprowadzenie z jej pomocą iMaca 24. To możliwe i sensowne, czy dać sobie spokój?

#13 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 16 January 2007 - 14:41

Chodzi o to, ze dostajesz dwie ksiazeczki wplat. Jedna, ta nieoprocentowana na 10 miesiecy, a druga na 36. Jesli zmiescisz sie z wplatami w terminie DO 10 miesiecy, wtedy calkowity koszt zakupu wyniesie cie tyle, ile kosztuje sprzet. Jesli nie wplacisz w tym terminie, przywalaja Ci odsetki, ktore w przypadku 36 miesiecznego kredyty sa astronomiczne ;) Wazne jest, ze nie ma ukrytych kosztow, w stylu obowiazkowego ubezpieczenia etc (jak to ma miejsce w MediaMarkt) - rata to poprostu 1/10 * cena

#14 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 January 2007 - 15:23

Cene pudełkowej wersji mac os x sprawdz na apple.com.pl
Dla apple nie ma różnicy czy 9.2.2 czy 10.3.x czy 10.4 czy 10.5 cena pudełka zawsze jest podobna
( wcale nie dziwił bym się jak by w dolarach byla identyczna od lat)
Daty... przybliżonej: wiosna 2007

Poszukaj na forum uważnie hasła leopard i poczytaj- glównie plotki.

A czy ktoś wie czym róźni się MacosX od MacosX Family Pack? ok 300 zł ale co w tym jest dodatkowo?

Czy ktoś ma do sprzedania Quake 3?

#15 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 16 January 2007 - 15:26

Family Pack jest prostą i niedrogą formą używania pojedyńczej kopii Mac OS X do zainstalowania systemu operacyjnego na 5 Macintoshach w obrębie jednego gospodarstwa domowego

#16 mirrr

mirrr
  • 127 posts
  • SkądWodzisław Śl

Posted 16 January 2007 - 19:12

Kupony wychodzą chyba 3 miesiące przed premierą. Problem w tym, że nie ma ustalonej dokładnej daty premiery. "Wiosna" to kilka miesięcy.

Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, ale od dłuższego czasu uczestniczę w nim biernie :) Planuję zakup MacBooka i wczoraj właśnie pisałem m. in w tej sprawie do SAD-u. Odpowiedzieli mi to samo: nie znamy daty premiery i tym samym nie mamy informacji na temat aktualizacji Tigera na Leoparda. Na pytanie o to jak wyglądała taka sytuacja wcześniej przy przejściu z 10.3 na 10.4 otrzymałem list poniższej treści:

W przypadku Tigera wprowadzono program Up-to-date, polegający na tym, że
klienci, którzy kupili po premierze Tigera dowolny komputer, który nie miał
preinstalowanego Tigera, mogli dokupić za ok. 59 zł brutto aktualizację z
10.3.x na 10.4. Program ten obowiązywał przez ok. 4 miesiące od premiery Mac
OS X 10.4.

Pozdrawiam,
Mirrr

#17 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 16 January 2007 - 19:46

Chodzi o to, ze dostajesz dwie ksiazeczki wplat. Jedna, ta nieoprocentowana na 10 miesiecy, a druga na 36.
Jesli zmiescisz sie z wplatami w terminie DO 10 miesiecy, wtedy calkowity koszt zakupu wyniesie cie tyle, ile kosztuje sprzet. Jesli nie wplacisz w tym terminie, przywalaja Ci odsetki, ktore w przypadku 36 miesiecznego kredyty sa astronomiczne ;) Wazne jest, ze nie ma ukrytych kosztow, w stylu obowiazkowego ubezpieczenia etc (jak to ma miejsce w MediaMarkt) - rata to poprostu 1/10 * cena

Ja robie to tak:
Spłacam przez 9 miesięcy po minimalnej stawce (9x350~3000) (tak jak bym miał spłacać przez 36miesięcy) a na subkoncie oszczędnościowym zbieram tyle ile się uda, jak uda się zebrać 6000 to wpłacę i będę mial zero procent ale jak się nie uda to i tak mi naliczą odsetki więc za 6000 kupie sobie jakiś sprzęt (ACD23" nap... albo dwa kompakty(studyjne lampy fot) bowensa) a komputer będę dalej spłacał po 350zł :) (kredyt można spłacić w dowolnej chwili)

Co do odsetek: obowiązkowe ubezpieczenie mojego kredytu wychodziło 2100 a tu jak nie spłacę w 10miesięcy to nadpłace 2600chyba więc nie jest to takie straszne na przestrzeni 36miesięcy...

#18 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 February 2007 - 16:57

Co do znizki studenckiej + zakup na raty... moj znajomy kupil macbooka na raty ze znizka studencka, mi proponowano znizke studencka przy zakupie na raty, lecz nie jestem studentem :)

#19 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 February 2007 - 18:22

ja juz nie rozumiem nic. Czy jest możliwość i ile będzie kosztować upgrade z tigerka na leoparda? Czy można tam skorzystać ze zniżki studenckiej skoro jestem jeszcze w technikum > profil informatyka.

#20 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 26 February 2007 - 21:00

Leopard w marcu? (by CHIP)

http://newsroom.chip...ews_178707.html
czy oni coś wiedzą czy to tylko plotki? Marzec to już blisko... :)

#21 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 26 February 2007 - 21:41

ja juz nie rozumiem nic.

Czy jest możliwość i ile będzie kosztować upgrade z tigerka na leoparda? Czy można tam skorzystać ze zniżki studenckiej skoro jestem jeszcze w technikum > profil informatyka.

Nie ma żadnych zniżek na aktualizacje systemu z 10.x do 10.x+1 (z 10.x.y do 10.x.y+1 jest darmowe)

teoretycznie jest jakaś zniżka na system, edukacyjna wersja, poszukaj w cortlandzie czy jest jeszcze na stronach sadu nie widziałem

#22 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 February 2007 - 21:46

Nie ma żadnych zniżek na aktualizacje systemu z 10.x do 10.x+1 (z 10.x.y do 10.x.y+1 jest darmowe)

teoretycznie jest jakaś zniżka na system, edukacyjna wersja, poszukaj w cortlandzie czy jest jeszcze na stronach sadu nie widziałem

To ze updaty od np. 10.4.1 do 10.4.9 to wiem ze sa darmowe,,
Mi chodzi o upgrade z 10.4.x do 10.5.
Ile ono moze kosztować.

#23 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 26 February 2007 - 21:49

przecież napisałem... tyle ile pudełkowa wersja systemu na dziś ok 550zł

#24 pretorianie

pretorianie
  • 67 posts

Posted 28 February 2007 - 21:50

do końca marca tego roku ma wyjść. ostatnio mówili, że się zmieszczą właśnie w tym terminie.

#25 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 28 February 2007 - 22:17

chyba z apple tv ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users