Od jakiegos czasu mam problem z bluetooth'em. Po wybudzeniu Macbooka white ikona bluetooth jest przekreslona tylda "~" i po kliknieciu widze komunikat "Bluetooth: not available" Znikla tez ikona w ustawieniach.
Szukajac w sieci rozwiazania probowalem:
- naprawic uprawnienia
- resetowac system
- resetowac PRAM
- odlaczac baterie na kilka min i probowac odpalic komputer bez baterii
Co jakis czas problem wraca po uspieniu. Nie sadze ze jest to usterka hardware, gdyz po restarcie bluetooth wraca. Niestety po kilku godzinach pracy i uspieniu problem sie ponawia.
Czy ktos moze pomoc w tej sprawie?

Problem z bluetooth - Bluetooth: not available!
Rozpoczęty przez
GoTTie
, 09 cze 2010 12:15
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 czerwca 2010 - 12:15
Napisano 09 czerwca 2010 - 23:49
- odlaczac baterie na kilka min i probowac odpalic komputer bez baterii
pewnie chodzi Ci o
Reset SMC? tylko nie do konca ?

w Twoim Macbooku - odlacz baterie, zasilacz i wszelkie urzadzenia usb (jesli cos masz podlaczone)
przy odlaczonej baterii jak wyzej - nacisnij przycisk Power i przytrzymaj przez 10-15 sekund - nastepnie zainstaluj baterie i uruchom system - w 80% to rozwiazuje problem.
-jesli to nie pomoze -
-zeby sprawdzic czy problem jest globalny czy dotyczy tylko twojeg konta uzytkownika - utworz nowego usera i potestuj. - Choc generalnie problemy z Bluetooth sa System Wide i generalnie dotycza Hardware.
Napisano 10 czerwca 2010 - 22:03
Robilem reset SMC, wywalilem pliki konfiguracyjne bluetooh, zrobilem software update, odlaczylem kompa od baterii na noc. Puki co wszystko OK, ale co tak w zasadzie pomoglo i na jak dlugo tego nie wie nikt. Dzieki za pomoc.
Napisano 08 lipca 2010 - 18:22
przepraszam za odkopanie tematu... Mam ten sam problem, co autor, z tym, że u mnie bluetooth wyłącza się - czy właściwie umiera -... hmm, nie widzę reguły. Czasami całymi dniami działa, czasami jednego dnia pada po 2-3 razy - zwykle wstaje po minucie, czasem dwóch, teraz od pół godziny nie działa. ostatnio zrobiłem reset SMC, ale niezbyt mi się to uśmiecha, żebym musiał bawić się z baterią itd., żeby móc używać myszki. Czy nie ma jakiegoś innego, łatwiejszego rozwiązania tego problemu?
@edit
zastanawiam się, czy mój BT nie umarł ostatecznie. Zrobiłem dwa resety SMC, po pierwszym działał jakieś 30 sekund po włączeniu, zrobiłem drugi i od razu po włączeniu jest przekreślony i niedostępny. ma ktoś jakiekolwiek pomysły...?
@edit2
po półtorej godziny walki i rozmaitego zmieniania ustawień, napraw uprawnień, resetów SMC, kiedy straciłem już nadzieję, zaczęło działać samo z siebie i działa chwilowo. nie zrozumiem tego nigdy...
Napisano 31 sierpnia 2010 - 15:26
Mam identyczny problem, takze prosze o pomoc.
Napisano 31 sierpnia 2010 - 15:32
mialem podobonie, reset pomogl. Widac tez ze w wielu przypadkach do problemu trzeba podejsc indywidualnie i sprobowac roznych metod..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych