Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak skonfigurować internet EDGE/3G w Orange/Erze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 boniuss

boniuss
  • 37 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 08 czerwca 2010 - 19:27

Nie wiedziałem gdzie umieścić taki temat.

Wcześniej szukałem na tym forum właśnie pomocy jak skonfigurować ustawienia APN. Niestety bezskutecznie. Otóż dzisiaj siedząc i nudząc się w domu znalazłem na to sposób.

I. Wymagania

1. iPhone 3G/3GS z Jailbreakiem.
2. Aplikacja iFile (dostępna bezpłatnie w Cydii)

II. Mam to już więc co dalej?

1. Wchodzimy w iFile.
2. Dalej idziemy w /System/Library/Carrier Bundles/Orange_pl.bundle
3. Wyświetlą nam się 4 pliki. Interesuje nas tylko carrier.plist więc otwieramy go
4. W 2 miejscach zobaczymy kod:

<key>apn</key>
<string>internet</string>
<key>password</key>
<string>ppp</string>

interesuje nas tylko ten fragment kodu znajdujący się najniżej strony!! Więc najlepiej szukać fragmentu od dołu strony.

Zmieniamy ten kod na:

<key>apn</key>
<key>password</key>

5. Zapisujemy.
6. Robimy reboot.
7. Cieszymy się internetem :)

Testowałem ten sposób na 3 iPhonach. Na wszystkich śmiga internet bez zarzutu (no zależy od zasięgu :) ).

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Pozdrawiam :)

#2 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 23 czerwca 2010 - 18:59

yy chyba nie do konca rozumiem o co chodzi. Mam Karte sim Orange z włączonym 3G i używam internetu. CO to za konfiguracja ? o co chodzi ?

#3 naughtydog

naughtydog
  • 132 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2010 - 17:22

Autor mial na mysli, jak odblokowac sobie mozliwosc konfiguracji Danych Sieci (APN, nazwa itp.). Bo raczej dane sieci macierzystej sa juz wpisane.

#4 boniuss

boniuss
  • 37 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 21:17

Wiele osób miało problem bo im internet nie działał w Orange/Erze. W iPhonach 3GS jest taka sytuacja ze po wejsciu w Ustawienia/Ogólne/Sieć nie ma opcji "Dane przez sieć komórkową". Ta mozliwosc to jest alternatywa dla takich osób, które mają wyżej opisany problem. Chociaż dzisiaj udało mi się sprawić, że ta opcja "Dane przez sieć" się pojawiła i mam zamiar opisać jak to zrobic w nowym tutorialu.

#5 grze06

grze06
  • 91 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 21:37

witam, iPhone 3GS, 16G po zainstalowaniu OPtus/Virgin GPRS FIX pojawily się ustawienia APN ale po próbie uruchomieniu modemu - zniknął mi, poniewaz nie jestem biegły w oprogramowaniu pomogło wgranie nowego oprogramowania. Aktualnie wgrałem FakeAPN i pomimo, że go odinstalowałem nie mogę sie połączyć z internetem przez 3G / WiFi chodzi dobrze/ bylbym bardzo zainteresowany twoim opisem byleby nie powodowało opisanych przeze mnie problemów pozdr

#6 boniuss

boniuss
  • 37 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 22:14

@grze06 napisałem tutorial jak odblokować te ustawienia. Czekam na akceptacje moderatora. Więc kontroluj dział poradników :)

#7 OlaDepp

OlaDepp
  • 1 postów

Napisano 19 marca 2011 - 13:12

jak włączyć zaś edge w 4.3? Witam. A ja mam jeszcze inny problem. Mam iPhone'a 4g z oprogramowaniem 4.3. Miał on jailbreaka, wczoraj przywróciłam mu ustawienia fabryczne ponieważ zmieniłam abonament i mam teraz 1GB internetu (po co się ma marnować? ;) ). Wcześniej naturalnie był jailbreak aby nie żarł kasy. Gdy zrobiłam to samo w swoim 3G ikonka "E" na górnym pasku się pojawiła i mogłam normalnie korzystać z internetu nie za pośrednictwem WIFI, a w 4G już tak się nie da. Czy mógłby ktoś mi doradzić? Dziękuję bardzo! :)

#8 szymon544

szymon544
  • 42 postów
  • SkądPolska

Napisano 20 marca 2011 - 07:10

a jak skonfigurować neta w iP 2G po JB z kartą GaduAir bo mam zamiar kupić tą kartę z darmowym netem ale nie wiem czy uda mi się skonfigurować internet

#9 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 20 marca 2011 - 11:00

Wystarczy ustawić APN: internet.gadu-gadu.pl i wszystko będzie działać. Zresztą mogłeś się trochę wysilić i zobaczyć konfiguracje na stronie GaduAir...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych