Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Obróbka i edycja jpeg - Lightroom czy photoshop?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 14:41

Który program jest lepszy do edycji zdjęć w formacie jpeg? Lightroom 2 czy photoshop cs4? Do rawów to podejrzewam że najlepszy będzie lightroom, ale do jpegów chyba nie stosuje się tych samych narzędzi do obróbki co do rawów.

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 14:45

Przede wszystkim to są zupełnie dwa różne programy, jeden dla fotografów, a drugi dla grafików. A ty jesteś kim?

#3 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 14:47

Jestem amatorem. To że photoshop jest rówież dla grafików to nie znaczy że fotograf nie może z niego korzystać. W photoshopie również mogę edytować i obrabiać zdjęcia. Dlatego pytam się który byłby lepszy do jpegów.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 14:52

Tak ale przeznaczenie jest lekko inne, Ligthroom jest głównie do katalogowania zdjęć i ich edycji z myślą o fotografach, a PhotoShop dla grafików. Zresztą niech sie wypowiedzą mądrzejsi bo ja się na tym nie znam, ale widzę różnicę między tymi dwoma programami i taka właśnie ona jest jak napisałem. Zresztą to tak jakby porównywać samochód kombi albo jakiegoś busa ze zwykłym samochodem, przeznaczenie ich jest inne, a to że i tutaj i tutaj dupę wozi to o niczym nie świadczy.

#5 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 14:59

Zgadza się. Wiem że przeznaczenie obu programów jest różne od siebie. Ale photoshopa chyba również można stosować do edycji zdjęć. Chyba że się mylę. Dlatego pytam czy jpeg'ami zająć się można edytując i obrabiając je w lightroomie czy w photoshopie. Lightroom ma dobre narzędzia do rawów, ale nie wiem czy efektywnie będzie stosować je dla jpeg. Czy czasami lepiej nie radzi sobie z tym formatem zdjęć photoshop.

#6 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 08 czerwca 2010 - 15:12

ściągnij triale, zainstaluj, potestuj i będziesz miał odpowiedź - nikt za ciebie decyzji nie podejmie - z gustami jest jak z dziurą w dupie, każdy ma swoją... a z rawami to nie jest tak, że photoshop dostaje wywołaną bitmapę z camera raw, czyli nie odczytuje rawów?

#7 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 15:16

W Photoshopie można wywoływać rawy i dalej edytować jpg. Pozwala na dużo więcej niż Lightroom (ba, można powiedzieć, że jego możliwości sa prawie nieograniczone) ale z drugiej strony wykonanie niektórych efektów, które lightroom ma pod ręka trwa dużo dłużej. No i oczywiście jest dużo droższy. Zdecydowanym plusem Lightrooma jest właśnie katalogowanie zdjęć. Także jeżeli jesteś początkującym fotografem, który chce obrabiać swoje zdjęcia zdecydowanie polecam Ci lightroom. A jeżeli myślisz o grafice komputerowej i przy okazji chcesz edytować foty -> photoshop.

#8 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 08 czerwca 2010 - 15:21

ewentualnie można kupić jeden, a drugi dokupić później... @kmita - właśnie o to chodziło mi z rawami...

#9 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 15:39

Dzięki. Po prostu przetestuje obydwa i zdecyduje. Myslalem ze jest moze jakas ogolnie przyjęta opinia że jeden ma główne przeznaczenie np. do rawow a drugi do innych formatów. Ale skoro obydwa się nadają to w praniu się okaże który bardziej bedzie odpowiadał moim preferencjom.

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 15:57

Jeśli chodzi o RAW-y to nie jest to jak się wydaje niestety jednolity standard. Każda firma (Canon, Nikon itp.) promuje własne rozwiązania tego standardu i w związku z tym istnieje wiele ich formatów - mimo że to ciągle jest RAW http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW Więc jeżeli planujesz zabawę z tym formatem - zwracaj uwagę na to czy dany soft wspiera format RAW-ów jakie "tworzy" Twój aparat.

#11 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 16:02

wiem, wiem. dzieki :)

#12 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 08 czerwca 2010 - 17:17

i potestuj sobie oprogramowanie od hasselblada - phocus - ma już obsługę rawów innych firm + jest darmowy

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 17:51

Darmowy edytor do RAW-ów: Raw Photo Processor 4.1.4 software download - Mac OS X - VersionTracker

#14 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 18:01

a co ty chcesz w JPEG obrabiac w Lightroom? co w ogole oznacza slowo obrabiac w twoim przypadku?

#15 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 08 czerwca 2010 - 18:18

i potestuj sobie oprogramowanie od hasselblada - phocus - ma już obsługę rawów innych firm + jest darmowy

Ja sobie potestuję na pewno. Dzięki za info :)

#16 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwca 2010 - 18:39

thank you very much - własnie ściągam :) nosz kurcze - darmowy lightroom jak w mordę strzelił :)

#17 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 08 czerwca 2010 - 18:45

no ja właśnie sobie ten edytor rawów z ciekawości pobrałem - w wolnej chwili potestuję... :F

#18 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 11:36

Fajny! :-)

#19 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 09 czerwca 2010 - 13:08

no ja muszę wykombinować chwilkę czasu wolnego na porównanie lightrooma, aperture i phocusa...

#20 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 13:40

co w ogole oznacza slowo obrabiac w twoim przypadku?

Właśnie dokładnie to miałem na myśli zadając mu pytanie w poście #2 odnośnie różnic między grafikiem i fotografem, ale jakoś nie udzielił mi tej odpowiedzi.

#21 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 16:39

Dzisiaj już jest do kupienia (na razie tylko download ze strony adobiego) finalna wersja lr3. W mailu piszą tez coś o kompatybilnosci z filmami z aparatów dslr. Upgrade ok 99 euro. W Polsce jeszcze nie mają, ale jak się pojawi to kupię ten upgrade ze względu na nowe camera raw. Ciekawe co z tymi filmami? Czy tylko archiwizacja czy tez jakaś podstawowa edycja (kolory, kontrast, nasycenie, etc). Lr to jedno zmoich podstawowych narzędzi. Jako fotograf prasowy rzadko korzystam z ps-a. Lr zapewnia mi świetną obróbkę oraz cały workflow. Oczywiście z rawem robi wiele, ale z jpg tez dobrze sobie radzi przy prostej edycji (kadrowanie, kolorystyka, ostrzenie, formatowanie...). Pozdr

#22 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 09 czerwca 2010 - 17:16

o! dzięki za info...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych