Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dwa Macki w sieci - widzą się, ale nie można się połączyć

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 dupcham

dupcham
  • 5 posts

Posted 07 June 2010 - 11:02

Witam, ostatnimi dniami ilość maków w moim gospodarstwie domowym podwoiła się i wynosi już całe 2 :) Więc naturalnym wyborem, była chęć spięcia ich w sieć, bo bieganie z pendraivem choć zdrowe i rozwijające - na dłuższą metę się nie sprawdza. Jakież było moje zdziwienie, że pomimo iż oba komputery (iMac i MacBook) widzą się nawzajem, to nie są w stanie się połączyć. Oba komputery są widoczne na routerze, mają przypisane własne unikalne numery IP, udostępnianie plików jest oczywiście włączone, konta o nazwach jak na komputerach - potworzone, ale jednak całość nie działa. Proszę o każdą radę, bo zaistniała sytuacja stała się lekko frustrująca.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 07 June 2010 - 11:06

To teraz może jeszcze jakieś objawy, bo 'nie działa' to nie jest opis problemu. Btw. 'macki' brzmi głupio. No i nie ma czegoś takiego jak "pendraiv".

#3 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 07 June 2010 - 11:14

ależ rzeczowa i fachowa odpowiedź... Pomogłeś mu że 'hoho' ...

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 07 June 2010 - 11:16

Żeby pomagać, trzeba znać objawy. Co da się odpowiedzieć na informację 'chciałem żeby działało a nie działa' innego niż 'komputer się zepsuł'?

#5 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 June 2010 - 11:49

dobra to ja się zabawie w pana wróżkę i może spróbuje bez pytań uzupełniających jakie zadaje ftpd i jeszcze ma jakieś inne obiekcje pozdro dla ftpd czy oba Maki mają taką samą maskę podsieci ??? jeśli nie to zmień na takie same jeśli to nie to to przykro mi musisz liczyć na pomoc ftpd :)

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 07 June 2010 - 11:59

No helou, skoro dostaje adresację od routera i przede wszystkim komputery się widzą, to muszą być w tej samej podsieci, czyli mieć taką samą maskę, nie?

#7 dupcham

dupcham
  • 5 posts

Posted 07 June 2010 - 12:04

ftpd - Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Podałem info z którego można wywnioskować co ustawiłem i co zrobiłem, żeby sieć działała. Ale skoro skupiasz się na literówkach i - wg. Ciebie - niepoprawnej odmianie słowa Mac, to nic dziwnego że nie możesz mi pomóc. I strasznie boje się powrotu IV RP - to tacy pieniacze jak Ty. No widzisz - jednak nie napisałem że "niedziałe bo nie". Opóźniony zapłon? ciki 12 - dzięki za rade - sprawdzę i dam znać czy coś pomogło.

#8 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 June 2010 - 12:10

Ciekawe przyłączam się do dyskusji mam 3 maki w domu (macbook x2 i mac pro) Macbooki podpięte przez Airport a MacPro po kablu do tego samego routera NetGear'a Macbooki widzą się, wymieniają pliki bez problemu. Natomiast MacPro nie widzi Macbooków. Macbooki widzą MacPro do momentu kliknięcia na niego....Długo mieli po czym odmawia wejscia. Oczywiscie MacPro odpalone udostępnianie itd.... Jest jeszcze jedna rzecz. MacPro raz widzi Apple TV a raz nie, natomiast kiedy probuje podpiąć przez iTunes Apple TV nigdy mi sie nie udaje, dlatego synchronizuje Aplle TV z jednym z MacBookow. Systemy: MacBook (10.6.3) MacBook (10.5.8) MacPro (10.5.8) Apple TV 3.0.2

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 07 June 2010 - 12:14

Podałem info z którego można wywnioskować co ustawiłem i co zrobiłem, żeby sieć działała

Nic nie napisałeś. Nie podałeś adresacji, nie określiłeś, co to znaczy, że komputery 'się widzą'. Napisałeś jedynie, że włączyłeś udostępnianie. Podsumowując problem napisałeś "nie działa", bez komunikatu błędu, bez opisu, do jakiego etapu połączenia dochodzisz i tak dalej. Ja nie wiem, czy 'nie działa' oznacza, że nie widzisz drugiego komputera w sidebarze, czy np. nie dobijasz się do niego robiąc japko+k i wpisując adres docelowy. Taka informacja powie już wiele.

#10 dupcham

dupcham
  • 5 posts

Posted 07 June 2010 - 12:26

Sorry, uniosłem się i wyszedłem na pieniacza, jakim niewątpliwie jestem. Dobra - doprecyzowuje: widzą się - tzn. są widoczne w sidebarze oraz po kliknięciu w "Sieć". jabłko+k i podanie adresu nie przynosi skutku tzn. kreci i kreci, aż wyświetli komunikat, że komputer o taki IP nie istnieje. połączenie dochodzi do etapu - po kliknięciu w nazwę komputera pojawia się belka z - w tym ustawieniu udostępniania - "Połącz jako.." i "Łącze.." No i tak sobie łączy kilka minut i wyświetla komunikat jak po jabłko+kaowaniu. dodatkowe info: oba Maki (teraz ok ? ;)) działają na 10.6.3, łączą się Airportami, router - jakieś chińskie "niewiadomo co" i podejrzewam, że tu może leżeć pies pogrzebany.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 07 June 2010 - 12:33

Jaki każdy z nich ma IP? Czy dochodzi ping?

#12 dupcham

dupcham
  • 5 posts

Posted 07 June 2010 - 12:43

IP - to odpowiednio 192.168.1.100 i 192.168.1.101, gdzie router ma 192.168.1.1 co do PINGów - żeby nie skłamać - nie wiem i do godz. 18 nie będę wiedział. Ale jak tylko wrócę do domu - sprawdzę. Wiem tylko, że w routerze na liście adresów IP w sieci - oba sa widoczne. A może coś kaszanie na kontach? Przy udostępnianiu dodaje konto i nazywam je, tak jak działające na drugim kompie. Ale z drugiej strony jpowinien przecież logować się jako "Gość"? Czy jednak się myle

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 07 June 2010 - 13:27

E no, to nie tak działa.

Włączasz udostępnianie i określasz, dla jakiego konta (lokalnego) ma działać. Dla konta guest defaultowo jest widoczny chyba tylko katalog Public, jeśli chcesz udostępnić inne katalogi dla konkretnych userów, musisz je do tego udostępniania z palca dodać. 'Samo' się nie zrobi.

Dołączona grafikaClick for full size - Uploaded with plasq's Skitch[

#14 dupcham

dupcham
  • 5 posts

Posted 07 June 2010 - 13:30

Kurcze, chyba mam kłopoty z jasny wyrażaniem myśli. Może to przez tą ilość pyłków w powietrzu? :D Wiem, że trzeba dodać Usera (aż takim noobem nie jestem) - dodaję i niestety nadal nic. Myślałem, że właśnie przy dodawaniu Userów coś kręce, ale próbowałem wszystkich wariantów (nazwa Usera, nazwa komputera, data urodzenia Jobsa :) A dodatkowo nie łączy mnie nawet jako Guesta do Public (coby mnie na początek nawet urządzało). Jak na razie dziękuje za wszystkie sugestie, posprawdzam je sobie po powrocie w domowe pielesze. I jak podejrzewam, ze zdwojoną siła zaatakuje postami wieczorem.

#15 Codders

Codders
  • 50 posts

Posted 10 June 2010 - 00:13

Jak mozesz, to sprobuj podlaczyc obydwa kompy kablem Ethernet. - odizolujesz problem routera...

mozesz tez sprobowac protokol SMB - mozesz go uaktywnic klikajac w Options... z tych samych Sharing preferences jak na rysunku powyzej...

potem menu go > Connect to server: i wpisz "SMB://", gdzie to IP drugiego maca.

a tutaj cos wiecej o File Sharing: http://support.apple.com/kb/ht1549

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 10 June 2010 - 06:40

Re: up. A jaka różnica, czy afp, czy smb? Poza tym afp jest bardziej native.

#17 Codders

Codders
  • 50 posts

Posted 10 June 2010 - 19:32

Owszem, jest bardziej "native" ale moze byc powodem problemu. Dlatego w celu "izolacji" nalezy sprobowac polaczyc za pomoca SMB.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users