Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sortowanie plików w Finderze

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 deha21

deha21
  • 384 posts

Posted 06 June 2010 - 16:27

Czy da się ustawić sortowanie tak aby najpierw pokazywało katalogi a potem dopiero inne pliki (sortowane wg nazw)? Własnie przed chwilą coś mi się w jednym katalogu pozmieniało i foldery wmieszały się w środek. Nie wiem jak to wcześniej zrobiłem że były na samej górze. I jeszcze jedna rzecz, na marginesie, czy da się ustawić wielkość(szerokość/wysokość) okna Findera? Bo po każdym uruchomieniu komputera wyskakuje mi małe - a na 27 calach wygodniej by się robiło gdyby większe okno wyskakiwało.

#2 en0x

en0x
  • 52 posts
  • SkądBoston/USA

Posted 07 June 2010 - 15:20

oczywiscie ze sie da sortowac pliki i katalogi... w angielski SL mam "view options" i tam sie wybiera i mozna ustawic jako defaultowe

#3 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 June 2010 - 15:32

Czy da się ustawić sortowanie tak aby najpierw pokazywało katalogi a potem dopiero inne pliki (sortowane wg nazw)? Własnie przed chwilą coś mi się w jednym katalogu pozmieniało i foldery wmieszały się w środek. Nie wiem jak to wcześniej zrobiłem że były na samej górze.

Domyślnie tak właśnie jest, że są wymieszane katalogi z plikami, widocznie miałeś posortowane wg. "Rodzaju" że miałeś katalogi na górze, a i to tylko w przypadku jeśli nazwę katalogu miałeś alfabetycznie na górze.

Pobaw się tym sortowaniem na różnych katalogach to zobaczysz, że nie zawsze katalogi będą na górze.

No chyba że wcześniej robiłeś pewną sztuczkę to wtedy możesz mieć katalogi zawsze na górze po wybraniu sortowania wg. Rodzaju.

#4 deha21

deha21
  • 384 posts

Posted 07 June 2010 - 15:44

Dziwna rzecz... Dziś mam katalogi tak jak chcę mieć (czyli tak jak miałem wcześniej). Jednak wczoraj gdy sortowałem po rodzaju to katalogi też się dziwnie mieszały... Ok, na razie koniec tematu ale znając życie za jakiś czas go odświeżę bo znów mi się coś skaszani ;)

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 08 June 2010 - 06:33

No chyba że wcześniej robiłeś pewną sztuczkę to wtedy możesz mieć katalogi zawsze na górze po wybraniu sortowania wg. Rodzaju.

To ja chcę tę 'sztuczkę'.

(Btw. gonisz mnie ładnie z postami :P)

#6 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 June 2010 - 16:05

To ja chcę tę 'sztuczkę'.

Proszę bardzo:
Make Finder sort by type with Folders at top

Chociaż możesz ją znać bo to było już kiedyś na forum.

(Btw. gonisz mnie ładnie z postami :P)

Za bardzo do tego nie przykładam wagi ;)

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 10 June 2010 - 06:55

A, ue, to tylko przy sortowaniu po typie. To ja nie chcę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users