Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bog mnie pokaral Blackberrym - part 2

• This topic is locked This topic is locked
44 replies to this topic

#1 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 03 June 2010 - 18:10

Witam uzytkownikow tego najgorszego telefonu na swiecie! Dostalam Blackberry 8520 - ten o jakze znajomo brzmiacym pseudo - (w)KURW. Poniewaz jestem zmuszona go uzywac to prosze o porady. Oczywiscie przejrzalam juz fora, porady, FAQ i cala strone Ery ale znalezc odpowiedzi na tak proste pytanie jak Email najwyrazniej sie nie da. W zwiazku z tym prosze Was pomozcie w tym cholerstwie wlaczyc email - czy musze miec ten caly Bis/Bes? Co to jest, jak to wlaczyc, na stronie ery zlogowalam sie do swojego konta ale takiego czegus tam nie ma. Mam w telefonie tez jakies aplikacje do word etc ale tez trzeba je jakos tajemniczo aktywowac jakimis haslami, nic z tego nie rozumiem. Mam tez pytanie odnosnie wiadomosci - w opcjach jest mozliwosc przypisania do bocznego buttona kalendarza, zadan, opcji wifi, czy nawet konfiguracji bluetootha, ale nie mozna przypisac tam "utworz nowy sms". Czy sie myle? Czy moze jest taka mozliwosc (samo wejscie w SMS mnie nie urzdza bo musz eklikac jeszcze raz zeby rozpoczac nowa wiadomosc a ja chce jeden klik i juz pisac smsa). No i moze sa jakies skroty klawiaturowe, jakbyscie mogli to podajcie te najbardziej uzyteczne. Aha i jeszcze jedno co mnie trapi - w iphone jak inicjuje polaczenie to klikam na jedno miejsce i mam glosnomowiacy, jest cos takiego w BB? Bo w to ze wybierajac glosowo automatycznie nie wlaczy mi glosnomowiacego to juz nawet sie nie ludze. To by bylo zbyt funkcjonalne jak na ten telefon.

#2 janiii

janiii
  • 240 posts
  • SkądCork

Posted 03 June 2010 - 18:21

Oczywiscie przejrzalam juz fora, porady, FAQ

Jakoś ci nie wierzę.
Mnie jakoś google w pierwszym linku "wypluły": [FAQ] Jak skonfigurowa

Mam tez pytanie odnosnie wiadomosci

A jak kupowałaś to w pudełku instrukcji obsługi nie było?

#3 gucorek

gucorek
  • 596 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 03 June 2010 - 18:28

sory ale to ty wkurw to bb. BB nie są dla laików, mogłaś sobie kupić jakąś nokie, ciastko, szajs aville, a ty nawet nie wiesz co to bis/bes… sama się udupiłaś...

#4 DudusCSE

DudusCSE
  • 2899 posts
  • Skądz Polski

Posted 03 June 2010 - 18:30

Jakoś ci nie wierzę.
Mnie jakoś google w pierwszym linku "wypluły": [FAQ] Jak skonfigurowa

A jak kupowałaś to w pudełku instrukcji obsługi nie było?

sory ale to ty wkurw to bb. BB nie są dla laików, mogłaś sobie kupić jakąś nokie, ciastko, szajs aville, a ty nawet nie wiesz co to bis/bes…
sama się udupiłaś...

Ona go dostała. Czytajcie no.

Dostalam Blackberry 8520 - ten o jakze znajomo brzmiacym pseudo - (w)KURW.

#5 gucorek

gucorek
  • 596 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 03 June 2010 - 18:36

no to niech go sprzeda, chyba że od byłego chłopaka ;d to trafił wspaniale (6)

#6 janiii

janiii
  • 240 posts
  • SkądCork

Posted 03 June 2010 - 18:49

Ona go dostała.

To niech ściągnie, chyba, że to też ja przerasta.

#7 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 03 June 2010 - 18:50

widze natlok niezlych troli na tym forum. Osoby pokroju gucorka prosilabym o 1. czytanie ze zrozumieniem 2. zastnaowienie sie 10x zanim cos napisza A co do BB to niestety nie moge sprzedac, jest to tel firmowy. EMail: "Oczywiście usługa musi być aktywowana (aktywacji możemy dokonać przez BOK, sms’em lub przez Panel Internetowy naszego operatora)" "Oczywiscie"? Oczywiste to to dla mnie nie jest bo mam iPhona gdzie nic aktywowac nie musze i wszystko smiga. No wiec wlasnie o to mi chodzi - gdzie i jak to aktywowac? Dlaczego nie moge przez internet na stronie Ery? Czy zle widze/szukam?

#8 janiii

janiii
  • 240 posts
  • SkądCork

Posted 03 June 2010 - 18:55

gdzie i jak to aktywowac?

"Oczywiście usługa musi być aktywowana (aktywacji możemy dokonać przez BOK, sms’em lub przez Panel Internetowy naszego operatora)"
Czego nie rozumiesz w tym zdaniu?

Dlaczego nie moge przez internet na stronie Ery?

O to niestety musisz zapytać na jakimś forum Ery.

bo mam iPhona

Ale rozmawiamy o BB czy iPhone?

#9 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 03 June 2010 - 19:39

Super, fajnie, do BOK nie mozna sie dodzwonic, SMSem - nie wiem niestety JAK. A na stronie jak juz wiemy sie nie da. Kapitalnie! Inna sprawa to nie rozumiem po co mam cos aktywowac, ktos kupuje telefon DO EMAILI i musi jeszcze cos aktywowac? Po co? Nie mozna tego zorbic automatycznie? Jaki to ma sens w ogole? Oni zdecydowanie nie sa ThinkDifferent. Apple to jest jakis inny lepszy swiat, gdzie ludzie mysla. Widze tez przepasc niezmierzona pomiedzy Era a Play, juz wiem czemu od kilku lat nie narzekam na operatora...

#10 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 June 2010 - 19:47

no wiesz, jeżeli to tel firmowy to udajesz się do speca który daje takie telefony i ma ci to ustawić. A jak nie zechce, to kierunek szef i spec grzecznie wszystko sam ustawi. A tak bajdełej, to BB dają pracownikom aby ich udupić i każą potem setki maili wysyłać. Widziałem takiego u pracownika Solidu. Co 5 minut musiał coś odsyłać, buahahaha. szkoda, że szefostwo nie jest think different. O ileż łatwiej byłoby na świecie.

#11 janiii

janiii
  • 240 posts
  • SkądCork

Posted 03 June 2010 - 19:51

A na stronie jak juz wiemy sie nie da.

My? Mów za siebie może, co.
Ja wiem, że się, ale za ciebie nie mam zamiaru tego robić.

Apple to jest jakis inny lepszy swiat, gdzie ludzie mysla.

ROFLMAO
Ty jak widać jesteś najlepszym na to przykładem.

#12 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 03 June 2010 - 20:00

BB po prostu nie jest dla dziewczyn.

#13 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 03 June 2010 - 21:04

BB to wg mnie jedeny telefon ktory potrafi jakos sprotezowac iphona. Przecież możesz wchodzić na gmaila przez sowj ukochany interfejs WWW, czego ci jeszcze brakuje :lol: Jesli jednak ci mało, to jest aplikacja gmail na BB, miałem ją nawet na 72xx. No chyba ze poczte masz gdzie indziej, to nie wiem. Nie macie w tej firmie informatyka? Nie dostałaś do telefonu instrukcji obslugi? A w blackberry "oczywiscie" trzeba aktywowac usluge, bo tak dziala BB od zawsze jeszcze od czasow kiedy Stefan byl biedny a o iphonie nikt nawet nie marzyl :P

#14 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 03 June 2010 - 21:46

ale wy jestescie wszyscy dziwni. BB jest sluzbowym tel ale nie do mejli. Mejle to ja chce sobie ustawic tak jako dodatek, bo skoro jest mozliwosc to czemu nie korzystac? Zawsze sie moze to przydac w trasie/terenie. Moge se tez ustawic w iPhonie ale nie o to komon. A szefa mam zajebistego, wiec wypraszam sobie, on jest bardzo think different:) Moze ja jestem zbyt think different na RIM, nie wiem, ja tu widze same problemy ktore nie maja zadnego logicznego podloza, wszedzie klody pod nogi. janii - jak nie chcesz pomagac- spoko, ale po co piszesz? posty nabijasz? Sorry za moj troche moze szyderczy sposob, ale nie umiem inaczej, na haslo BB chce mi sie po prostu smiac, a tu jeszcze taki los, tel firmowy. No do dzwonienia jest spoko, SMSowania tez, ale po prostu chcialam wykorzystac jego mozliwosci dodatkowe, niestety droga jaka widze przede mna aby to uzyskac i masa straconego czasu chyba nie sa jednak tego warte:>

#15 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 03 June 2010 - 22:08

Czy tak czy siak, jak firmowy to ktos powinien sie tym zajac, a nie Ty, skoro to firma buli za niego.

#16 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 June 2010 - 22:45

Ty jak widać jesteś najlepszym na to przykładem.

Natomiast widac ze Ty nie, czlowiek myslacy wie w ktorym momencie wychodzi na chama.

Co boli Cie ze Twoj ukochany telefon to niewygodny syfiasty szajs i ktos to wyrazil w swej frustracji? Moze mniej sie przywiazuj do rzeczy i wiecej kultura grzesz. A jak Cie swierzbia paluchy zeby komus dopiec to wejdz sobie na Pudelka albo Onet. Albo ochlon i idz na Beamisha.

#17 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 03 June 2010 - 22:47

Sprobuj sie do Ery dodzwonic jak będzie dzień roboczy...

#18 janiii

janiii
  • 240 posts
  • SkądCork

Posted 04 June 2010 - 08:07

janii - jak nie chcesz pomagac- spoko, ale po co piszesz?

Informacje o które pytasz są dostępne w Internecie. Wystarczy tylko (chcieć) poszukać.
Dostałaś wędkę, ale najwyraźniej czekasz aż ktoś te ryby "złowi" za ciebie.

@ grzes_l
Rozumiem, że ty również jesteś z tych którzy oczekują "kompleksowej pomocy", bez włożenia choć odrobiny swojej pracy?

#19 jamirq

jamirq
  • 26 posts
  • SkądTRN

Posted 04 June 2010 - 08:36

To ze telefon ma klawiaturę qwerty i obsługę usług typowo e-mailowych nie znaczy, ze wszystko ma być za free i od razu dostępne. BIS i BES to usługi i o ich działaniu decyduje właściciel umowy czyli twoja firma. To tak jakbys dostała super laptopa i nie możesz zainstalować swojej ulubionej gry bo ktoś zablokował taka możliwość. Dziwne co.... za dużą ideologie dodajesz do tego ThinkDi....

#20 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 04 June 2010 - 08:40

Witam uzytkownikow tego najgorszego telefonu na swiecie!
Dostalam Blackberry 8520 - ten o jakze znajomo brzmiacym pseudo - (w)KURW.
Poniewaz jestem zmuszona go uzywac to prosze o porady. Oczywiscie przejrzalam juz fora, porady, FAQ i cala strone Ery ale znalezc odpowiedzi na tak proste pytanie jak Email najwyrazniej sie nie da.

W zwiazku z tym prosze Was pomozcie w tym cholerstwie wlaczyc email - czy musze miec ten caly Bis/Bes? Co to jest, jak to wlaczyc, na stronie ery zlogowalam sie do swojego konta ale takiego czegus tam nie ma.
Mam w telefonie tez jakies aplikacje do word etc ale tez trzeba je jakos tajemniczo aktywowac jakimis haslami, nic z tego nie rozumiem.

Mam tez pytanie odnosnie wiadomosci - w opcjach jest mozliwosc przypisania do bocznego buttona kalendarza, zadan, opcji wifi, czy nawet konfiguracji bluetootha, ale nie mozna przypisac tam "utworz nowy sms". Czy sie myle? Czy moze jest taka mozliwosc (samo wejscie w SMS mnie nie urzdza bo musz eklikac jeszcze raz zeby rozpoczac nowa wiadomosc a ja chce jeden klik i juz pisac smsa). No i moze sa jakies skroty klawiaturowe, jakbyscie mogli to podajcie te najbardziej uzyteczne.

Aha i jeszcze jedno co mnie trapi - w iphone jak inicjuje polaczenie to klikam na jedno miejsce i mam glosnomowiacy, jest cos takiego w BB? Bo w to ze wybierajac glosowo automatycznie nie wlaczy mi glosnomowiacego to juz nawet sie nie ludze. To by bylo zbyt funkcjonalne jak na ten telefon.

Wlasnie BB to najlepszy telefon, telefon i nic wiecej :D Nie wykorzystasz jego "dodatkowych mozliwosci" bo on takich nie posiada :D
Mam firmowego BB, na szczescie nie musze z niego korzystac tj mail/polaczen przychodzacych, lezy w torbie i nawet nie wiem ile dni temu wyladowala mu sie bateria :D

#21 Grabek-pg

Grabek-pg
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 June 2010 - 09:04

To ze telefon ma klawiaturę qwerty i obsługę usług typowo e-mailowych nie znaczy, ze wszystko ma być za free i od razu dostępne. BIS i BES to usługi i o ich działaniu decyduje właściciel umowy czyli twoja firma. To tak jakbys dostała super laptopa i nie możesz zainstalować swojej ulubionej gry bo ktoś zablokował taka możliwość. Dziwne co.... za dużą ideologie dodajesz do tego ThinkDi....

Jezeli firma nie wykupi abonamentu BIS lub BES nie skonfigurujesz maila tradycyjnie, sa ewentualnie programy zewnetrzne np "tiggit mail", niestety moim zdaniem dzialaja w najlepszym przypadku srednio. Wolalem wykupic BIS i miec swiety spokój niz walczyc z programami zewnetrznymi.

#22 majkelo

majkelo
  • 161 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 June 2010 - 09:07

Zadam byc może podstawowe pytanie, które pomijając uszczypliwości do autorki posta oraz szeregu błota rzucanego na BB nikt chyba nie zadał: Jaki server poczty masz obsługiwac poprzez BB? Czasami występuje niezgodność protokołów - np.: na BB masz ustawiony IMAP a w poczcie POP i mogą się wzajemnie wykluczać - nie muszą, ale mogą. Poza tym, jeśli masz zamiar odczytywac pocztę służbową, a tam np jest lotus Notes, to sprawa się komplikuje nieco i tutaj prawdopodobnie będzie potrzebna ingerencja Twojego IT. Na marginesie: BB to dobry sprzęt - miałem, używałem i nie narzekałem. Nie ma dobrych i złych telefonów, są tylko dobrzy i źli userzy i dobrze bądź niedobrze dobrany sprzęt do potrzeb i umiejętności/znajomości tematu.

#23 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 04 June 2010 - 10:28

Chyba nie o to chodzi. Moze my, uzytkownicy Macow i iPhonow zarazem, przyzwyczailismy sie juz do tego ze wszystko jest proste i logiczne a ewentualne niedogodnosci wystepuja z jakims logicznym podlozem i wytlumaczeniem, a nie bez powodu. Kupuje iPhone, wrzucam SIM, podlaczam do kompa i za chwile dziala. App Store i wszystko mam pod reka. W zasadzie wszystko ogranicza sie do kilku pukniec palcem. Po co w BB te komplikacje? Mail w iPhone ustawia sie jakies 10sekund. Po prostu. Nic nie trzeba wykupywac, ani czasu tracic. Wszystko zawsze dziala. Nie rozumiem filozofii RIM, dzownic, ustawiac, placic dodatkowo za email? Come on! Przeciez mam pakiet danych przez internet?? WTF? Daje sobie z tym spokoj - bo jak czytam ze to jest przeciez "proste" - wystarczy "tylko" znalezc, przeczytac, zadzwonic, poczekac, wlaczyc, przelaczyc, jeszcze raz ustawic, potem poprawic bo nie dziala, a tak w ogole to moze sie gryzc POP z IMAP i nie bedzie dzialac byc moze..... to sorry ale jak dla mnie to juz za duzo. Za bardzo cenie swoj czas i nerwy na takie rzeczy:) Dobrze ktos napisal - nie wykorzystam zadnych dodatkowych mozliwosci BB bo on takowych po prostu nie ma. Jak pamietacie mialam juz to BB 8800 i niestety nie widze poprawy poza ladniejszym (mniej brzydkim) interfejsem. Nadal jest to telefon w ktorym brakuje najprostszych rzeczy. Glosnik juz znalazlam, jest na klawie, ale one-button-to-sms nadal nie, jest na to jakies rozwiazanie? Czy musze koniecznie klikac 3razy zanim bede mogla wyslac smsa?

#24 majkelo

majkelo
  • 161 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 June 2010 - 10:38

Daje sobie z tym spokoj - bo jak czytam ze to jest przeciez "proste" - wystarczy "tylko" znalezc, przeczytac, zadzwonic, poczekac, wlaczyc, przelaczyc, jeszcze raz ustawic, potem poprawic bo nie dziala, a tak w ogole to moze sie gryzc POP z IMAP i nie bedzie dzialac byc moze.....
to sorry ale jak dla mnie to juz za duzo. Za bardzo cenie swoj czas i nerwy na takie rzeczy:)

Masz racje, lepiej czekać na gotowca, niż się czegoś nauczyć, zrozumieć...

Kończe swój udział w tym wątku.

#25 meg

meg
  • 316 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 June 2010 - 11:26

Kończe swój udział w tym wątku.

i dzięki boku :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users