Witam,
Mam problem, który nazywa się seagate freeagent, a dokładniej nie mogę zapisywać na nim danych bo nagle zmieniły się uprawnienia na tylko do odczytu. Sprawa się komplikuje bo w informacjach w sekcji uprawnienia i udostępnianie dysku nie mam ikony kłódki w ogóle i nie wiem jak zmienić w tej sytuacji te ustawienia. Pomożecie?
Pzdr

Seagate FreeAgent - zmiana uprawnień dysku
Rozpoczęty przez
kwasnejablko
, 03 cze 2010 10:22
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 czerwca 2010 - 10:22
Napisano 03 czerwca 2010 - 13:56
Zainstaluj NTFS4MAC lub sformatuj dysk na FAT32
Napisano 03 czerwca 2010 - 14:16
Kup i zainstaluj sobie:
Paragon-Software Poland - NTFS for Mac
Fat32 to muzeum techniki z ograniczeniem wielkości plików i niską wydajnością.
Rozwiązaniem może być także przeformatowanie dysku na natywny system plików MacOS.
Możesz to zrobić bez wydawania kasy, ale rezygnujesz z dostępu dla pecetów.
Paragon-Software Poland - NTFS for Mac
Fat32 to muzeum techniki z ograniczeniem wielkości plików i niską wydajnością.
Rozwiązaniem może być także przeformatowanie dysku na natywny system plików MacOS.
Możesz to zrobić bez wydawania kasy, ale rezygnujesz z dostępu dla pecetów.
Napisano 03 czerwca 2010 - 14:58
Po co kupować coś co można mieć za free?
Napisano 03 czerwca 2010 - 15:01
Alle napisał że
Ja to rozumiem tak, że przed chwilą miał dobrze, a nagle mu się zmieniły i nie może zapisywać.
nagle zmieniły się uprawnienia na tylko do odczytu
Ja to rozumiem tak, że przed chwilą miał dobrze, a nagle mu się zmieniły i nie może zapisywać.
Napisano 04 czerwca 2010 - 08:28
Dokładnie tak jak pisze macieks72, wszystko działało poprawnie 3 miesiące i nagle przy kolejnym podłączeniu dysku pojawił się ten problem. System go widzi jako tylko do odczytu i nie mam możliwości zmiany tych ustawień. Jest jakiś sposób na to, żeby bezboleśnie powrócić do stanu rzeczy sprzed tygodnia, czyli żeby dysk działał jako dysk?
Dzięki z góry!
Napisano 04 czerwca 2010 - 11:35
A powiedz czy ten dysk jest sformatowany w NTFS?
Napisano 04 czerwca 2010 - 13:20
No wiec nie wiem tego. Ja go od nowości nie formatowałem, czyli jest taki jak go wyjąłem z pudełka. Na początku używałem go pod windą a od 3 miesięcy pod MAC OS X i wszystko działało bez zarzutu i nagle wczoraj podłączam go i nie mogę nic na niego zrzucić. Dziwne jak dla mnie, ale zapewne jest jakieś proste wytłumaczenie tej sprawy...
pzdr
Napisano 04 czerwca 2010 - 14:07
skoro pod windą Tobie działał, to pewnie był w formacie NTFS
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych