Witam, zwracam się do was z dosyć nietypowym pytaniem. Otóż mam stare wywołane zdjęcie w normalnym formacie(te najpowszechniejsze chyba 13X18 ale pewien nie jestem) Chciałbym je znacząco powiększyć. Znacząco = co najmniej 20x30,30x40 a nawet więcej jeśli się uda. Niestety zdjęcie było robione wiele lat temu aparatem analogowym a nie mam kliszy. Stąd moje pytanie - czy jest możliwość, że zrobi mi to jakiś fotograf ? Oczywiste jest, że łączy to się z utratą jakości ale może jest możliwe wykonanie tego w sensownej jakości ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ...

Powiększenie wywołanego zdjęcia
Rozpoczęty przez
ademiu
, 31 maj 2010 17:08
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 maja 2010 - 17:08
Napisano 31 maja 2010 - 17:23
masz trzy opcje:
- zanies dobitke do Fotjokera i wykonaj "zdjecie ze zdjecia"
- wez cyfrowke i w jednolitym oswietleniu sfotografuj to zdjecie, a nastepnie wykonaj z tego odbitke
- zeskanuj odbitke i wykonaj nowa ze skanu jaki otrzymasz
Napisano 31 maja 2010 - 17:36
Ze skanem - po lub bez uprzedniego retuszu - do dobrego fotolaba i gotowe.
Jeśli format ma być sporo większy, to warto rozważyć druk cyfrowy jakimś sensownym ploterem z lub bez uszlachetnieniem wydruku laminatem.
Napisano 31 maja 2010 - 17:43
Ze skanem - po lub bez uprzedniego retuszu - do dobrego fotolaba i gotowe.
Jeśli format ma być sporo większy, to warto rozważyć druk cyfrowy jakimś sensownym ploterem z lub bez uszlachetnieniem wydruku laminatem.
Zrobią to w dobrym fotolabie ?
Napisano 31 maja 2010 - 17:55
Większość fotolabów naświetla odbitki z pliku. Nawet negatywy czy pozytywy uprzednio skanują. Pozostaje zatem wybór zakładu dysponującego odpowiednio dużą maszyną (jeśli zależy Ci na sporym powiększeniu). Jeśli Oryginał jest wykonany na papierze jedwabistym to warto przy skanowaniu użyć gliceryny i taśmy klejącej. Pozwala to w znacznej mierze usunąć fakturę papieru.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych