Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail + Foldery

• Zamknięty Temat jest zamknięty
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 31 maja 2010 - 16:34

Panowie, pomocy ! Mam kilka kont pocztowych pod Mail'em. Do tych kont chciałem sobie pododawać foldery (tak jak w Entourage 2008), ale nie mogę tego znaleźć. Jest taka możliwość w ogóle ? pozdr. kostek

#2 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 31 maja 2010 - 17:22

Ale w jakim sensie, że masz konta via IMAP i chcesz sobie na serwerze porobić foldery? To można za pośrednictwem Mail.app bez problemu, Mailbox -> New Mailbox i już. Albo możesz sobie lokalne foldery porobić tylko, albo jedno i drugie

#3 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 31 maja 2010 - 18:42

Nie, mam zwykłe pop3. Pozdr. kostek

#4 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 31 maja 2010 - 19:42

Jemu chodzi o foldery w ramach konta na komputerze lokalnym - żeby np. oprócz folderów Przychodzące, Wysłane, Kosz etc. mógł sobie zrobić folder typu "Od Miecia", do którego (po ustaleniu reguły) wpadałyby wszystkie maile od Miecia. Dobrze rozumiem?

#5 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 31 maja 2010 - 19:55

Dokładnie tak. Chodzi o to, że kilka kategorii maili, muszę odpowiednio pogrupować, a reguły na to nie pozwalają.

#6 herbjacek

herbjacek
  • 65 postów

Napisano 31 maja 2010 - 20:30

A jeśli można wiedzieć czemu reguły nie pozwalają ? Lub wytłumaczyć co rozumiesz przez "tak jak w Entourage 2008" ?

#7 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 31 maja 2010 - 20:36

A jeśli można wiedzieć czemu reguły nie pozwalają ?(...)

Oj... Przecież człowiek nie mówi, że "reguły nie pozwalają", tylko pyta jak (technicznie) stworzyć te dodatkowe foldery. Też bym sie chętnie dowiedział. Mogę sobie zrobić regułę, że maile od Mieci trafiają po adresie do folderu "Od Miecia", ale JAK STWORZYĆ folder "Od Miecia"?

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 maja 2010 - 20:43

No właśnie, widzę że niektórzy tutaj cudują że niby nie wiedzą o co chodzi, a przecież pytanie było proste. A więc można zrobić te foldery (Menu Skrzynka pocztowa => Nowa skrzynka pocztowa...), ale tylko globalnie, nie da się oddzielnie dla każdego konta pop tego zrobić. No chyba że są jakieś pluginy zewnętrzne, ale to sam się z ciekawości o tym dowiem jeśli ktoś wie.

#9 kubuszek

kubuszek
  • 136 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 maja 2010 - 20:47

mailbox-> new mailbox-> choose location.

A dalej to tylko reguy i finito

---------- Wpis dodano o 21:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:45 ----------

macieks72

a w choose location nie możesz sobie wybrać innego konta?
Wydaje mi się, że jest taka możliwość.

#10 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 31 maja 2010 - 20:50

a moze nowa inteligenta skrzynka? napisz dokładniej do czego Ci to potrzebne

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 maja 2010 - 20:55

macieks72

a w choose location nie możesz sobie wybrać innego konta?
Wydaje mi się, że jest taka możliwość.

No właśnie coś mi się wydaje że nie, chociaż mam jedno konto, także może opcja wyboru pojawi się dopiero przy wielu kontach, ale chyba nie. Jak mam tak screenshot. Można robić podfoldery, ale chyba tylko w lokalizacji "Na moim maku" wszystko. Ale nie używam tego programu codziennie także piszę co teraz widzę w opcjach.

#12 kubuszek

kubuszek
  • 136 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 maja 2010 - 20:56

wydaje mi się że inteligentna skrzynka/folder nie wiele tuutaj zmienią. chodzi o: "Jemu chodzi o foldery w ramach konta na komputerze lokalnym - żeby np. oprócz folderów Przychodzące, Wysłane, Kosz etc. mógł sobie zrobić folder typu "Od Miecia", do którego (po ustaleniu reguły) wpadałyby wszystkie maile od Miecia. Dobrze rozumiem? " " Dokładnie tak. Chodzi o to, że kilka kategorii maili, muszę odpowiednio pogrupować, a reguły na to nie pozwalają. "

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 maja 2010 - 21:00

Tak ale może on chce sobie ręcznie segregować te maile, a nie automatycznie no i żeby nie miał i tak wszystkich w skrzynce odbiorczej, a z tymi inteligentnymi skrzynkami i tak wszystko zostaje w skrzynce odbiorczej. Nie wiem np. robi sobie folder "ważne", "do zrobienia" itp, i sobie ręcznie przenosi tam maile. Skrzynka inteligentna mu na to nie pozwoli.

#14 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 31 maja 2010 - 21:11

a moze nowa inteligenta skrzynka?

Też o tym myślałem. Nowa "inteligentna" plus reguły. Ale fakt że to dziwne że nie da się tak po prostu dodać folderu do konta...

napisz dokładniej do czego Ci to potrzebne

Lomatttko Polko, no przecież wyjaśnił bardzo dokładnie:

Dokładnie tak. Chodzi o to, że kilka kategorii maili, muszę odpowiednio pogrupować

Za dawnych, (nie)dobrych widowsowych czasów używałem do poczty programu The Bat! - chyba najlepszego klienta pocztowego od czasu powstania Internetu ;-) - i tam tworzenie dodatkowych folderów było po prostu banalnie proste. Może ich było stworzyć dowolną ilość, a potem się stosowało filtry i odpowiednie wiadomości wpadały od razu do odpowiednich folderów. A w Mailu się nie da? Skoro jest folder "Poczta śmieciowa" i można ustalić regułę żeby określone maile trafiały do tego folderu, to dlaczego nie można stworzyć własnego i.... tak dalej?

(...)Nie wiem np. robi sobie folder "ważne", "do zrobienia" itp, i sobie ręcznie przenosi tam maile. Skrzynka inteligentna mu na to nie pozwoli.

To czy ręcznie czy za pomocą reguł, to już jest kolejny krok. Na razie problem polega na samy stworzeniu folderów... Aż mi się wierzyć nie chce, że to niemożliwe.

#15 kubuszek

kubuszek
  • 136 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 maja 2010 - 21:30

No to niech zrobi tak, że będzie

---------- Wpis dodano o 22:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:29 ----------

ściągał pocztę z róznych serwerów , można wtedy potworzyć skrznki "On My Mac" i potworzyć reguły.

#16 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 31 maja 2010 - 22:21

W tym wszystkim tak naprawdę trzeba wziąć pod uwagę 3 sytuacje: 1) Jeśli używamy pop 3 - to musimy założyć sobie skrzynkę "Na moim maku", bo i tak cała poczta jest ściągana na nasz dysk, więc mamy od tego osobny folder. 2) Jeśli używamy imap, to nie widzę problemu, bo w skrzynkach pocztowych imap można zakładać sobie foldery i tworzyć do nich reguły. 3) Jeśli korzystamy z 2 różnych skrzynek i chcemy mieć regułę po nadawcach, to też trzeba tą pocztę przenosić z n różnych kont do lokalnego folderu.

#17 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 01 czerwca 2010 - 06:18

Chodzi o to, że otwieram pewien projekt i wysyłam w związku z tym do różnych osób różne maile, inaczej zatytułowane, inna treść, itp. Oni odpowiadają jeszcze inaczej, zmieniając tytuł, czasem z innego maila niż wysłałem, itp. W Outlook'u mogłem poprostu utworzyć folder pt. np. "Projekt 1" i jak coś przyszło w sprawie tego projektu to przeciągałem ze skrzynki odbiorczej do tego folderu. Nie było potem problemy z identyfikacją odpowiednich maili w całej masie innych. Reguły tego nie załatwiają, bo jak napisałem nie ma wspólnego mianownika w postaci maila, tematu czy grupy odbiorców. W Mail mam jedno konto imap: MobileMe, i kilka pop3. pozdr. kostek

#18 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 czerwca 2010 - 06:21

Na me.com możesz zrobić sobie foldery (przez przeglądarke) a później Mail sam sobie to ściągnie i będziesz miał foldery takie jak tam zrobiłeś. Później ręcznie przenosisz maile tak jak chcesz.l

#19 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 01 czerwca 2010 - 07:21

Dzięki, może to nie jest dokładnie o co mi chodziło, ale zawsze jakieś to rozwiązanie :) Jak rozumiem, jeśli ktoś nie ma ME, a zwykłe pop3 to nie ma szansy na takie rozwiązania ? pozdr. kostek

#20 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 01 czerwca 2010 - 12:09

Ale kombinujecie. Ja mam kilka katalogów lokalnych, i do tego reguły co zrzucają tam maile. Co jest nie tak z tym rozwiązaniem?

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 czerwca 2010 - 12:43

Chodzi o to, że otwieram pewien projekt i wysyłam w związku z tym do różnych osób różne maile, inaczej zatytułowane, inna treść, itp. Oni odpowiadają jeszcze inaczej, zmieniając tytuł, czasem z innego maila niż wysłałem, itp. W Outlook'u mogłem poprostu utworzyć folder pt. np. "Projekt 1" i jak coś przyszło w sprawie tego projektu to przeciągałem ze skrzynki odbiorczej do tego folderu. Nie było potem problemy z identyfikacją odpowiednich maili w całej masie innych.
Reguły tego nie załatwiają, bo jak napisałem nie ma wspólnego mianownika w postaci maila, tematu czy grupy odbiorców.
W Mail mam jedno konto imap: MobileMe, i kilka pop3.

Tak też mi się wydawało, że o to dokładnie chodzi. No to przecież wystarczy jak założysz te katalogi Projekt1 itp w Mail.app lokalnie i tam będziesz sobie te maile przenosił, ja nie widzę tutaj po co chcesz je mieć dla każdego konta oddzielnie, skoro i tak jak mówisz trafiają one z danego projektu na rożne Twoje konta. Także wg mnie lepiej mieć jeden katalog Project1 niż kilka ich w każdym koncie osobno. Dla przykładu jak na screenshot.

#22 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 czerwca 2010 - 16:26

T(...)Także wg mnie lepiej mieć jeden katalog Project1 niż kilka ich w każdym koncie osobno. Dla przykładu jak na screenshot.

Przepraszam za guuupie (zapewne) pytanie - pewnie mam zaćmienie jakieś - ale napisz proszę jak stworzyć taki katalog jak na screenshocie który wrzuciłeś. Bo ja jakoś nie mogę dojść jak to zrobić... :-(

#23 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 czerwca 2010 - 16:28

Wszystko robiłem dla testu przez górne menu "Skrzynka pocztowa => Nowa skrzynka pocztowa...". Podkatalogi też. Ja tego programu nie używam, teraz tylko specjalnie dla tego wątku się nim pobawiłem przez 5 min.

#24 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 czerwca 2010 - 18:17

Nosz, Kocia Twarz! Nowa _skrzynka_pocztowa_... A ja uparcie szukałem czegoś typu "nowy katalog" czy "nowy folder"... :-) Ale ze mnie młotek. No i jak już taką "skrzynkę" stworzę, to reguły też działają ("Od Miecia" ;-) Czyli w zasadzie to jest odpowiedź - tyle, że ten folder (bo to przecież tylko kwestia nazwy) nie jest na konkretnym koncie, tylko "na moim Macu"...

#25 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 02 czerwca 2010 - 06:55

Tak też mi się wydawało, że o to dokładnie chodzi. No to przecież wystarczy jak założysz te katalogi Projekt1 itp w Mail.app lokalnie i tam będziesz sobie te maile przenosił, ja nie widzę tutaj po co chcesz je mieć dla każdego konta oddzielnie, skoro i tak jak mówisz trafiają one z danego projektu na rożne Twoje konta. Także wg mnie lepiej mieć jeden katalog Project1 niż kilka ich w każdym koncie osobno. Dla przykładu jak na screenshot.

Dobry człowieku, trzy krowy i koza dl Ciebie ! :)
O to mi chodziło, nawet mi do głowy nie przyszło, że skrzynka to folder. Kombinowałem z skrzynką inteligentną, ale to nie to.

pozdr.
kostek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych