Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Vobis i iPad

• Please log in to reply
116 replies to this topic

#76 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 01 July 2010 - 14:05

To jest rozbój w biały dzień! Vobis baaardzo stracił w moich oczach...

#77 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 01 July 2010 - 19:47

A czy liczyliscie, ze nagle Dobry-Wujek-Vobis zacznie sprzedawac iPad'a po 999 zlotych z racji tylko na sympatie wobec marki Apple?

#78 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 July 2010 - 20:00

Mówiłem ;)

#79 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 01 July 2010 - 20:11

Niekoniecznie od razu po 999 zł, ale w cenie zbliżonej do tej w Niemczech lub UK... Ale problem chyba polega na tym, że dopóki w Polsce iPady nie są oficjalnie sprzedawane, to importerzy skazani są na zakupy od pośredników. Tyle, że taki Vobis sobie trochę za dużo winszuje za swoje pośrednictwo... Te iPady kupią u nich chyba tylko jacyś milionerzy i napaleńcy, bo nawet na firmę lepiej kupić "prywatnie" (na umowę)...

#80 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 01 July 2010 - 20:14

dlatego lepiej sobie sprowadzić ;)

#81 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 01 July 2010 - 20:39

piękność w załączniku, taka szpiegowska fotka :)

#82 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 01 July 2010 - 20:47

dlatego lepiej sobie sprowadzić ;)

ehhh

ja sobie wlasnie sprowadzilem
i jest do dupy jak go nie uzywam przez okolo 2 godz to zawiesza sie totalnie i tylko dwukrotny sprzetowy reset go budzi
jakbym kupil w vobisie to bym go oddal na gwarancji i niech oni sie martwia a tak moge sobie go do ilinois wyslac

czy bedzie na niego gwarancja w apple w polsce?

#83 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 01 July 2010 - 20:52

pkobierecki:: w warszawskim Vobisie ten sam model kosztuje 2949 zł

#84 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2010 - 09:17

ehhh

ja sobie wlasnie sprowadzilem
i jest do dupy jak go nie uzywam przez okolo 2 godz to zawiesza sie totalnie i tylko dwukrotny sprzetowy reset go budzi
jakbym kupil w vobisie to bym go oddal na gwarancji i niech oni sie martwia a tak moge sobie go do ilinois wyslac

czy bedzie na niego gwarancja w apple w polsce?

Spróbuj przywrócić oprogramowanie do fabrycznego (restore).
Sprzęt Apple objęty jest międzynarodową gwarancją, wystarczy numer seryjny.

Swoją drogą ciekawe, czy obsługa Vobisu została jakoś specjalnie doszkolona pod kątem Mac OS i iOS :)

#85 www007

www007
  • 408 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 July 2010 - 09:36

najemnikowi chodzi o to, że sewis będzie dopiero od momentu oficjanlnego rozpoczęcia sprzedaży w kraju

#86 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2010 - 10:23

A no w sumie tak :)

#87 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 02 July 2010 - 10:27

Spróbuj przywrócić oprogramowanie do fabrycznego (restore).
Sprzęt Apple objęty jest międzynarodową gwarancją, wystarczy numer seryjny.

juz raz to robilem (ale z przywracaniem) - nie pomoglo
przed chwila zrobilem ponownie zobaczymy czy pomoze ustawilem tym razem jako nowy iPad

czy trzeba sie zarejestrowac zeby byla gwarancja?
jak pierwszy raz podlaczylem iPada do kompa wybralem NIE i zeby sie nie pytal o to wiecej
teraz nie wiem gdzie to jednak wlaczyc

mam paragon z iStora ale wiele osob pisze ze tylko nr seryjny jest wazny

a zreszta zaraz zadzwonie do apple i mi oficjalnie odpowiedza

pozniej napisze co powiedzieli

#88 japanicz

japanicz
  • 146 posts

Posted 02 July 2010 - 10:31

jeszcze 1 zaleta vobisu dla tych ktorzy maja dzialalnosc gospodarcza jest to ze daja fakture na zakup czyli jesli teraz iPad 16GB kosztuje brutto 2999 to po odliczeniu podatkow kosztuje Cie 1991,14 - ofert w takiej cenie nawet na allegro brak

Właśnie dlatego kupiłem go w Vobisie:-)

#89 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 02 July 2010 - 10:40

tez tak chcialem ale nie mieli wersji 32GB
i teraz musze czekac czy iPad wejdzie do polski w ciagu roku od zakupu zeby sie jeszcze na gwarancje zalapac

#90 japanicz

japanicz
  • 146 posts

Posted 02 July 2010 - 10:54

Byłem bliski "odczekania", ale w ispocie we Wrocławiu z trzech pracowników każdy miał inne zdanie, kiedy się oficjalnie pojawi, więc zrezygnowałem i kupiłem naprzeciwko w Vobisie. I o dziwo - sprzedawcy byli zdecydowanie bardziej kompetentni. Zależało mi na modelu z 3G, ale takiego, jak wiadomo brak, więc polecono mi MiFi Huawei E5830. Może miał ktoś doświadczenia z tym urządzeniem (iplus)?

#91 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 02 July 2010 - 10:55

Ale na Allegro też można kupić iPada z fakturą i za mniejsze pieniądze:

2799 zł - Apple iPad 16GB Wi-Fi JU
2749 zł - APPLE iPad 16GB NOWY! FVat Sklep Warszawa (1093593760) - Aukcje internetowe Allegro
2400 zł - # NOWY Apple iPad 16Gb WiFi - FVAT 22% GW 12MCY # (1102005125) - Aukcje internetowe Allegro

Licząc jak najemnik, ten ostatni wychodzi poniżej 1600 zł...

#92 japanicz

japanicz
  • 146 posts

Posted 02 July 2010 - 11:03

Jasne - choć może to niepopularne, mam ograniczone zaufanie do Allegro z racji kilku "wtop" przy zakupach urządzeń elektronicznych. Dlatego wolałem dołożyć i nie musieć się martwić. Mi iPad jest potrzebny głównie w pracy - jestem wydawcą i właściwie ciągle jestem w drodze albo w locie, przeglądam głównie pdf-y, dlatego 16 giga w pełni mi wystarcza. Zależy mi jednak na dostępie do internetu, dlatego pytam o ew. doświadczenia z modemem E5830. Wiem, że dostęp można uzyskać korzystając z Iphone'a, ale ja mam BlackBerry i nie ma szans, bym zmienił ten telefon.

#93 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 02 July 2010 - 12:38

w ispocie we Wrocławiu z trzech pracowników każdy miał inne zdanie, kiedy się oficjalnie pojawi

tak a jaka byla najpesymistyczniejsza (co to za slowo ;) ) wersja?

---------- Wpis dodano o 13:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:25 ----------

Wiem, że dostęp można uzyskać korzystając z Iphone'a, ale ja mam BlackBerry i nie ma szans, bym zmienił ten telefon.

akurat BB wogole nie znam ale zasada jest narazie 1
trzeba storzyc iPadowi siec WiFi do ktorej on moglby sie podlaczyc
czyli trzebaby poszukac czy jest aplikacja na BB zmieniajaca telefon w hotspota WiFi

---------- Wpis dodano o 13:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:28 ----------

Ale na Allegro też można kupić iPada z fakturą i za mniejsze pieniądze:
...
Licząc jak najemnik, ten ostatni wychodzi poniżej 1600 zł...

biblo w czasie kiedy byl pisany tamten tekst czyli okolo 2 tyg temu nie bylo na allegro tanszych opcji

sytuacja jednak sie zmienia i jak sam wskazales teraz sa

ale powiedz co z naprawa gwarancyjna po zakupie w firmie z allegro?
czy oni odesla iPada do USA? czy to jest kwota warta chodzenia do sadu na rozprawy przez kolejne 3 lata?
Przypuszczam że Vobis mimo swojej wady w postaci ceny ma tez zalete w postaci lepszej obslugi gwarancyjnej.

niestety narazie tego nie sprawdze bo kupilem na allegro bez faktury a iPad mi wlasnie padl

#94 japanicz

japanicz
  • 146 posts

Posted 02 July 2010 - 12:40

Najbardziej pesymistyczna: "Eee no chyba koniec roku". Niestety, ale sam będąc zwykłym użytkownikiem, właściwie nawet "korzystaczem" z produktów Apple wiedziałem więcej niż mruczący pan z salonu... Co do BB i WiFi - jest taka aplikacja. Ale mając usługę BIS (maile push + specjalna nielimitowana przeglądarka w telefonie) nie mogę tego "przerobić" na modem. A jako że mam jeszcze zwykły modem usb z iplusem, to bez sensu, żebym za zwykłą stawkę opłacał transmisję danych. Lepiej na tym wyjdę kupując modem MiFi.

#95 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 July 2010 - 12:45

Zależy mi jednak na dostępie do internetu, dlatego pytam o ew. doświadczenia z modemem E5830.

Jeśli chodzi o MiFi w Plusie to testowali go w tvn turbo i bardzo zachwalali - tylko podawali cenę 1000zł !

#96 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 02 July 2010 - 12:48

na allegro jest taniej
widze teraz nawet za 529,-

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

#97 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 02 July 2010 - 13:17

Jest nawet za 400 ! HUWAEI E5830 MOBILNY ROUTER WIFI NAJTANIEJ !! (1099366373) - Aukcje internetowe Allegro
Ja kupiłem w kwietniu za 350 z FV, więc widać, że ich popularność wzrosła odkąd pojawiły się iPady

#98 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 02 July 2010 - 13:24

(...)
niestety narazie tego nie sprawdze bo kupilem na allegro bez faktury a iPad mi wlasnie padl

Współczuję! I ciekaw jestem jak z tego wybrniesz (tzn. co uda Ci się ustalić/załatwić z serwisem Aplle w naszym kraju), bo sam też mam iPada ze Stanów bez dowodu zakupu... a znajomych tam też nie mam... :-(

Jeśli faktycznie serwis nie wymaga dowodu zakupu i problemem będzie tylko to, że w Polsce iPad nie jest oficjalnie sprzedawany, to najprostszym i najtańszym rozwiązaniem będzie wysyłka iPada do naprawy do Niemiec...

#99 Heimdall

Heimdall
  • 113 posts

Posted 02 July 2010 - 13:24

A ja widzę jeszcze taniej tu

#100 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 02 July 2010 - 14:05

co uda Ci się ustalić/załatwić z serwisem Aplle w naszym kraju), bo sam też mam iPada ze Stanów bez dowodu zakupu...

wlasnie nasz serwis udzielil mi telefonicznej informacji:
w Polsce iPady nie sa sprzedawane i serwis nie ma mozliwosci wykonania naprawy gwarancyjnej czy jakiejkolwiek innej

pan poradzil mi aby jechac albo do kraju w ktorym iPad byl kupiony albo do dowolnego innego, geograficznie blizszego, w ktorym iPady sa juz w oficjalnej sprzedazy
i tam naprawa gwarancyjna powinna byc uznana (nie wiedzial za to czy cos wiecej niz nr seryjny bedzie potrzebne)

---------- Wpis dodano o 15:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:02 ----------

a jako ciekawostke znalazlem na stronie apple jeszcze to:

"iPhone
Dla telefonu iPhone zarejestrowanego w sieci jednego z operatorów sieci komórkowych zatwierdzonych przez Apple obowiązują dwa lata pomocy technicznej."

tylko ze co z tego jak regeneris powie ze tel byl zalany i nie podlega naprawie

moze iPady beda tez mialy 2 letnia gwarancje jak sieci komorkowe zaczna je sprzedawac

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users