Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jaki router bezprzewodowy kupić?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 20:12

Oki nie chce mi się tego pisać więcej info znajdziesz na stronie APPro i na wielu innych poświęconych administracji sieciami, przekonywać nie mam zamiaru bo po co mam to robić ? Jak kiedyś trafisz na kiepski router to zobaczysz ile będziesz miał z nim problem w przeciągu miesiąca :) Wiesz nie chce mi się pisać więcej, na stronie APPro masz demo oprogramowania to wglądu, masz całe dokumentacje urządzenia itd ... , wydaje mi się że to plus fakt że użądzenie działa na linuksie powinno wystarczyć.

#27 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 08 czerwca 2010 - 20:25

przekonywać nie mam zamiaru bo po co mam to robić ?

Przecież przekonujesz w każdym topicu, w którym pada pytanie, o to jaki router kupić. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czemu to robisz.

wydaje mi się że to plus fakt że użądzenie działa na linuksie powinno wystarczyć.

Do czego wystarczyć?

BTW

użądzenie

To słowo piszemy akurat troszkę inaczej, wiesz...?

#28 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 07:09

na prawde nic więcej nie potrzebuje

To już któryś wątek, w którym namiętnie wypisujesz peany na temat jakiegoś kawałka routera, który kupiłeś ~2 miesiące temu. Cieszymy się Twoim szczęściem, że Ci działa, ale gnojenie _wszystkich_ innych, bo używałeś w życiu trzech i jeden Ci się najbardziej spodobał jest tak bardzo profesjonalne, że ach, och, uch i jeszcze ojojoj. Zresztą tak samo jak 'profesjonalne' wiadomości na Twojej 'stronie o tematyce komputerowej'. Naucz się nie wypowiadać na tematy, o których nie masz pojęcia, bo czasami aż się przykro człowiekowi robi.

'naprawdę' - słownik masz wbudowany, chcesz screencasta, jak go włączyć? (MSPANC)

#29 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 07:28

ale gnojenie _wszystkich_ innych

Gdzie niby to robie ?

#30 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 07:37

W poście #17 chociażby. Jeśli chcesz prowadzić ze mną jakiekolwiek dyskusje, szanuj język. Ktoś stawiający spację przed '?' albo piszący 'neta' nie jest dla mnie partnerem do rozmowy.

#31 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2010 - 08:01

Nigdy w życiu D-Linka, miałem 2 oba m/w po pół roku restart 3x dziennie (kondesatory w nich się przegrzewały)

Obecnie mam NetGear'a
NETGEAR

jest super

do niego podpięty mac pro po kablu, 2 lapy, 2 iphony, apple tv oraz 3 dyski (2x pamięć usb 2.0 i raz MyBook 1TB - po USB wsio, przez rozdzielacz USB) i wszystko pięknie śmiga!

#32 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 13:57

W poście #17 chociażby.

Ale co złego napisałem w poście 17 ? Apple AirPort Extreme Base Station Gigabit Ethernet jako router za cene 599zł powinien oferować troszke więcej, bo znacznie tańsze urządzenia nawet omijając tego APPro mają znacznie lepszą funkcjonalość, a nawet złoże sobie mikrotika którego możliwości mi praktycznie nigdy nie braknie a i sprzętowo będzie znacznie mocniejszy np nadajnik na poziomie 400mW itd ...

I nie pisz o "gnojeniu _wszystkich_ innych", bo Apple AirPort Extreme Base Station Gigabit Ethernet oprócz loga firmy nie wyróżnia nic od urządzeń za 1/2 tej ceny, a nawet i te mają większą funkcjonlaność.

#33 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 14:08

Przykro mi, ale Ci nie wierzę. Nie jesteś wiarygodny, czytanie trzepak.pl nie robi z człowieka sieciowca.

#34 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 14:13

Nie musisz, nie czytam trzepak.pl informacje mam od osób które się tym zawodowo zajmują i za to odpowiadają.

#35 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 14:21

Pozdrów, a ze mną skończ już rozmawiać, proszę.

#36 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 14:28

OKi skończe, ale podaj mi dlaczego twierdzisz że nie mam racji? Konkretny powód za zakupem Apple AirPort Extreme Base Station Gigabit Ethernet za cene 599zł lub co go wyróżnia na tle konkurencji? Skoro ja się myle to pokaż mi to, nie powinno być problemu :)

#37 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 10 czerwca 2010 - 15:24

Proszę przenieść dyskusje osobiste na PRIV i wracamy do tematu. Pierwsze i jedyne ostrzeżenie

#38 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 11 czerwca 2010 - 20:25

a ja polecam Time Capsule 1tb tą najnowszą miałem linksysa (nadal mam do sprzedania wystawie za chwile na allegro) wrt610 N mam olbrzymi dom - i nie mialem wszedzie zasiegu dopiero jak zainstaklowalem ddwrt to chodzilo przyjemnie. ale cos za cos. wtedy nie bylo dysku usb. aby byl trzeba bylo postawic sambe i cos pogrzebac. Ja nie ma czasu na grzebanie w nosie a co dopiero w sambie jakiejs. Kupiłem TC iwszystko pięklnie chodzilo do wczoraj !!! od wczoraj mam spadek zasiegu i sygnalu. musze pokombinowac (oby nie znów! kombinowanie) ale ogolnie - dysk 1tb jest (potem 2 wsadze) i chodzi wsio non stop. ani jednego resetu! ani jednego! pzdr

#39 paweu86

paweu86
  • 4 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:42

Nigdy w życiu D-Linka, miałem 2 oba m/w po pół roku restart 3x dziennie (kondesatory w nich się przegrzewały)

Obecnie mam NetGear'a
[url=http://www.netgear.pl/pl/produkt/32/233]NETGEAR[/url]

jest super

do niego podpięty mac pro po kablu, 2 lapy, 2 iphony, apple tv oraz 3 dyski (2x pamięć usb 2.0 i raz MyBook 1TB - po USB wsio, przez rozdzielacz USB) i wszystko pięknie śmiga!

WNR3500L to faktycznie porządny router-zarówno pod względem sprzętowym, jak i programowym+możliwość wgrania alternatywnego softu. A jakie masz oprogramowanie? Moim skromnym zdaniem najwięcej opcji konfiguracji daje Tomato. Wiele ciekawych informacji na temat tego modelu jest na forum openlinksys.

#40 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 sierpnia 2010 - 08:09

TL-WR1043ND. Tani i super router. 1GB, n-ka, usb za jedyne 185 zł. Do tego zmiana firmware i mamy OpenWRT. Czego chcieć więcej. PS. Ftpd. Idź proszę leczyć się ze swojego fanatyzmu, bo żal Ciebie czytać.

#41 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 14:19

Brawo za odgrzanie kotleta. I 'ftpd' (małą literą, w sensie), jeśli łaska.

#42 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 13 sierpnia 2010 - 11:46

To i ja się podepnę, korzystając z odkopu. Jakiś czas temu opisywałem problem z podłaczeniem Samsunga Wave do WiFi udostępnianego przez Airport wbudowany w mojego iMaca, ale nikt mi nie umiał pomóc, zaś potem się okazało, że Wave nie połączy się z siecią typu ad-hoc, a taka jest tworzona przez iMaca. Potrzebny jest access point i faktycznie na takich sieciach nei ma żadnych problemów z łączeniem się Wave'a przez Wifi. Mam UPC 30 MBit/s przez modem kablowy i w związku z tym chciałbym się spytać o parę rzeczy w kwestii postawienia takiego routera WiFi: - czy wszystkie routery tworzą access pointy, aby nie było problemu z tym Wave'm? - czy każdy popularny router firm typu d-link itp działa bez problemu z MacOSX? - zależy mi na jak najniższych kosztach takiej instalacji, więc pewnie nie będzie to router ze standardem n, tylko g, więc chciałbym wiedzieć, czy korzystając z tego standardu net (30/2 MBit/s) nie będzie ograniczany przez router? Sorki za lamerskie pytania, ale nigdy nie potrzebowałem tego typu sprzętu sieciowego, więc po prostu się na tym nei znam...

#43 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 13 sierpnia 2010 - 12:46

Jeśli masz 30Mbit i chcesz router tylko 802.11g to podłącz komputer kablem do routera a tylko urządzenia mobilne łącz przez WiFi bo to faktycznie będzie wąskie gardło. Ja mam UPC 8Mbit i niestety przy wielu równoczesnych połączeniach router "g" nie dawał rady i zamiast 8 miałem w porywach 3-4Mbit. I tak, chyba wszystkie popularne routery pracują w trybie AP. I każdy taki router będzie działał bez problemu z MacOSX, ale akurat od DLinka i SMC trzymam się z daleka - mam złe doświadczenia. Wybierałbym między Linksysem, Netgearem i ostatecznie TPLinkiem.

#44 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 13 sierpnia 2010 - 13:13

Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli dobrze rozumiem, to kupując taki router, kabelek z modemu kablowego UPC idzie do routera, z niego wychodzi też kabel do iMaca, a oprócz tego sygnał może być odbierany przez WiFi przez urządzenia typu iPod, czy komórki, laptopy? I wtedy ten sygnał 30 MBit nie będzie zmniejszany, a przez WiFi najwyżej będzie mniej (dla mnei nie ma znaczenia tu szybkość, kilka MBit dla urządzeń tego typu to i tak więcej niż potrzeba do płynnego odtwrazania Youtuba czy ściagania aktualizacji, maili i www). Patrzyłem trochę na ceny, to najtańsze tp-linki można mieć za jakieś 60 zł, więc chyba się zdecyduje. Jeszcze pytanie - czy jak kupię ten sprzęt, to poradzę sobie z konfiguracją tego, czy są jakieś wizardy do zautomatyzowania procesu?

#45 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 13 sierpnia 2010 - 13:49

Dobrze myślisz. Podłączasz modem do gniazda WAN, komputer do jednego z gniazd LAN, reszta po WiFi. Router powinien działać od razu po podłączeniu, ale lepiej go skonfigurować, żeby było bezpiecznie - instrukcję będziesz miał dołączoną w komplecie. W zasadzie pozostanie Ci włączenie szyfrowania po WiFi - wybierz WPA2-PSK/AES, ustaw hasło i po zabiegu. Zmień też domyślne hasło admina do routera.

#46 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 13 sierpnia 2010 - 14:19

A powiedz mi - czy te ustawienia, np haseł admina itp. to się robi z poziomu przeglądarki, wpisując numer IP urządzenia podany w jakiejś instrukcji do routera? I jeszcze jedna kwestia - mam Xbox360, którego raz na jakiś czas (2-3 razy w miesiącu) podłaczam do sieci. Do tej pory po prostu odłączałem kabel z modemu UPC do kompa i przypinałem do X'a i po resecie modemu działało bez problemu. Czy teraz taki manewr będę musiał wykonać z kablem idącym z modemu kablowego (jak obecnie), czy mogę do routera na stałe podłączyć drugim kablem Xboxa i odpowiednio go skonfigurować?

#47 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 13 sierpnia 2010 - 16:39

Router ustawiasz przez przeglądarkę - jego domyślny adres IP znajdziesz w instrukcji. XBoxa podepnij po prostu drugim kablem, nie będzie żadnego problemu, nie będziesz musiał też nic na nim konfigurować - masz ustawione pobieranie adresu IP po DHCP, po prostu zamiast z serwera UPC xklocek pobierze ten adres z routera. Modem będziesz musiał zresetować po pierwszym podłączeniu routera, chyba że ustawisz klonowanie adresu MAC z imaka (większość routerów ma taką funkcję). A tak BTW - Xklocek nie ma WiFi? Do gier duża przepustowość nie jest konieczna.

#48 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 13 sierpnia 2010 - 16:49

Dzięki za rady, tak chyba właśnie zrobię. A Xbox360 ten najnowszy, co wyszedł miesiąc temu, to ma wbudowane WiFi, ale poprzednie model nie miały (trzeba by dokupować za jakieś 150 zł przystawkę). Zresztą mnie nie robi różnicy, bo XBL mam przyłaczone do ściągnięcia demek, dodatków do gier, filmików, czy aktualizacji GS - nie gram w gry sieciowe, nie mam abonamentu Gold. Teraz tylko wybiorę na allegro jakiś routerek i zacznę się bawić. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

#49 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 14 sierpnia 2010 - 00:05

Tylko nie bierz Edimaxa. Są tanie, ale się psują.

#50 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 14 sierpnia 2010 - 12:36

Ja po różnych kiepskich przygodach z routerami jestem za opcją dołożenia stówki do pierwotnie planowanej kwoty do wydania - z reguły zapobiega to wkurzaniu się na router nie spełniający oczekiwań. Za 120-150zł można mieć już bardzo fajny sprzęt a i za 90-120 coś się znajdzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych