Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IR sensor w MacBook Pro

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 maja 2010 - 18:30

Witam, szanowne grono użytkowników sprzętu spod znaku nadgryzionego jabłka. Poszukuję informacji, czy wszystkie MacBooki Pro były dostarczane wraz IR sensor (IRDA)? Głównie chodzi o wersje - Early 2008. Kupiłem takiego ostatnio i ma oczko z przodu jakby do IR, ale nie widzę modułu w konfiguracji i w preferencjach. Pytanie takie czy to było standardem że w każdym wrzucali podczerwień? i jak jest oczko to irda jest tyle że u mnie nie działa? czy tylko oczko jest ale modułu wewnątrz nie ma?

#2 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2010 - 18:37

No jest, ale to służy tylko do pilota Apple Remote. Pliku do komórki przez to nie prześlesz.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 27 maja 2010 - 18:38

To oczko jest do pilota,tyle wiem. Czy to rasowa IRDA, tego nie wiem.

#4 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 maja 2010 - 21:42

To wiem i właśnie o to chodzi, że klikając pilotem nie ma reakcji. Sprawdzałem w necie i sprawdziłem już opcję w Preferencjach/Ochrona odnośnie aktywowania sterowania za pomocą Apple Remote i tam nawet tej opcji nie ma. Dlatego pytam czy ktoś wie czy moduł podczerwieni który realizuje odbiór sygnałów z pilota Apple był montowany standardowo w każdym modelu Mac Booków Pro niezależnie od konfiguracji, czy był jedną z opcji. W przypadku tego drugiego mogłoby być tak że wszystkie obudowy miały "oczko" do odbioru ale za niem nie ma modułu IR. No chyba że właśnie to oczko wskazuje że Mac jest w ten moduł wyposażony...

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 maja 2010 - 21:47

jabłko -> about this mac -> More Info... -> Hardware -> USB i patrz czy tam masz IR Receiver

#6 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2010 - 21:48

Oczywiście baterię w pilocie Apple Remote ma Pan sprawną?

#7 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 27 maja 2010 - 21:52

sprawdz czy nie masz 'disable ir' w preferencjach 'security' albo nie jest sparowany z innym. odpowiadajac na pytanie - tak wszystkie mialy

#8 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 maja 2010 - 22:01

jabłko -> about this mac -> More Info... -> Hardware -> USB i patrz czy tam masz IR Receiver

Niestety tam nie ma - stąd moje pytanie.

Oczywiście baterię w pilocie Apple Remote ma Pan sprawną?

Sprawna, klikałem do iSighta i widać że sygnał jest wysyłany.

sprawdz czy nie masz 'disable ir' w preferencjach 'security' albo nie jest sparowany z innym.

odpowiadajac na pytanie - tak wszystkie mialy

Na pewno nie jest sparowany ani wyłączony, bo jak pisałem w poprzednim poście nie ma opcji odpowiedzialnych za to wyłączenie i parowanie w dziale "SECURITY".

Skoro więc wszystkie to miały to co może być przyczyną, komputer nie wygląda żeby był otwierany.

#9 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 27 maja 2010 - 22:09

sorka... to przez polski opis :) umknelo mi ze to jest 'ochrona' w pl wersji... a czy ten system byl stawiany od zera, czy juz 'taki dostales' ?. moze byc po prostu uszkodzony sprzetowo/softwarowo. przy czym to drugie wydaje mi sie malo prawdopodobne zeby ktos nagrzebal na tyle zeby usunac sterownik... moze sprobuj uruchomic kompa z plyty inst. i tam zobacz czy sie pojawi w 'o tym komputerze' (chociaz glowy sobie nie dam ze przy ur. z instalacyjnej moze sie pojawic) cos musi byc namieszane bo nie slyszalem zeby jakiekolwiek MBP byly sprzedawane bez IR.

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 maja 2010 - 22:13

no jak nie ma, to znaczy że: a) nie ma B) system go nie widzi może reset SMC i/lub PRAM w takim razie?

#11 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 maja 2010 - 10:12

sorka... to przez polski opis :) umknelo mi ze to jest 'ochrona' w pl wersji...

a czy ten system byl stawiany od zera, czy juz 'taki dostales' ?. moze byc po prostu uszkodzony sprzetowo/softwarowo. przy czym to drugie wydaje mi sie malo prawdopodobne zeby ktos nagrzebal na tyle zeby usunac sterownik... moze sprobuj uruchomic kompa z plyty inst. i tam zobacz czy sie pojawi w 'o tym komputerze' (chociaz glowy sobie nie dam ze przy ur. z instalacyjnej moze sie pojawic) cos musi byc namieszane bo nie slyszalem zeby jakiekolwiek MBP byly sprzedawane bez IR.

Obecnie mam system skopiowany z z poprzedniego maca za pomocą Carbon Copy Cloner. Ale przyszedł do mnie ze Snow Leopardem potem przeinstalowałem nowego Leoparda 10.5 na obydwu kompach było zero reakcji na Apple Remote.

no jak nie ma, to znaczy że:
a) nie ma
B) system go nie widzi

może reset SMC i/lub PRAM w takim razie?

Więc chyba nie we wszystkich były montowane lub może zwyczajnie jest uszkodzony. Reset PRAM robiłem nie pomogło, reset SMC? nigdy nie robiłem nie wiem jak to wykonać...

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 maja 2010 - 13:15

reset SMC? nigdy nie robiłem nie wiem jak to wykonać...

Ależ kolego zapewniam że to wiesz, każdy to wie.

Inaczej: w dzisiejszych czasach z dostępem do wyszukiwarek dość śmiesznie do brzmi ;)

#13 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 28 maja 2010 - 13:55

Inaczej: w dzisiejszych czasach z dostępem do wyszukiwarek dość śmiesznie do brzmi ;)

no jednak nie każdy, skoro nie masz ochoty pomagać to się nie udzielaj...

irda w macbookach była montowana we wszystkich oprócz nowego MacBooka White Unibody, jedynie on nie ma podczerwieni na pilota, możliwe że kabelek na płycie głównej nie styka, bądź masz ten port uszkodzony

napisałeś że nie ma w dziale security/ochrona nic co dotyczy irdy, mnie się wydaje że gdyby ona była (bądź była sprawna) to powinna się wyświetlać opcja, może ktoś z nowym macbookiem white napisze czy taka funkcja istnieje, skoro te lapki nie mają podczerwieni

#14 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 maja 2010 - 14:29

Pominę...

no jednak nie każdy, skoro nie masz ochoty pomagać to się nie udzielaj...

irda w macbookach była montowana we wszystkich oprócz nowego MacBooka White Unibody, jedynie on nie ma podczerwieni na pilota, możliwe że kabelek na płycie głównej nie styka, bądź masz ten port uszkodzony

napisałeś że nie ma w dziale security/ochrona nic co dotyczy irdy, mnie się wydaje że gdyby ona była (bądź była sprawna) to powinna się wyświetlać opcja, może ktoś z nowym macbookiem white napisze czy taka funkcja istnieje, skoro te lapki nie mają podczerwieni

Zrobiłem reset SMC i niestety bez zmian wychodzi że coś jest nie tak z modułem skoro fizycznie twierdzicie że powinien być, nie chcę specjalnie otwierać maca żeby się przekonać (ładnie spasowany), będę musiał kiedyś zobaczyć jak będę wrzucał większy dysk. Znalazłem w necie też taką dyskusję ale za wiele nie wynika z niej poza tym że taki problem nie jest odosobniony, choć na końcu wskazują jednak na kabelek. Ale otwierać Maca - jak on taki ładny i spasowany... ehh
Mimo to dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc, jak już rozbiorę kiedyś lapka i sprawdzę wnętrze to dam znać ;)
Chyba że ktoś ma wciąż jakieś rozwiązanie?

#15 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 28 maja 2010 - 16:34

ja mam 2 (no 3) rozwiązania - albo kabel się lekko odpiął - albo zepsuta irda, bo w tych laptopach ona była na 100% no i mało możliwe - coś nie tak ze softem (to mi się wydaje mało prawdopodobne, jak nic nie stoi na przeszkodzie reinstalacji systemu to możesz spróbować, ale w to szczerze wątpię) pozdro

#16 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 stycznia 2011 - 14:45

Nie wiem czy czasem nie powinienem otworzyć na nowo tematu ale: Problem: nie działa pilot, działa na kamerce (widać sensor), nie jest sparowany, irda nie jest wyłączona, pilot działa z innym mackiem, zainstalowałem wszystko od nowa: 10.6.6 SL i dalej nie działa a w about this mac: Odbiornik IR: ID produktu: 0x8242 ID producenta: 0x05ac (Apple Inc.) Wersja: 0.16 Szybkość: do 1.5 Mb/sek. Producent: Apple Computer, Inc. ID lokalizacji: 0x04500000 Natężenie dostępne (mA): 500 Natężenie wymagane (mA): 100 Wersja systemu: Mac OS X 10.6.6 (10J567) Wersja jądra systemu: Darwin 10.6.0 Wolumin startowy: OS X Tryb uruchomienia: Normalny Nazwa komputera: MacBook (Marek Majerski) Uprawnienia dysku czy coś takiego naprawione. HELP!

#17 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:06

nie jest sparowany

Może właśnie w tym problem spróbuj go sparować z tym właśnie Mac'em... Baterie sprawdzałeś może jest za słaba?

#18 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:12

Może właśnie w tym problem spróbuj go sparować z tym właśnie Mac'em... Baterie sprawdzałeś może jest za słaba?

działą z innym macwięc bateria ok, a ze swoim nie mogę sparować;/

mogę sparować z innym mac.

#19 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:19

A sprawdź czy już nie masz sparowanego swojego maca z innym pilotem, z tego co wiem to w Preferencjach/Security powinna być opcja unpair jeżeli jest sparowany z jakimś urządzeniem.

#20 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:26

jeżeli mam opcje sparowania, i prubuje sparować a po naciśnieciu klawiszy nie paruje to gdzie znajdę przycisk unpair? jeżeli zainstalowałem nowy SL to czy mac może być jakoś hardwarowo sparowany z jakimś pilotem? nie przenosiłem żadnych ustawień.

#21 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:42

Napisałem przecież że opcja unpair powinna znajdować się w Preferences/Security, sprawdziłeś czy jest tam coś takiego?

#22 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:44

Jeżeli mam przycisk połącz w pary i on nie działa to gdzie znajdę przycisk unpair?
Dołączona grafika

#23 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:49

Gdyby był połączony to właśnie w tym miejscu gdzie "Połącz w parę" by się znajdował. Może reset SMC pomoże? Powoli kończą mi się pomysły...

#24 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:55

nie czytasz uważnie, naprawdę dziękuję za chęci, ale nie czytasz uważnie:
- napisałem że mam nowy Snow leopard zainstalowany, z najnowszymi patchami
- napisałem że podczas próby mac nie wykrywa pilota (skoro próbowałem to jak mogłoby się pojawić unpair?)
-

Problem: nie działa pilot, działa na kamerce (widać sensor), nie jest sparowany, irda nie jest wyłączona, pilot działa z innym mackiem, zainstalowałem wszystko od nowa: 10.6.6 SL i dalej nie działa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych