IR sensor w MacBook Pro
Napisano 27 maja 2010 - 18:30
Napisano 27 maja 2010 - 18:37
Napisano 27 maja 2010 - 18:38
Napisano 27 maja 2010 - 21:42
Napisano 27 maja 2010 - 21:47
Napisano 27 maja 2010 - 21:48
Napisano 27 maja 2010 - 21:52
Napisano 27 maja 2010 - 22:01
jabłko -> about this mac -> More Info... -> Hardware -> USB i patrz czy tam masz IR Receiver
Niestety tam nie ma - stąd moje pytanie.
Oczywiście baterię w pilocie Apple Remote ma Pan sprawną?
Sprawna, klikałem do iSighta i widać że sygnał jest wysyłany.
sprawdz czy nie masz 'disable ir' w preferencjach 'security' albo nie jest sparowany z innym.
odpowiadajac na pytanie - tak wszystkie mialy
Na pewno nie jest sparowany ani wyłączony, bo jak pisałem w poprzednim poście nie ma opcji odpowiedzialnych za to wyłączenie i parowanie w dziale "SECURITY".
Skoro więc wszystkie to miały to co może być przyczyną, komputer nie wygląda żeby był otwierany.
Napisano 27 maja 2010 - 22:09

Napisano 27 maja 2010 - 22:13

Napisano 28 maja 2010 - 10:12
sorka... to przez polski opis
umknelo mi ze to jest 'ochrona' w pl wersji...
a czy ten system byl stawiany od zera, czy juz 'taki dostales' ?. moze byc po prostu uszkodzony sprzetowo/softwarowo. przy czym to drugie wydaje mi sie malo prawdopodobne zeby ktos nagrzebal na tyle zeby usunac sterownik... moze sprobuj uruchomic kompa z plyty inst. i tam zobacz czy sie pojawi w 'o tym komputerze' (chociaz glowy sobie nie dam ze przy ur. z instalacyjnej moze sie pojawic) cos musi byc namieszane bo nie slyszalem zeby jakiekolwiek MBP byly sprzedawane bez IR.
Obecnie mam system skopiowany z z poprzedniego maca za pomocą Carbon Copy Cloner. Ale przyszedł do mnie ze Snow Leopardem potem przeinstalowałem nowego Leoparda 10.5 na obydwu kompach było zero reakcji na Apple Remote.
no jak nie ma, to znaczy że:
a) nie ma
system go nie widzi
może reset SMC i/lub PRAM w takim razie?
Więc chyba nie we wszystkich były montowane lub może zwyczajnie jest uszkodzony. Reset PRAM robiłem nie pomogło, reset SMC? nigdy nie robiłem nie wiem jak to wykonać...
Napisano 28 maja 2010 - 13:15
reset SMC? nigdy nie robiłem nie wiem jak to wykonać...
Ależ kolego zapewniam że to wiesz, każdy to wie.
Inaczej: w dzisiejszych czasach z dostępem do wyszukiwarek dość śmiesznie do brzmi

Napisano 28 maja 2010 - 13:55
Inaczej: w dzisiejszych czasach z dostępem do wyszukiwarek dość śmiesznie do brzmi
no jednak nie każdy, skoro nie masz ochoty pomagać to się nie udzielaj...
irda w macbookach była montowana we wszystkich oprócz nowego MacBooka White Unibody, jedynie on nie ma podczerwieni na pilota, możliwe że kabelek na płycie głównej nie styka, bądź masz ten port uszkodzony
napisałeś że nie ma w dziale security/ochrona nic co dotyczy irdy, mnie się wydaje że gdyby ona była (bądź była sprawna) to powinna się wyświetlać opcja, może ktoś z nowym macbookiem white napisze czy taka funkcja istnieje, skoro te lapki nie mają podczerwieni
Napisano 28 maja 2010 - 14:29
Pominę...
no jednak nie każdy, skoro nie masz ochoty pomagać to się nie udzielaj...
irda w macbookach była montowana we wszystkich oprócz nowego MacBooka White Unibody, jedynie on nie ma podczerwieni na pilota, możliwe że kabelek na płycie głównej nie styka, bądź masz ten port uszkodzony
napisałeś że nie ma w dziale security/ochrona nic co dotyczy irdy, mnie się wydaje że gdyby ona była (bądź była sprawna) to powinna się wyświetlać opcja, może ktoś z nowym macbookiem white napisze czy taka funkcja istnieje, skoro te lapki nie mają podczerwieni
Zrobiłem reset SMC i niestety bez zmian wychodzi że coś jest nie tak z modułem skoro fizycznie twierdzicie że powinien być, nie chcę specjalnie otwierać maca żeby się przekonać (ładnie spasowany), będę musiał kiedyś zobaczyć jak będę wrzucał większy dysk. Znalazłem w necie też taką dyskusję ale za wiele nie wynika z niej poza tym że taki problem nie jest odosobniony, choć na końcu wskazują jednak na kabelek. Ale otwierać Maca - jak on taki ładny i spasowany... ehh
Mimo to dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc, jak już rozbiorę kiedyś lapka i sprawdzę wnętrze to dam znać

Chyba że ktoś ma wciąż jakieś rozwiązanie?
Napisano 28 maja 2010 - 16:34
Napisano 27 stycznia 2011 - 14:45
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:06
Może właśnie w tym problem spróbuj go sparować z tym właśnie Mac'em... Baterie sprawdzałeś może jest za słaba?nie jest sparowany
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:12
Może właśnie w tym problem spróbuj go sparować z tym właśnie Mac'em... Baterie sprawdzałeś może jest za słaba?
działą z innym macwięc bateria ok, a ze swoim nie mogę sparować;/
mogę sparować z innym mac.
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:19
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:26
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:42
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:44

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:49
Napisano 27 stycznia 2011 - 15:55
- napisałem że mam nowy Snow leopard zainstalowany, z najnowszymi patchami
- napisałem że podczas próby mac nie wykrywa pilota (skoro próbowałem to jak mogłoby się pojawić unpair?)
-
Problem: nie działa pilot, działa na kamerce (widać sensor), nie jest sparowany, irda nie jest wyłączona, pilot działa z innym mackiem, zainstalowałem wszystko od nowa: 10.6.6 SL i dalej nie działa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych