Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Access Point do mieszkania i dla maczka i dla piecyka :?:

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maver

Maver
  • 100 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 00:47

Witam wszystkich! :) Postanowiłem założyć kolejny temat który na forum z tego co ja zauważyłem był bardzo rzadko poruszany. Znalazłem osobiście jeden wątek z przed 4 miesięcy temu więc nie postanowiłem go odświeżać a założyć nowy. Myślę że nie tylko mi on dopomoże w podjęciu właściwej decyzji ;) Jak w temacie tym razem zamierzam wraz ze znajomymi sprawić sobie access pointa na nasze studenckie mieszkanko :P Z racji że jeszcze nigdy nie miałem styczności z takowymi wifi switchami że się tak wyrażę (:?:) Chciałem Was zapytać jakiego w miarę taniego a dobrego access pointa zakupić by sprawnie działał z makiem i na dodatek z pecetem (lapek acera)... Dopiero co zabieram się za studiowanie tegoż tematu tzn. jak to konfigurować, szyfrować itp. więc obecna moja wiedza na temat sprzętu w tejże dziedzinie jest jak na razie znikoma... Także jeżeli tylko ktoś jest w tym temacie "obcykany" to byłbym bardzo wdzięczny za doradzenie jakiegoś konkretnego w miarę nie drogiego sprzętu. Zapraszam więc do tematu. Z góry, w imieniu mych znajomych z mieszkania oraz moim własnym, wszystkim dziękuje za pomoc! ;) Pozdrawiam

#2 catseye

catseye
  • 215 postów
  • SkądKrakow/Żory

Napisano 13 stycznia 2007 - 01:02

osobiście używam Linksys WRT54GL - działa bez problemu zarówno na PC jak i MAC'u

Ostanio - we wtorek - konfigurowałem Netgear WGR614 i gdyby wszystko było takie proste jak konfiguracja tego routera to życie byłoby... piękne ----> zdecydowanie polecam, podobnie jak tego Pana: http://ssl.allegro.p...mbps_ap_fv.html
Poza tym jego wygląd jest zdecydowanie bardziej Macowy niż Linksys (ze o Cisco już nie wspomne ;) )

p.s. dołączona jest polska instrukcja

pzdr

J
  • Falcon i Maver lubią to

#3 maciukh

maciukh
  • 38 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 13 stycznia 2007 - 02:13

Netgeary rzeczywiscie sa niezle - nie ma problemow z jakoscia, w zasadzie sie nie psuja. W domu jednak uzywam do pieca i maka - Dlinka DI 514, marka taka sobie, wyglad tez malo ciekawy ale dziala bez zarzutu.
  • Maver lubi to

#4 mark

mark
  • 13 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 02:56

co do netgear to bylbym ostrozny "przerobilem" kilkanascie sztuk i powiem ze sa przecietnej jakosci - awaryjnosc ok.15% najczesciej po kilku miesiacach, zdecydowanie polecam asusy i linksysy (jakosc i stabilnosc oraz zasieg i potezne mozliwosci konfiguracji) jednak nie mozna generalizowac, sa modele bardziej lub mniej udane w ofercie kazdego producenta jeszcze tylko wspomne ze cisco jest sprzetem b.dobrym

#5 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 13 stycznia 2007 - 09:06

Linksys, Airport (tego co uzywam) sa dobre nie nazekam ale co do netgera to bym sie zastanowil nie jest zly ale mozna to okreslic jak poprzednik srednia klasa. Temat juz byl klka razy poruszany jaki router itp... Poszukaj na forum kto szuka nie bladzi;)
  • Maver lubi to

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 09:19

http://www.apple.com/airportexpress/
airport base station

A ja mam liveboxa, jeśli masz neostrade to jest to naprawde fajne i niedrogie rozwiązanie.
Poszukaj na forum hasła ruter lub ruther

#7 kogen

kogen
  • 40 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 stycznia 2007 - 10:38

Linksys lub Asus

Do tej pory powiedzialbym : Linksys WRT54G / GL / GS z wgranym Tomato Firmware

Teraz jednak uzywam Asus WL-500g Premium z wgranym Oleg Firmware. Mam do niego podlaczona drukarke i dysk sieciowy do cichego zasysania torrentow w nocy :) + wyglada troche bardzo Macowo.

Netgear nie polecam dla wiecej niz 3 komputerow po WiFi
  • Maver lubi to

#8 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 stycznia 2007 - 12:59

ja mam D-Linka (sam acces point) i jest ok, cenowo tez z tego co pamietam byl ok.
  • Maver lubi to

#9 bird

bird
  • 37 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 13:26

Jeżeli chcesz w miarę tani to może być ASMAX AR 704 G ok. 230 zł, chociaż osobiście preferuje Linksys. WiFi ma działać z każdym urządzniem posiadającym tą technologię. Niezależnie od tego jaką markę wybierzesz upewnij się jaki annex potrzebujesz A czy B. W uproszczeniu A to Neostrada B to kablówka. No i zabezpiecz własną sieć. Powodzenia:)
  • Maver lubi to

#10 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 13:38

Ja zdecydowanie polecam Pentagrama Cerberusa. Sam od niedawna jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu. Skonfigurowałem go z poziomu Mac' a i w zasadzie po wpisaniu hasła i loginu dla tej Netii od razu zaczął robić to co od niego oczekiwałem, czyli rozsiewać net po całym mieszkaniu i z Mac' iem przez Ethernet się dogadał. Ma funkcje potrzebne mi ułożone bardzo intuicyjnie w menu, więc przez dzień bez żadnej instrukcji go rozpracowałem (instrukcja jest polska na płycie i drukowana skrócona w pudełku). Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z routerami. Startuje bardzo szybko i działa stabilnie. Potwierdzeniem jakości jest 5 lat gwarancji door-to-door. Ja kupiłem używany (roczny) za 209 zł i jest zadowolony. Widziałem na Allegro już nowe sprzęty i nowsze modele za 269 zł, więc co kto woli. Wersja Lite nie ma kilku zbędnych dla większości ludzi funkcji i jest sporo tańsza. Można też kupić bez modemu ADSL, ale ja go potrzebowałem.
  • Maver lubi to

#11 Maver

Maver
  • 100 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 15:37

Wszystkim wielkie dzięki za wypowiedź :] naprawdę Jesteście szybcy ;)

Widzę że większość preferuje tym samym poleca Linksysa.
Może sprecyzuje wszystko tak dokładnie jak tylko mogę.
W mieszkanku mamy kabelek (typową tzw. "skrętkę") z której to płynie internet od naszego dostawcy.
Dostawca niestety ale za każdy dodatkowy podpięty komputer do swej sieci liczy sobie 10zł, więc jak na razie mamy dwa komputerki przypisane wiadomo adresem MAC karty sieciowej. Powiedzieli że AP możemy sobie załatwić na własną rękę a z tego co widzę lepiej sobie samemu kupić niż żałować potem że się przepłaciło...

Sieć będzie używana do komunikowania się ze światem czyli od przeglądania stronek poprzez różne komunikatory na downloadowaniu różnej wielkości plików kończąc (np.: upgrade) ;)
Głównie tylko będziemy się komunikować z owym AP za pomocą laptopów.

Jeżeli już przedstawiłem obecną sytuację zapytam czy w takim wypadku access point'a również będzie trzeba że tak napiszę. przypisać :?: tzn zadzwonić do Pani i podać jej MAC access point'a :?:

Jeżeli chodzi o cenę to chcielibyśmy jak już wspomniałem na wstępie możliwie jak najmniej wydać... Okolice 150 zł to max jak na razie więc uważam że wspomniany Pentagram przez Hackmaniaka w cenie 170zł byłby chyba najrozsądniejszym wyjściem, ew. Netgear.

Link do wspomnianego pentagrama:
http://www.allegro.p...oint_wys24.html

Netgear'a
http://www.allegro.p...r_nowy_gw_.html

Airport od apple jak na nasz nie wysoki typowo polski, studencki budżet jest za drogi...

Linksys'a jest kilka jak nie kilkanaście modeli (już się pogubiłem z tymi ich oznaczeniami...) w różnych cenach jednak z mojego punktu widzenia oraz z punktu widzenia portfela byłbym za takim czymś, myślę że by spokojnie wystarczyło
http://www.allegro.p...int_bridge.html

Co o tym myślicie :?:

#12 SpyKids

SpyKids
  • 165 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 stycznia 2007 - 16:21

JA posiadam takiego http://www.allegro.p..._gw_krakow.html
Ma on opcje mac clon. Kopiuje adres mac z kompa który masz przypisany do sieci. :) I to załatwia całą sprawę. Mam mini i piec i wszystko działa na wi-fi. Każdy go razu do wykrył. Jedynie kilka rzeczy musisz sobie w nim poustawiać ale wszystko jest napisane w innych postach

#13 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 19:19

Jeżeli chodzi o cenę to chcielibyśmy jak już wspomniałem na wstępie możliwie jak najmniej wydać... Okolice 150 zł to max jak na razie więc uważam że wspomniany Pentagram przez Hackmaniaka w cenie 170zł byłby chyba najrozsądniejszym wyjściem, ew. Netgear.

Link do wspomnianego pentagrama:
[url]http://www.allegro.pl/item155363763_pentagram_cerberus_wifi_router_acces_point_wys24.html[/url]

Moim zdaniem nie ma alternatywy. Lepiej dołożyć te kilkadziesiąt zł i mieć dobry sprzęt. Chodzi tutaj o tą szybkość działania i bezawaryjność. Po za tym inne firmy dadzą Ci 1 rok, a góra 2 lata gwarancji. Tutaj dostajesz 5 lat. Czy to takie ważne? Może nie, a może tak. Po roku albo dwóch korzystania sprzedajesz sprzęt za pół ceny co najmniej na Allegro i jesteś do przodu.
Jest tylko jedna przeszkoda. Zadzwoń i spytam, czy da się u Twojego providera zmienić adres MAC w ich bazie. Cerberus nie ma klonowania MAC adresu i to jedyne niedopatrzenie, które znalazłem. Jak to Ci nie przeszkadza to kliknij Kup teraz!, a nie będziesz żałował.

#14 catseye

catseye
  • 215 postów
  • SkądKrakow/Żory

Napisano 13 stycznia 2007 - 20:15

Jeżeli już przedstawiłem obecną sytuację zapytam czy w takim wypadku access point'a również będzie trzeba że tak napiszę. przypisać :?: tzn zadzwonić do Pani i podać jej MAC access point'a :?:

W wyżej wymienionym Netgear bez problemu zamaskujesz MAC adress (przypisując mu ten do którego jest podłączony, lub wpisując wcześniej spisany), tak że nawet owa pani o niczym się nie dowie ;) choć na upartego można to sprawdzić po paczkach

pzdr

J

#15 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 20:51

mam i polecam links wrt54g :) spelni twoje oczekiwania

#16 mark

mark
  • 13 postów

Napisano 14 stycznia 2007 - 08:17

ja bym zawalczyl o ten sprzet na twoim miejscu
to mercedes wsrod routerow i spelni twoje najskrytsze marzenia :)
[url]http://www.allegro.pl/item156264632_router_asus_wl_500g_del_serwrer_druku_serwer_ftp.html[/url]

#17 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 stycznia 2007 - 09:16

Ten Linksys - http://www.allegro.p...int_bridge.html pracuje w standarcie B, czyli 11 MBit. Szukaj czegoś z G - 54 Mbit.

No i polecam, żebyś wziął Access Point z klonowaniem adresu MAC, może się okazać niezbędny;)

#18 Maver

Maver
  • 100 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 17:57

Witam ponownie :]

czytając Wasze wypowiedzi doszedłem do wnoisku iż najlepszym rozwiązaniem byłby chyba taki oto model:
http://www.allegro.p...portowy_fv.html

Jest to kwestia odłożenia tych kilkunastu groszy więcej ale za to posiada on opcję MAC clonning która może okazać się baardzo porzydatna gdybyśmy planowali jakiś nowy komputerek dopiąć do sieci bez dodatkowych opłat... no i jest firmy linksys :P tak ją tutaj wszyscy wychwalacie że aż strach myśleć o innych ;) ;) ;)

Więc uważam że wybrór padnie właśnie na ten model no chyba że Catseye przekona mnie do netgeara którego najwiekszą zaletą jest nic innego jak mniejsza cena a praktycznie te same funkcje co wymieniony wyżej linksys.

To może takie pytanie zadam Wam ostatnie opłaca się dopłacić czy nie do Linksysa :?:

#19 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 21:08

No wiesz powiem ze Airport Exptreme jest zajeb........... tak samo o airporcie express moge powiedziec ale cen atez jest zaj............ wiec mysle ze linksysy ma dosc dobre parametry w poruwnaniu do ceny. I o co chodzi z klonowaniem tych mac adresow bo jakos nie moge pojac tego??

#20 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 22:03

I o co chodzi z klonowaniem tych mac adresow bo jakos nie moge pojac tego??

Z uwagi na fakt iż znajdujesz się tymczasowo w Anglii poniżej umieszczam cytat z pierwszej strony znalezionej w Google właśnie w języku angielskim:

MAC Cloning
A MAC address is the numeric code that identifies a device on a network, such as your external cable/DSL modem or a PC network card. Your service provider may ask you to supply the MAC address of your PC, external modem, or both.
When replacing an external modem with OpenRG, you can simplify the installation process by copying the MAC address of your existing PC to OpenRG. In such a case, you do not need to delay the setup process by informing your service provider of newly installed equipment.

#21 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 22:06

Kiedy po angielskiemu ja ni umiem ;)

#22 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 22:49

Kiedy po angielskiemu ja ni umiem ;)

To może zostawisz wreszcie w spokoju te Mac' i i przestaniesz je katować, a zamiast tego wyjdziesz np. na ulicę do ludzi i speak' ać zaczniesz z nimi. Napisz, czy pomogło ;-) ;-) ;-)

#23 Maver

Maver
  • 100 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 23:46

:) ekhm nie chciałbym przeszkadzać :P ;) tzn że ten Linksys będzie najbardziej OK ??:> :)

#24 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2007 - 23:47

W domku używam też Linksysa, z tym że WRT54GC v.2 (z antenką). Przyjemny w konfiguracji, dobre zabezpieczenia, standard WiFi B i G, szyfrowanie WEP, WPA, WPA2, MAC filtr, klonowanie MAC-adresu, tryb pracy Brama/Router, DHCP, współpraca z DynDNS itd. A poza tym malutki i milusi :) Zastanawiałem się nad opcją Allegro, ale zwyciężył Vobis - niewiele drożej per saldo, a trzy lata gwarancji...

#25 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 23:51

W angli juz 3 rok mi leci a zjezykiem nie mam tak zle pracuje z samymi angolami wiec musze jakos gadac, A maczkow nie zostawie bo lubie koniec kropka:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych